Ik krijg nog wel eens de vraag over de juiste manier van ademen tijdens yogahoudingen. In mijn instructie vraag ik je immers regelmatig om op een inademing dit en op een uitademing dat te doen. Moet je dan je adem daarna inhouden tot de volgende instructie of is het de bedoeling dat je gewoon blijft ademen?
Over het algemeen kan ik daarover zeggen dat je behalve bij heel precieze instructie het beste gewoon door kunt blijven ademen. Het is bij yoga juist heel belangrijk dat de natuurlijke manier van ademen zoveel mogelijk de ruimte krijgt.
Tijdens yoga oefeningen word je ook steeds meer bewust van de manier waarop jij doorgaans ademt en hoe je daar misschien op een gezondere manier mee om kunt gaan.
Pranayama
Er zijn yoga oefeningen die heel specifiek gericht zijn op het ademen. Deze oefeningen zijn samen te vatten onder de term Pranayama. Zoals de naam al doet vermoeden hebben deze oefeningen te maken met Prana.
In Pranayama stuur je het ademen. Bijvoorbeeld door het een poosje vast te houden voordat je weer in- of uitademt. Het kan ook zijn dat je door het ene neusgat inademt en door het andere uit of een variant daarvan.
Het komt er in dergelijke oefeningen eigenlijk op neer dat je jezelf traint om een zekere controle te krijgen over de adem- en energiestroom. Daar komt bij dat Pranayama ook goed is voor je concentratie. Je richt je tijdens de oefening immers heel gericht op het ademen en die focus zorgt ervoor dat al je aandacht daar naartoe gaat.
Yogahoudingen
Tijdens yogahoudingen is het de bedoeling dat de adem en energie zoveel mogelijk door kan stromen. De oefeningen zijn er in wezen op zichzelf al op gericht om een soepelere doorstroming te bevorderen.
Dat kun je heel goed voelen, vooral tijdens de momenten dat je een yogahouding navoelt. Dat navoelen is dan ook essentieel, na iedere yogahouding die je doet. Op die momenten ervaar je heel fysiek wat er in je lichaam gebeurt en gebeurd is.
Bovendien kun je de ervaring van de yogahouding, vooral tijdens iedere uitademing, laten door- en uitstromen. Als het ware via de voetzolen in de richting van de ondergrond. Dit proces zorgt ervoor dat je weer klaar en ‘schoon’ bent om de volgende yogahouding te gaan doen.
Conclusie
Het kan dus zijn dat ik je tijdens een yogahouding vraag om bijvoorbeeld op een uitademing voorover te buigen en dat ik daarna even niks meer over het ademen zeg. Ga er dan maar vanuit dat je gewoon kunt blijven ademen daarna. Als het voor de oefening van belang is om op een zeker moment toch de adem vast te houden dan zal ik dat iedere keer heel precies aangeven.
Maak je dus geen zorgen over het ademen tijdens de yogales. Richt je maar op het doen op van de yogahoudingen en op het zoveel mogelijk vrijelijk laten doorstromen van de adem.
Voel maar met heel je aandacht wat er in lichaam en geest gebeurt en leer jezelf zo op een mooie en misschien nieuwe manier beter kennen. Alle goeds gewenst en succes!