Ayurveda

2 Reakties

AyurvedaIn het oude India ontstond lang, heel lang geleden de Ayurveda. Je zou dit o.a. een medische wetenschap kunnen noemen of een voedingsleer. De Ayurveda is in veel opzichten anders dan wat wij in de Westerse wereld kennen.

De basis is bijvoorbeeld anders. Er zijn andere uitgangspunten. Ayurveda betekent letterlijk kennis van leven en dat zegt eigenlijk al een heleboel.

Lichaamstypen

In de Ayurveda wordt uitgegaan van lichaamstypen. Volgens deze leer heeft iedereen namelijk van nature een eigen lichaamstype. Een gevolg van deze kijk is dat wat je nodig hebt (o.a. wat betreft voeding) samenhangt met wat je aanleg is.

Dus wat voor de een het juiste is om te doen, kan voor een ander juist geen goed idee zijn.

Kapha

Het eerste lichaamstype uit de Ayurveda heet Kapha. Dit staat voor zwaar en traag. Iemand die Kapha is, komt letterlijk niet zo gemakkelijk in beweging vanwege bijvoorbeeld een zware bouw. Stagnatie en stroperigheid horen hier een beetje bij.

Kapha hangt overigens wel weer samen met een groot uithoudingsvermogen en een lange adem als de persoon in kwestie eenmaal op gang gekomen is. Degelijk en betrouwbaar zijn ook kenmerken van dit lichaamstype.

Pita

Het tweede lichaamstype uit de Ayurveda heet Pita. Dit staat voor vurig en gepassioneerd. Met Pita heb je mogelijk soms een kort lontje. Je bent van het ontvlambare soort. Mensen die Pita zijn, hebben niet zelden ook blond of zelfs rood haar.

Pita gaat vaak gepaard met veel energie en een grote ondernemingslust. Pita’s willen veel en vaak zijn ze daar ook toe in staat. Zij kunnen echter ook wat grillig zijn. De vlam van passie ergens voor kan soms vrij snel overslaan naar een ander object of gebied.

Vata

Het derde lichaamstype uit de Ayurveda heet Vata. Iemand met Vata is van het lichte, ranke en daardoor iets kwetsbaardere soort. Vata’s zijn beweeglijk, maar zijn minder geschikt voor zware inspanning of dito arbeid.

Lichamelijk en geestelijk is een Vata vaak rap en snel. Een Vata is echter ook sneller door de energie heen en heeft minder reserves dan de andere twee types.

Combinatie

De meeste mensen zijn een combinatie van bovengenoemde lichaamstypen. Dit houdt in dat je kenmerken in je hebt van alle drie. Er zijn maar weinig mensen uitsluitend Kapha, Pita of Vata.

De balans zal bovendien ook niet altijd dezelfde zijn. Van nature ligt je aanleg vast, maar je levenswijze kan ervoor zorgen dat het evenwicht meer of minder verschuift. In Ayurveda heet het dan dat je lichaamstype verstoord is.

Ayurvedisch arts

Bij een verstoring van je lichaamstype kun je lichamelijke of geestelijke klachten krijgen. Een Ayurvedisch arts weet dan raad en kan je adviseren over bijvoorbeeld het gebruik van andere voedingsmiddelen.

Er kunnen ook Ayurvedische medicijnen worden voorgeschreven en er bestaat zoiets als een Ayurvedische massage.

Verandering van spijs

Het kan nuttig zijn om kennis te nemen van hoe andere volkeren aankijken tegen voeding, gezondheid en medische wetenschap. De Ayurveda biedt een mooie aanvulling op wat ons hier, in het Westelijke deel van de wereld, bekend is.

Verandering van spijs doet eten, wordt wel eens gezegd. In dit geval geldt het mogelijk vrij letterlijk als je eens notie neemt van de Ayurvedische voedingsleer.

Weet jij eigenlijk wat voor lichaamstype jij hebt?

2 Reakties op “Ayurveda”

  1. willemien

    Wat ayurveda ook is, is een holistische geneeswijze, dit itt het uitgangspunt van de westerse geneeswijze die meer naar symptomen kijkt en niet zozeer naar de hele mens, type en aanleg. De traditionele chinese geneeswijze heeft veel overeenkomsten met Ayurveda, wat betreft voedingsleer en het gebruik van kruiden om de balans te herstellen

  2. Sylvia Spruit

    Dank je wel voor je mooie aanvullingen, Willemien!

Geef een reaktie