Bestemming bereikt

Geef een reaktie

Bestemming bereiktWeet jij eigenlijk wat jouw bestemming is in dit leven? Predikanten noemen het wel hun roeping. Je ergens toe geroepen voelen is echter volgens mij zeker niet beperkt tot deze groep.

Het woord bestemming draagt iets overstijgends in zich. Het veronderstelt een andere werkelijkheid dan alleen de platte, aardse materie. Ook wanneer je niet zozeer bij dit soort dingen stilstaat, kun je toch het gevoel hebben van meant-to-be.

In spirituele beoefening wordt wel gedacht in termen van verlicht raken. Alsof dat iets is als reizen van A naar B. Bij B aangekomen, zegt het stemmetje van je navigatie: Bestemming bereikt. Mission accomplished!

Oude geschriften

Het is echter maar zeer de vraag of het ook werkelijk zo zit. Je bestemming vinden is in dit verband uiteindelijk misschien helemaal zo’n fysieke aangelegenheid. Wij mensen denken en voelen echter in fysieke termen. Een dergelijk onderwerp benaderen we daarom logischerwijs vanuit het referentiekader dat we goed kennen.

In oude teksten over dit onderwerp valt echter te lezen dat die bestemming dichterbij is dan je eigen kransslagader! Je loopt ermee rond en je hebt het niet door.

Lied

Een en ander doet mij denken aan een lied dat ik hoorde tijdens een yogaretraite die ik verscheidene malen heb bijgewoond in de Oude Abdij van Drongen. De eerste paar zinnen in het Sanskriet luiden:

Lagale prema Ieshvara se
Agara tu moksha chahta hai (2x)

Nahi na pata lage andar
Nahi na akashe ke upar (2x)

De betekenis van deze woorden heb ik onthouden als:

Oh mens, richt je devotie op de Allerhoogste
Als je bevrijding wenst

Je vindt hem niet ergens in het diepste van de aarde
Noch ergens hoog in de lucht

De clue volgde daarop in de vorm van de vraag: “Oh Beminde, hij is altijd dichtbij jou. Waarom ga je toch overal op zoek…?”

Hoe en wat

Wat kun je praktisch met een dergelijke tekst, hoor ik je denken. Die bestemming is dan misschien wel in mij, maar hoe kom ik daar in vredesnaam bij?

Het slechte nieuws is dat geen enkele sterveling je dit echt kan vertellen. De teksten van Patanjali zijn bijvoorbeeld zodanig cryptisch en kort van karakter dat alleen de goede, geoefende verstaander opvangt waarnaar zo’n aforisme wijst.

Het goede nieuws is dat je niet de enige bent die een dappere poging waagt.

De maan

Woorden wijden aan dit onderwerp wordt, door ingewijden, ook wel eens beschreven als wijzen naar de maan. Je kunt die mooie, witte bestemming dan misschien wel zien. Haar aanraken en haar op verschillende manieren bevatten is echter een heel ander verhaal.

Ben je nieuwsgieriger en gemotiveerder geraakt om te zoeken naar bestemming?

Zit of sta dan regelmatig even stil om contact te maken met die diepere bron.

Geef een reaktie