Begin de dag met yoga

Geef een reaktie

Begin de dag met yogaBegin de dag met yoga, dat is het advies dat ik je zou geven als je me zou vragen wanneer je het beste kunt oefenen. Want, als je de dag goed begint dan werkt dit de hele dag door. Kortom: je hebt er zo het meeste profijt van.

Al eerder schreef ik over het onderwerp wanneer oefenen. Hierin gaf ik aan dat je het beste ’s ochtends yoga kunt beoefenen. Mocht dat niet kunnen dan is de avond ook prima. Een derde mogelijkheid is eind van de middag. Als dat dan ook niet kan, dan is elk gekozen moment een goede optie.

Het leuke is dat je het dus eigenlijk wat dat betreft niet verkeerd kunt doen 😉

De toon zetten

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker ook voor yoga. Dus wanneer je jezelf na het opstaan de ruimte gunt om even een blik naar binnen te richten dan kun je de rest van de dag de buitenwereld ook veel beter aan.

Andersom gezien werkt het evenzeer door als je na hopelijk een verkwikkende slaap je systeem meteen weer volpropt met allerhande indrukken. Misschien merk je dat al door het feit dat je nachtrust de laatste tijd niet zo denderend lukt.

Dag en nacht

Wat je overdag doet, heeft namelijk ook een effect op hoe je nacht verloopt. Als je bijvoorbeeld tot vlak voor het slapengaan geestelijk actief bent geweest dan kun je er de klok op gelijk zetten dat diezelfde geest je ’s nachts ook niet helemaal met rust laat.

Wat dat betreft zou het voor jou een aanrader kunnen zijn om juist ’s avonds yoga te beoefenen. Begin de nacht met yoga is in dat geval het alternatieve advies.

Yoga 24/7

Eigenlijk zou ik je het liefst aanraden yoga altijd met je mee te nemen. Yoga is namelijk van nature zonder begin en zonder eind. Hier bedoel ik mee dat yoga uiteindelijk meer is als een levenshouding. Zij kleurt alles wat je doet en laat.

De oude wijze Patanjali schreef hierover in zijn beknopt geformuleerde achtvoudige pad. De eerste twee treden van het yogapad zijn Yama en Niyama, en die omvatten al je geestelijke en lichamelijke activiteit.

Houding

Een yogaoefening noem je ook wel een yogahouding. Die houding heeft in dit verband een fysieke en mentale component. Fysiek houdt je je aan de de spelregels, de drie kenmerken van een yogahouding. Mentaal probeer je maat te houden en onderzoek je jezelf op reacties en oordelen, op voorkeur en afkeer, en wat er verder aan je geestesoog passeert.

Begin daarom vanaf nu je leven kleur te geven met een nieuwe houding. Verruim je dagen en nachten met een verdiepte aandacht die je energie geeft op elk moment. Beoefen mindfulness in je handelingen en sta regelmatig even letterlijk stil door niets te doen en niets tot je te nemen.

Geef een reaktie