Betere concentratie

1 Reaktie

Betere concentratieBetere concentratie is misschien iets dat je je zou wensen. Ben jij zo iemand die snel is afgeleid? Er zijn ook zoveel dingen om je mee bezig te houden. Het is dus niet zo vreemd dat je moeilijk bij je focus blijft.

Meditatie heeft te maken met op een vast punt gericht zijn. Concentratie noem je dat, in een vroeg stadium. Jezelf bij elkaar rapen is een andere omschrijving. Een mooie actie tegen alle versnippering.

Tijdens meditatie je aandacht vasthouden is overigens niet iets dat vanzelf spreekt. Regelmatig zul je jezelf er weer bij moeten halen. De geest schiet alle kanten op. Dat is de natuur van het beest(je).

Meditatief bewegen

Je concentratie train je overigens niet alleen bij het stil zitten. Ook in de fysieke houdingen concentreer je je op wat je doet. Die concentratie is vooral ook belangrijk om te kunnen ervaren. Wat gebeurt er van binnen tijdens Yoga Asana?

Je neemt daarin waar hoe een bepaald lichaamsdeel aanvoelt. Spanning en ontspanning onderscheid je van elkaar. Verder is er natuurlijk de kwaliteit en de stroom van de adem. Gedachten en emoties spelen ook een rol. In de yoga kun je je concentratie dan ook nog eens richten. Je richt deze specifiek op de adem of op de ontspanning van een bepaald lichaamsdeel. Je kunt ook speciaal aandacht besteden aan je geestelijke reactie. Met zo’n concentratie leer je ongetwijfeld veel.

Je leert vooral jezelf beter kennen, maar de concentratie is ook bruikbaar in de andere dingen die je doet. In je werk of als je eens aandachtig echt naar iemand wil luisteren. Concentratie is heel waardevol, in letterlijke en in figuurlijke zin.

Adem

Een speciale meditatie is die met een concentratie op de adem. Je volgt alleen maar de stroom in en uit. In de ademhaling is er de temperatuur en de kwaliteit van de adem. Wat betreft de kwaliteit kun je de vraag stellen: is zij oppervlakkig of diep?

Afgezien van het feit dat je erachter komt hoe je ademt, neem je ook waar dat je manier van ademen veranderlijk is. Je ontdekt dat er een relatie is met je geestelijke toestand. De adem hangt kortom samen met hoe jij je voelt. Laten we trouwens ook niet de fysieke component vergeten. Als je ziek bent, adem je anders. Je hart slaat sneller omdat het lichaam harder werkt. In ruste zal het hart minder bewegingen maken. Je hartslag is zo een graadmeter voor je innerlijke balans.

Dingen onthouden

Concentratie is handig als je dingen wilt onthouden. Bijvoorbeeld welke afspraken je hebt die dag. Prettig is bovendien als je nog weet wat je met iemand pas hebt besproken. Of waar je toch je sleutels hebt neergelegd.

Als je een boek leest, is een betere concentratie bruikbaar. Ik hoor nog wel eens dat iemand vanwege een slechte concentratie weinig leest. Het hoofd maakt overdag overuren. De emmer is ’s avonds vol en raakt voor het slapen gaan niet meer leeg.

Concentratie geeft rust om beter te kunnen slapen. Nachtrust, daar heb je de volgende dag ook wat aan. Als het voor jou uitkomt, kun je ’s avonds oefenen of mediteren. Lichaam en geest passeren dan even de revue. Het voordeel is dat je de buitenwereld laat rusten en zo afbouwt. De aandacht gaat naar binnen. De focus ligt bij jou.

1 Reaktie op “Betere concentratie”

  1. Dorien

    Ik had vroeger enorm veel last met concentratie. Ik kon geen 30 minuten onafgebroken aan mijn bureau zitten en mij op eenzelfde taak concentreren. Sinds ik yoga doe is dit wel veel verbeterd. Er zijn verschillende yoga oefeningen die het concentratievermogen kunnen verbeteren zoals de Boom of de Berghouding maar ook de Hoofdstand en andere evenwichtsoefeningen. Zonder concentratie is het echter onmogelijk om je evenwicht te behouden…!

Geef een reaktie