Boekenwijsheid

Geef een reaktie

BoekenwijsheidHet is misschien heel verleidelijk om het bij yoga, meditatie en spiritualiteit te houden bij boekenwijsheid. Je hoeft dan immers zelf niet echt aan de slag. Lekker zo nu en dan een beetje lezen in een boek vol inspirerende wijze woorden. Wie vindt dat niet prettig op zijn tijd?

Natuurlijk is er niet zoveel mis met boekenwijsheid. Integendeel, ik houd er zelf ook van. Wijze woorden kunnen je bij tijd en wijlen krachtig inspireren. Het enige wat ik eraan toe zou willen voegen, is laat het daar dan niet alleen bij!

Vrijblijvend

Met boeken is het een beetje als met auto leren rijden. Zonder theorie kom je niet zo ver. Uiteindelijk zul je echter wel echt zelf moeten gaan rijden. Het profijt van je inspanningen laten zich pas zien in de praktijk.

Voor je begint met rijles moet je misschien wel een beetje een drempel over. Voor alles is echter een eerste keer. Als je de drempel hebt genomen, kun je iets opbouwen. Van vrijblijvend een beetje freewheelen, is het nu tijd voor het echte werk.

Zo is het ook een beetje met boekenwijsheid. In een boek lees je over de theorie en op een gegeven moment komt het moment dat je het ook werkelijk gaat doen. Je volgt je eerste yogales, doet thuis 5 minuten buikademhaling of mediteert een poosje op een stoel. Pas dan ondervind je aan den lijve wat de ware betekenis van die mooie woorden voor jou is.

Onsje praktijk

Er wordt wel gezegd dat een onsje praktijk beter is dan tonnen theorie en dat is, denk ik, best wel waar. Boekenwijsheid is mooi om mee te beginnen, maar breng wat je leest in de praktijk anders vervliegt alles weer. Natuurlijk kun je ook als je al oefent, soms de inhoud van een boek tot je nemen. Woorden kunnen een sterke weerklank in je vinden. Zet ze met mate in en leg verder het accent op hoe je de dingen ervaart.

Dat met mate geldt overigens ook voor wanneer je aan de slag gaat met yogaoefeningen. Niet overdrijven, want dan zit je jezelf vooral in de weg. Eigenlijk is het het beste als je ze deel van je dagelijkse routine kunt maken. Zoals eten, water drinken en slapen: yoga, meditatie en goed leren ademen horen er ook bij!

Boekenwijsheid

Zoals ik al aangaf, er is niet zoveel mis met inspirerende boeken lezen. Wees daarin daarom ook niet te streng. Je hoeft niet alles meteen in de praktijk toe te passen. Soms hebben dingen eerst hun tijd nodig. Je voelt wel wanneer het tijd is om er zelf mee aan de slag te gaan.

Ook hier is het steeds een kwestie van afstemmen. Wanneer is het tijd voor dit en wanneer doe ik liever dat. Een mooi boekje wanneer dat zo uitkomt en verder regelmatig zelf oefenen. De sleutel is streng in frequentie, maar mild in intensiteit.

Geef een reaktie