Balanshouding

Geef een reaktie

BalanshoudingBalanshouding is bij uitstek een yogahouding om even na te gaan hoe het er werkelijk met je voorstaat. Ben je in staat om je te concentreren en kun je het aan het lichaam zelf overlaten om een eigen evenwicht te vinden? Dat zijn twee vragen die je mogelijk confronteren met wat je al een tijdje uit de weg bent gegaan.

Zelf ken ik ook goed het gevoel tijdens een yogales tijdens een balanshouding. Onwillekeurig denk je dan toch even: “Ik hoop maar dat ik niet omval… Wat zal mijn buurman of buurvrouw er anders van vinden?”

De kunst

De kunst is om jezelf te herpakken en de aandacht weer terug bij jezelf te brengen. Zoek je concentratie door je blik op een vast punt vlak voor je te richten en kijk of je je ogen daar kunt houden. Ook als je vanuit je ooghoeken je buurman of buurvrouw vervaarlijk naast je ziet wiebelen.

Het vertrouwen op het vermogen van het lichaam om een eigen evenwicht te vinden is een andere kwestie. Je kunt ermee beginnen te proberen je voeten en tenen te ontspannen. Geleidelijk aan kun je dan met je aandacht deel voor deel in het lichaam omhoog gaan, totdat je alle lichaamsdelen die je tegenkomt zoveel mogelijk hebt ontspannen.

Vriendelijkheid naar jezelf

Vanuit die situatie blijf je waarnemen wat er van binnen gebeurt en observeer je je ademhaling. Het is niet noodzakelijk om je tijdens de yogahouding alleen maar prettig te voelen. Neem maar waar wat er aan de orde is en doe dat vanuit een milde vriendelijkheid. Succes!

Instructie

Ga staan met je voeten op ongeveer een voetbreedte uit elkaar. Dus zo dat er een voet (in de lengte) past tussen beide voeten. Zet je tenen gespreid neer en neem waar hoe de voetzolen contact maken met de ondergrond.

Ontspan de knieën, de buik en de schouders. Maak nek lang, houd de hals zacht en strek je kruintje lichtjes uit richting plafond. Neem de balans in je lichaam waar en voel hoe je staat.

Kijk naar een vast punt vlak voor je op de mat. Breng het lichaamsgewicht wat meer naar het linkerbeen en hef de rechterknie een stukje. Probeer de balans in het midden te houden en let erop dat je niet naar een kant gaat overhellen.

Zoek een positie waarin je het lichaam als geheel en lichaamsonderdelen afzonderlijk zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ik bedoel dan vooral de voet van het standbeen, de knieën, de schouders en de spieren in je gezicht.

Neem ook je ademhaling waar. Als je merkt dat de adem versnelt, kijk dan of je de Balanshouding iets comfortabeler voor jezelf kunt maken. Ook hier geldt weer het streven naar de drie kenmerken van een yogahouding. Stevig, stabiel en redelijk gemakkelijk.

Na enige tijd plaats je de rechtervoet weer rustig terug op de mat. Geniet even van de weldaad van een balans op beide voeten…

Breng het lichaamsgewicht dan naar het rechterbeen en hef de linkerknie. Voel hoe het lichaam elk moment zoekt naar een nieuwe balans en probeer de neiging om dat proces te controleren te laten voor wat het is. Vertrouw op de vermogens van het lichaam om steeds weer een goede balans te vinden.

Na enige tijd plaats je de linkervoet weer terug op de mat en voel de Balanshouding dan nog even een momentje na.

Geef een reaktie