Bikram yoga

1 Reaktie

Bikram yogaBikram yoga is tegenwoordig een populaire vorm van yoga die je in een verwarmde ruimte doet. Zelf heb ik deze vorm van yoga ook wel eens een poosje in een van de centra in Amsterdam beoefent. De grondlegger is de Indiase man Bikram Choudhury. Hij begon hiermee rond 1970. Bikram yoga werkt met een vaste serie van 26 yogahoudingen. De lessen duren 90 minuten.

De verhoogde temperatuur in de ruimte waarin je oefent, zorgt ervoor dat je je lichaam meteen al verwarmt. Dit gebeurt feitelijk al voor je bent begonnen. Bikram claimt dat deze omstandigheid er onder andere voor zorgt dat je gemakkelijker beweegt. Afvalstoffen kunnen het lichaam gemakkelijker verlaten. Je valt ervan af, mocht dat een van je doelen zijn. Hij zegt ook dat het goed is voor je bloedvaten. Zuurstof wordt beter door het lichaam verspreid. Atleten nemen Bikram yoga nog wel eens op in hun trainingsprogramma. Zij ervaren dit als gunstig voor hun fysieke prestaties en varen er wel bij.

De relatie met sport is er ook in de vorm van competitie. Er zijn kampioenschappen Bikram yoga waar deelnemers hun uitvoering van de Bikram serie op een podium laten zien. In yogaland is dit op zijn minst een controversiƫle kwestie. In India schijnen echter al vele decennia Yoga Asana wedstrijden te bestaan. Organisatoren zien dit als stimulerend voor zowel deelnemers als nieuwkomers ter verbetering van wat zij in hun yogabeoefening doen.

Mijn visie en ervaring

Zoals gezegd heb ik zelf ook een periode lessen ervaren bij een van de Bikram yoga centra in Amsterdam. Je krijgt een mat mee de zaal in en zorgt dat je niet teveel kleren draagt vanwege de hoge temperaturen. Aan die warmte moest ik wel even wennen. Niet iedereen reageert hierop gelijk. De ruimte is aan alle kanten afgesloten zodat de kunstmatig warmte in de oefenruimte blijft. Warmte kan ook gepaard gaan met een bepaalde geursensatie. Ik vond dit niet onverdeeld prettig, maar aanvaardde de omstandigheden voor dat moment.

Natuurlijk valt het dan op dat tijdens de les een vaste serie van 26 yogaoefeningen aan bod komt. De tekst van de gecertificeerde leraren is ook standaard, volledig voorgeschreven door Bikram zelf. Vanuit de traditionele, integrale yoga ben ik gewend aan lessen met iedere les een nieuwe variatie. Ik vond de vaste serie niet bezwaarlijk hoewel de setting wel aandeed als behoorlijk vastgezet en gecontroleerd.

Persoonlijk ben ik erg gesteld op vrijheid en bewegingsruimte. Ik kan me dan ook voorstellen dat dit een van de redenen is dat ik Bikram yoga niet voor langere tijd heb gedaan. Het voelde wel aantrekkelijk om mee te gaan in de duidelijke, georganiseerde discipline. Je weet waar je aan toe bent en je aan zoiets overgeven trok me ergens ook wel aan. Daar komt bij dat ik het zweten tijdens Bikram yoga vergelijkbaar vond met de ervaring die ik ken vanuit de sport. Het lichaam produceert daarbij endorfines. Je voelt je er fit en ontspannen bij.

Ik ben niet voor of tegen Bikram yoga. Voor mij is het een vorm die een plaats in het spectrum heeft. Bij yoga is het net zoals bij andere dingen: de ene vorm trekt je, de andere minder. Je maakt je eigen keuze op grond van wat op dat moment bij je past. Voor mij was Bikram yoga een interessante ervaring. Ik sluit ook niet uit dat ik het nog eens probeer. Ervaar alles en behoud het goede. Die spelregel houd ik erin en pas ik hier ook graag toe.

1 Reaktie op “Bikram yoga”

  1. Frances va

    Mooie uiteenzetting Sylvia! Informatief en zonder oordeel. Dank.

Geef een reaktie