Je manier van ademen is van grote invloed op hoe je je voelt. Normaal gesproken komt en gaat de adem vanzelf. Ik schreef hier al eerder over. Je hoeft er immers ’s nachts niet voor wakker te blijven. Er kunnen echter omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat je zelf je adem onbewust blokkeert. Klachten kunnen zo op allerlei vlakken ontstaan en dan moet je misschien in therapie.
Klachten zijn bijvoorbeeld stress of depressie. Mogelijk lijd je aan angst of zit je uitgeblust met een burn out. In therapie kom je er achter dat de wijze waarop je voorheen ademde niet meewerkt aan je uiteindelijke herstel. Je moet dus gaan werken aan een gezondere manier van ademhaling. Ademen in therapie.
Symptoom
Als je erover nadenkt, is het eigenlijk best frappant dat je adem verstoord is geraakt en nu in therapie een kernrol speelt in je herstel. In de Ayurveda wordt trouwens bij een consult altijd een polsmeting gedaan. In die therapie speelt in de diagnose de hoogte van je hartslag in principe al een belangrijke rol. In de westerse wereld doen artsen dit zeker niet standaard.
Hartslag hangt natuurlijk weer samen met de manier waarop je ademt. Adem je gejaagd, oppervlakkig of bijvoorbeeld hoog in de borst? Je hartslag toont het effect hiervan, hoe bewust of onbewust dit ook bij je gebeurt.
Therapie
Voor de aanpak van deze symptomen kan een dokter of therapeut je doorsturen naar yogales of anders samen met je oefenen om op een gezondere wijze te ademen. Een goed begin kan zijn om met je handen op je buik regelmatig rustig 5 tot 10 minuten te ademen.
Vaak helpt het al om alleen maar met je aandacht bij je adem te zijn. Stil staan bij het ademen is al rustgevend voor je systeem. In meditatie kun je bijvoorbeeld je in- en uitademingen tellen. In yogaoefeningen en yogahoudingen is de natuurlijke doorstroming van de adem cruciaal en zeer voelbaar. Dat voelen kun je oefenen. Zo wordt iets heel natuurlijks een vorm van therapie!
Kinderen
Opvallend is dat kinderen doorgaans heel goed ademen. Zij hebben zo’n therapie kennelijk niet nodig. Kinderen ademen nog diep en volledig, waar een volwassene dit niet zelden oppervlakkig doet en wellicht wat te snel. Het lijkt er dus op dat wij mensen in de loop van ons leven een beetje verleren hoe we zouden moeten ademen. Volledige yoga-ademhaling is een oefening die je in elk geval al een stapje op weg helpt. In Online Yogales is er een filmpje waarin ik je deze manier van ademen laat zien.
Eenvoud
Niet teveel ballast tijdens je leven verzamelen lijkt daarom geen slecht advies. Persoonlijk voel ik daar veel positiefs bij. Je hebt namelijk niet zoveel nodig, zowel fysiek, mentaal als materieel. Doe eens wat minder. Koop wat minder spullen, meng je niet teveel in allerlei kwesties om je heen. Alles met mate is eigenlijk mijn devies.
Sta tegelijkertijd geregeld eens stil bij je adem. Oefen buikademhaling. Tel je adem en voel hoe de adem door je lichaam gaat bij alles wat je doet.