Begin de dag met yoga

Geef een reaktie

Begin de dag met yogaBegin de dag met yoga, dat is het advies dat ik je zou geven als je me vraagt wanneer je het beste kunt oefenen. Als je de dag goed begint dan werkt dit de hele dag door. Je hebt er zo het meeste profijt van.

Al eerder schreef ik over het onderwerp wanneer oefenen. Hierin gaf ik aan dat je dit het beste ’s ochtends kunt doen. Mocht dat niet kunnen dan is de avond ook prima. Een derde mogelijkheid is eind van de middag. Als dat niet kan dan is elk ander gekozen moment ook goed.

Het leuke is dat je het dus eigenlijk wat dit betreft niet verkeerd kunt doen 😉

De toon zetten

Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor yoga. Dus wanneer je jezelf na het opstaan de ruimte gunt om je aandacht naar binnen te richten dan kun je de rest van de dag ook beter aan.

Andersom gezien werkt het door als je na het slapen je systeem meteen weer volpropt met allerlei indrukken. Misschien merk je dat al door het feit dat het slapen de laatste tijd niet zo goed lukt.

Dag en nacht

Wat je overdag doet, heeft effect op hoe je nacht verloopt. Als je bijvoorbeeld tot vlak voor het slapen geestelijk actief bent geweest dan kun je er de klok op gelijk zetten dat je niet rustig de nacht ingaat.

Wat dat betreft zou het voor jou een aanrader kunnen zijn om juist ’s avonds yoga te beoefenen. Begin de nacht met yoga is in dat geval het alternatieve advies.

Yoga 24/7

Eigenlijk zou ik je willen aanraden om yoga altijd met je mee te nemen. Yoga is namelijk van nature zonder begin en zonder eind. Hier bedoel ik mee dat yoga is als een levenshouding. Zij kleurt alles wat je doet en laat.

De oude wijze Patanjali schreef hierover al in zijn achtvoudige pad. De eerste twee treden daarvan zijn Yama en Niyama. Deze omvatten al je geestelijke en lichamelijke activiteit.

Houding

Een yogaoefening noem je ook wel een yogahouding. Die houding heeft een fysieke en mentale component. Fysiek houdt je je aan de spelregels: de drie kenmerken van een yogahouding. Mentaal probeer je maat te houden en onderzoek je jezelf op reacties en oordelen, op voorkeur en afkeer.

Geef vanaf nu je leven kleur te geven met een nieuwe houding. Sta regelmatig even letterlijk stil door niets te doen en niets tot je te nemen.

Geef een reaktie