Alternatieve geneeswijze

Geef een reaktie

Alternatieve geneeswijzeBij alternatieve geneeswijze denk je niet meteen aan yoga. Bij yoga gaat het ook niet alleen daarom. Het kan je echter wel helpen om de balans in jezelf te herstellen. Een alternatieve geneeswijze heeft te maken met gezondheid. Wat is gezond en voel jij je eigenlijk wel fit?

Bij yoga als alternatieve geneeswijze denk ik in eerste instantie aan het helpen opheffen van innerlijke blokkades. Lichaam en geest horen bij elkaar. Als je maar lang genoeg geblokkeerd bent dan krijg je vanzelf te maken met ziek zijn. Ziekte kan zich op verschillende manieren manifesteren. Je wordt verkouden of je voelt je bijvoorbeeld buitengewoon moe. Extremere uitingsvormen behoren ook tot de mogelijkheden. Dat ik precies altijd weet hoe dit zit, zal ik niet beweren. Dat er een relatie is, denk ik echter wel.

Huisarts

Een beetje huisarts die wat verder kijkt dan zijn neus lang is, zal je dan ook naar een yogadocent verwijzen als er sprake is van bijvoorbeeld een spanningsklacht. Dit kan zijn geestelijke spanning of spanning in het lichaam. Yoga staat erom bekend dat deze hierbij goede diensten bewijzen kan.

Het mooie is dat yoga ook verder dan die ene vermaledijde klacht door zal werken. Yoga schept namelijk meer balans in het grotere geheel. Geest en lichaam komen samen weer een beetje op adem. Verbindingen worden hersteld en verwaarloosde terreinen krijgen de aandacht die nodig is.

Alternatieve geneeswijze

De term alternatieve geneeswijze is echter om meer dan een reden een toepasselijke omschrijving in dit geheel. De reguliere geneeskunde richt zich namelijk doorgaans gefragmenteerd op bepaalde lichaamsdelen. Het lijkt soms wel eens dat die delen op zichzelf staan, als losstaande entiteiten. Dit staat haaks op de manier waarop yoga het benaderen zou.

Als je namelijk ineens merkt dat je last hebt van, noem maar eens iets, je grote teen, dan zou de huisarts alleen een verbandje plakken. De yoga zou werken aan voet en been, en aan de balans in het lichaam als een geheel. In yoga is het ondenkbaar om je aandacht tot geïsoleerde lichaamsdelen. In het doen van je dagelijkse oefeningen zijn die lichaamsdelen idealiter natuurlijk een geïntegreerd geheel.

Doel van yoga

Het doel van yoga is echter niet alleen het herstellen van de balans in het lichaam en tussen lichaam en geest. Je zou dit herstel een voorfase voor het eigenlijke werk kunnen noemen. Als lichaam en geest gereed zijn dan komt er ruimte voor het overstijgen. Weet dat ook aarden hier toch van belang blijft, maar je kunt een stapje verder of welke woorden je hier ook maar aan geeft.

Een alternatieve geneeswijze is yoga dus op een bepaalde manier zeker. Staar je echter niet blind op alleen dit facet. Het gaat bij yoga zeker niet alleen om fysieke yogahoudingen. Aandacht verdienen ook levenshouding, adem en meditatie. Kijk nog maar eens naar het achtvoudige pad van de oude wijze Patanjali. Het gaat om de hele constellatie. Yoga asana is ‘slechts’ een onderdeel in dit geheel.

Geef een reaktie