Ademhalen kun je op verschillende manieren. De een ademt vooral door de mond, de ander door de neus. Sommigen ademen diep en anderen juist wat oppervlakkiger. Je kunt lang inademen of toch maar liever langer uitademen. Maakt het wat uit welke ademhalingstechniek je bewust of onbewust gebruikt?
Al eerder schreef ik over ademtechnieken. Ik vertelde toen onder andere over Pranayama en buikademhaling. Ik noemde Brahmari en de vier Bandha’s. Eentje die ik niet genoemd heb, is Kapalbhati. Deze ademhalingstechniek wordt ook wel vuurademhaling genoemd. Deze maakt je geestelijk en lichamelijk wakker. Het levensvuur wordt er door in je aangestoken zogezegd.
Vuuradem
Ademen met innerlijk vuur doe je door met korte ademstootjes via de neus uit te ademen. Dit voel je in je buik. Na een aantal keren kun je een keer diep inademen door de neus, gevolgd door een nog wat langere uitademing. Desgewenst kun je daarna een tweede ronde doen. Het is aan te bevelen om Kapalbhati aan te leren bij een yogaleraar die je zo nodig kan corrigeren.
Kapalbhati maakt je in verschillende opzichten wakker. Er ontstaat helderheid in je denken, maar ook fysiek werkt je het door in de vorm van bijvoorbeeld een betere spijsvertering. Dit kan ervoor zorgen dat je afvalt. Doorgaans gebeurt dit alleen als het lichaam wel met wat minder pondjes toekan. Een natuurlijke zuivering zullen we maar zeggen.
Ademhalen
Maakt het echt wat uit hoe je ademt, vroeg ik aan het begin van deze tekst. Mijn antwoord is bevestigend. Ademen door je mond geeft je lichamelijk en geestelijk bijvoorbeeld veel minder energie dan ademhalen door de neus. In de neus wordt de adem gefilterd en op de juiste temperatuur gebracht.
Met dieper ademhalen blijft je systeem verder veel schoner en opgeruimder dan met oppervlakkig ademen. De adem kan zo een weg vinden naar alle uithoeken van het lichaam. Het geheel wordt optimaal opgeladen. Een accent op je uitademing helpt je tenslotte om afvalstoffen beter af te voeren en om geestelijke bagage los te laten als de tijd rijp is om dat te doen.
Aarding
Een belangrijke factor in dit geheel is echter wel je aarding. Het is dus goed om op een of andere manier een verbinding te maken met de ondergrond. Adem moet kunnen doorstromen. Bij de inademing moet zij de kans krijgen om alle onderdelen van je lichaam te bereiken en om je als het ware geestelijk schoon te vegen. Dit is zuurstof en energie om je systeem mee op te laden. Het zorgt voor doorstroming wat betreft lichamelijk en geestelijk ‘afval’. Uitademen is minimaal zo belangrijk als de adem die naar binnen gaat.
Staand in bijvoorbeeld Berghouding betekent dit met je voetzolen stevig geworteld. Zittend op een stoel houdt dit in dat je voeten plat op de vloer staan. In rugligging heeft vrijwel de gehele achterzijde een perfecte aarding.
Zijn er nog andere specifieke zaken wat betreft ademhalen waarover je meer zou willen weten? Laat het me weten via de reactieruimte onder deze blog.
4 Reakties op “Ademhalen”
Linda
Bedankt voor dit artikel, Sylvia. Ik probeer de laatste tijd bewuster en dieper te ademhalen omdat ik het idee heb dat ik te oppervlakkig ademhaalde.
Madelein
Hoi Sylvia, dit is een interessant artikel over de ademhaling. Nu nog maar eens op een drukke werkdag een moment voor jezelf nemen om erop te letten hoe je eigenlijk zelf ademt. Ik zou het je zo niet kunnen vertellen. Ik beloof je: Morgen ga ik erop letten!
Sylvia Spruit
Hoi Madelein, Dank je wel voor je reactie. Heel begrijpelijk en voorstelbaar dat je met alle bezigheden die je op je bordje hebt niet altijd bewust bent van je ademhaling. Ik ben reuze benieuwd naar je ervaringen op de momenten dat je dat wel bent 😉 Keep me posted!
Sylvia Spruit
Je hele systeem zal je dankbaar zijn voor al je inspanningen… Tot gauw weer, Linda!