Alles met mate

Geef een reaktie

Alles met mateHoe pak jij de dingen aan in jouw leven? Wil je alles uit het leven halen en voel je je een Bourgondiƫr? Of houd je van bescheidenheid en doe je toch liever alles met mate?

Ik zie het niet als een kwestie van goed of fout, maar ik denk dat er het nodige over te zeggen valt over welke aanpak je het verste brengt. Bij alles met mate moet ik bovendien ook denken aan Patanjali’s achtvoudige pad. Yama en Niyama hebben hierover wel het een en ander te vertellen.

Brahmacarya

Onder Yama valt het onderdeel Brahmacarya. Dit betekent kuisheid en slaat niet alleen op het seksuele vlak. Deze uiterlijk spelregel vraagt om matiging in het handelen, bijvoorbeeld ten aanzien van het bevredigen van verlangens. Je kunt hierbij ook denken aan uiterlijke zaken als eten en drinken.

Het idee is dat je beschermt wat waardevol is. Je houdt het geheel zo schoon en zuiver mogelijk. Daarbij past de omschrijving: met mate genieten.

Sauca

Onder Niyama valt het onderdeel Sauca. Als we het dan toch al hebben over schoon houden: dit onderdeel betekent zuiverheid. Met mate is ook hier essentieel, want bij overmaat ligt vertroebeling en vervuiling op de loer.

Bij Sauca gaat het om het schoonhouden van het innerlijk. Daaronder vallen je gedachten en je gevoelens. Je kunt je er misschien iets bij voorstellen dat het uitmaakt waarmee en met wie je in aanraking komt gedurende je dag. Zuiverheid is alleen mogelijk als je visuele en auditieve input in zekere mate beperkt.

Yoga

Ook in het doen van yoga is het goed om dit met mate te doen. In je enthousiasme wil je misschien meteen alles uit de kast halen voor het beste resultaat.

Met een iets rustigere, gedegen start heb je echter kans dat het iets wordt voor de langere duur.

Belgische leraar

Mijn Belgische leraar Narayana bracht nog wel eens lied ten gehore dat dit alles als het ware samenvat. Het is een lied dat rond 1950 gemaakt is door Swami Shivananda en gaat zo ongeveer als volgt:

Eat a little, drink a little;
talk a little, sleep a little.
Mix a little, move a little;
serve a little, give a little;
Work a little, rest a little;
study a little, worship a little.
Do asana a little, pranayama a little;
reflect a little, meditate a little,
Do japa a little, do kirtan a little,
write mantra a little, have satsanga a little.
Do all these, little, little. You will have time for all.

Het kleine waarderen

Zelf vind ik dit een mooi lied. Het is zeer eenvoudig qua woorden en qua melodie, maar het is zo waar. Mijn ervaring is bovendien dat je meer ergens de kwaliteit en de waarde van voelt als je haar met mate beoefent.

Oftewel: het kleine en subtiele is alleen te onderscheiden als je niet als een olifant door de porseleinkast dendert. So to speak.

Yogaspelregel

Om de cirkel rond te maken noem ik ook nog maar even de basisspelregels die gelden voor alles wat je doet in verband met yoga. Ik doel hier op de drie kenmerken van een yogahouding: stevig, stabiel en redelijk gemakkelijk.

Yoga is in het klein het leven in het groot. Zij biedt je een oefentuin voor het dagelijkse leven.

En dat is dan weer iets om (met mate) over na te denken…

Geef een reaktie