Bang voor de leegte

Geef een reaktie

Bang voor de leegteBen jij ook zo iemand die probeert de tijd zo vol mogelijk te stoppen met allerlei activiteiten? Zit je de hele dag je mail en Facebook te checken of twitter je er regelmatig op los?

Misschien is het dan goed om je eens af te vragen waarom je dat doet. Ben je soms bang voor de leegte, voor hoe je je voelt als je even niet iets doet?

Mijn vermoeden is dat je dan zeker niet de enige bent. Leegte is voor velen iets engs. Want, waar moet je met jezelf naartoe als je niet op je schermpje kijkt?

Eigenlijk best grappig als je erover nadenkt. Of een beetje triest als je wat pessimistischer bent van aard.

Oplossing

Een oplossing is volgens mij echter niet zo heel ingewikkeld om te vinden. Probeer het eens een poosje uit, die leegte, en kijk wat er gebeurt. Zoals het gaat met alle dingen: alle begin is moeilijk. Loop daarom niet te hard van stapel, maar gun jezelf een milde start.

Neem elke dag eens 5 minuten de tijd om al je apparaatjes te laten voor wat ze zijn. Geen smartphone of tablet, geen Whatsapp of MSN, geen nieuwsblog of Google. Hu, spannend die leegte! Maar geloof me maar: je kunt het!

Alle gekheid op een stokje

Nee, even serieus. Vind je het zelf ook niet een beetje merkwaardig dat je zelfs zo’n kort moment van even niks niet neemt en er zelfs stiekem tegenop ziet om dat aan te gaan?

Ik daag je uit. Ga er elke dag eens een paar minuten voor zitten, zet alle apparatuur uit en informeer zo nodig je naaste omgeving dat je even niet gestoord wil worden. Ik garandeer je: de wereld vergaat echt niet als jij je er even niet mee bemoeit of mee bezig houdt.

Niet te hard van stapel lopen

Als je rustig begint en de oefening regelmatig herhaalt dan kun je langzaam een beetje wennen aan deze relatieve leegte. De kans is een stuk kleiner dat je de handdoek al heel snel in de ring gooit. Want dat zou jammer zijn. En misschien vind je het zelfs wel prettig…

Er valt een hele wereld te ontdekken in even niet iets doen. Daar kan ik je uit eigen ervaring over vertellen.

Het is niet zozeer de wereld om je heen waarover je meer te weten komt, maar juist de wereld in jezelf die wat bekender voor je wordt. En met jezelf zul je toch je hele leven moeten optrekken.

Zou het niet fijn zijn als je die persoon wat beter leert kennen en liefst vriendjes wordt met die persoon?

Toch een apparaatje

Mocht het je zwaar vallen om de discipline op te brengen hiervoor dan bied ik je graag een alternatieve mogelijkheid. Een hulpmiddel waarvoor je namelijk zou kunnen kiezen, is een geleide oefening waarin beeld en geluid je wat ondersteuning geeft.

Neem eens een kijkje op onze website en probeer desgewenst de gratis oefeningen uit. De oefeningen zijn te bekijken en te beluisteren via je computer, laptop, smartphone en tablet.

Hee, dan kun je toch nog een van je apparaatjes aanlaten! Doe je mee? Kijk voor een gratis proefles bij onze Online Yogalessen.

Geef een reaktie