Bestemming bereikt

Geef een reaktie

Bestemming bereiktWeet jij eigenlijk wat jouw bestemming is in dit leven? Predikanten noemen het wel hun roeping. Je ergens toe geroepen voelen, is echter volgens mij zeker niet beperkt tot deze groep.

Het woord bestemming draagt iets overstijgends in zich. Het veronderstelt een werkelijkheid die de platte, aardse materie draagt. En ook wanneer je niet zozeer bij dit soort dingen stilstaat, kun je toch het gevoel hebben van meant-to-be.

In spirituele beoefening wordt nog wel eens gedacht in termen van verlicht willen raken. Alsof dat iets is als reizen van A naar B. Bij B aangekomen, zegt het stemmetje van je navigatie: Bestemming bereikt. Mission accomplished!

Oude geschriften

Het is echter maar zeer de vraag of het ook werkelijk zo zit. Je bestemming vinden is in dit verband uiteindelijk misschien helemaal zo’n fysieke aangelegenheid. Wij mensen denken en voelen echter in fysieke termen. Een dergelijk onderwerp benaderen we daarom logischerwijs vanuit het referentiekader dat we goed kennen.

In oude teksten over dit onderwerp valt echter te lezen dat die bestemming dichterbij is dan je eigen kransslagader! Je loopt ermee rond en je hebt het niet door.

Lied

Een en ander doet mij denken aan een lied dat ik hoorde tijdens een yogaretraite die ik verscheidene malen heb bijgewoond in de Oude Abdij van Drongen. De eerste paar zinnen in het Sanskriet luiden:

Lagale prema Ieshvara se
Agara tu moksha chahta hai (2x)

Nahi na pata lage andar
Nahi na akashe ke upar (2x)

De betekenis van deze woorden heb ik onthouden als:

Oh mens, richt je devotie op de Allerhoogste
Als je bevrijding wenst

Je vindt hem niet ergens in het diepste van de aarde
Noch ergens hoog in de lucht

De clue volgde daarop in de vorm van de vraag: “Oh Beminde, hij is altijd dichtbij jou. Waarom ga je toch overal op zoek…?”

Hoe en wat

Wat kun je praktisch met een dergelijke tekst, hoor ik je denken. Die bestemming is dan misschien wel in mij, maar hoe kom ik er in vredesnaam bij?

Het slechte nieuws is dat geen enkele sterveling je dit echt kan vertellen, hoogstens bij zeer globale benadering. De teksten van Patanjali zijn bijvoorbeeld zodanig cryptisch en kort van karakter dat alleen de goede, geoefende verstaander opvangt waarnaar zo’n aforisme wijst.

Het goede nieuws is dat je, vergeef me de omschrijving, daarom niet de enige stumpert bent die, voor de zoveelste keer in de mensengeschiedenis, een dappere poging waagt.

De maan

Woorden wijden aan dit onderwerp wordt, door ingewijden, ook wel eens beschreven als wijzen naar de maan. Je kunt die mooie, witte bestemming dan misschien wel zien, hoog aan het firmament. Haar aanraken en haar, in verschillende manieren omvatten en bevatten, is echter een heel ander verhaal.

Heb jij de moed na het lezen van deze woorden niet ter plekke opgegeven en ben je misschien zelfs nieuwsgieriger en gemotiveerder geraakt om te zoeken naar wat jouw bestemming is?

Zit of sta dan regelmatig even stil om contact te maken met die diepere bron. Bedenk dat zij niet ver bij je vandaan is.

Geef een reaktie