Ademen doe je door je neus

2 Reakties

Ademen door de neusMijn yogaleraar zei altijd: “Eten doe je door je mond, ademen doe je door je neus.” Op het tweede deel van die uitspraak ga ik in deze blog wat dieper in. Want, waarom zou je door je neus moeten ademen?

Diezelfde leraar had overigens een hekel aan het woord ademhalen. Liever gebruikte hij het woord ademen. In zijn beleving is ademen namelijk niet zozeer een handeling. Het is er, spontaan en vanzelf. Je hoeft er niets aan te veranderen. Je hoeft er ook niet ’s nachts voor wakker te blijven. Het gaat uit zichzelf door, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Adem en energie

Bij ademen gaat het niet alleen om de zuurstof die je binnen krijgt. Uiteraard heb je als mens zuurstof nodig om te kunnen leven. Er is echter ook nog iets anders dat mee stroomt en dat is energie.

“Wat is dat dan, die energie?”, hoor ik je vragen… Energie is wat lastiger te beschrijven. Je kunt haar namelijk doorgaans niet zo gemakkelijk vastpakken of in beeld brengen. Anderzijds kun je haar wel heel goed voelen!

Energie in het lichaam

Ken je bijvoorbeeld het gevoel dat je lekker soepel in je lijf zit? Je voelt je zelfverzekerd, energiek en je voeten maken goed contact met de ondergrond. De dingen waar je mee bezig bent, lopen bovendien ook nog eens soepel en gesmeerd. Kortom: alles stroomt!

De beschreven situatie heeft alles te maken met energie. Er is hier sprake van een lichaamssysteem waarin de energie goed door kan stromen en waarbij er een stevig contact is met de ondergrond.

Ongetwijfeld ken je ook het tegenovergestelde gevoel. Je lichaam voelt pijnlijk aan. Geestelijk is er in je een ervaring van teneergeslagenheid of voel je je onbuigzaam. Energetisch gesproken heb je hier te maken met een situatie waarbij de ‘doorstroming’ wat minder soepel verloopt…

Energieblokkades

In die tweede situatie kun je spreken van energieblokkades: lichamelijk (en geestelijk) kan de energie niet naar behoren door je systeem stromen. Als je op zo’n moment met je aandacht naar plekken in je lichaam gaat, zul je hoogstwaarschijnlijk kunnen waarnemen dat sommige plaatsen wat meer gespannen of wellicht zelfs pijnlijk aanvoelen.

In yoga ga je met deze vorm van waarneming aan de slag. Door je oefeningen leer je spanning in het lichaam waar te nemen. In de loop van de tijd ervaar je waarschijnlijk ook dat spanning in het lichaam in verband staat met spanning in je gedachten en in je gevoelens.

Yoga is een uitstekend middel om spanningen en energieblokkades te herkennen en om vervolgens te zorgen voor een betere ‘doorstroming’. Je zult met me eens zijn dat een soepel lichaam en een flexibele geest prettiger aanvoelen dan de tegenovergestelde situatie!

Door je neus ademen

De functie van door je neus ademen is dat via die weg het energiesysteem het best wordt gevoed. Daar kan ik nog veel meer over vertellen, maar in het kort komt het erop neer dat de adem door het lichaam stroomt vanaf de neuswortel (zo ongeveer tussen de wenkbrauwen) naar beneden. Alle onderdelen van het lichaam worden op deze manier voorzien van adem en energie.

Afgezien hiervan heeft de neus de functie van het reinigen van de lucht die binnenkomt. Trilhaartjes in de neus zorgen dat die lucht wordt gefilterd en dat het vuil niet verder naar binnen gaat. Diezelfde trilhaartjes functioneren ook nog eens als een soort thermostaat. In de winter wordt de binnenkomende lucht wat opgewarmd en in de zomer wat afgekoeld.

Nog vragen?

2 Reakties op “Ademen doe je door je neus”

  1. Filip

    mijn vraag, en ik ben 40 jaar en adem al heel lang door mijn mond en niet door mijn neus (wat ik persé zou willen) : hoe kan je dat probleem verhelpen?

    graag zoveel mogelijke reacties
    Filip

  2. Sylvia Spruit

    Beste Filip, Ik zou zeggen: ga er om te beginnen eens even rustig voor zitten. Neem een moment de tijd om je aandacht te richten op jezelf en op hoe je je op dat moment voelt. Richt je aandacht dan op je ademhaling. Adem heel bewust en aandachtig door je neus. Volg de stroom, in en uit. Doe dit elke dag een paar minuten en probeer dit langzamerhand mee te nemen tijdens de rest van de tijd. Oefening baart kunst 😉

Geef een reaktie