Boekenwijsheid

Geef een reaktie

BoekenwijsheidHet is misschien heel verleidelijk om het bij yoga, meditatie en spiritualiteit te houden bij boekenwijsheid. Je hoeft dan immers zelf niet echt aan de slag. Lekker zo nu en dan een beetje lezen in een boek vol inspirerende wijze woorden. Wie vindt dat niet prettig op zijn tijd…

Natuurlijk is er niet zoveel mis met boekenwijsheid. Integendeel, ik houd er zelf ook van. Wijze woorden kunnen je bij tijd en wijlen sterk inspireren. Het enige wat ik eraan toe zou willen voegen, is laat het daar dan niet alleen bij!

Vrijblijvend

Met boeken is het een beetje als met auto leren rijden. Zonder theorie kom je niet zo ver. Uiteindelijk zul je echter wel echt zelf achter het stuur moeten gaan zitten. Het profijt van je inspanningen laat zich pas zien in de praktijk.

Voor je begint met rijles moet je misschien wel een drempeltje over. Voor alles is een eerste keer. Als je de drempel hebt genomen, kun je iets opbouwen. Van vrijblijvend een beetje freewheelen, is het nu tijd voor het echte werk.

Zo is het ook een beetje met boekenwijsheid. In een boek lees je over de theorie en op een gegeven moment is de tijd gekomen dat je het ook werkelijk gaat doen. Je volgt je eerste yogales, doet thuis 5 minuten buikademhaling of mediteert een poosje op een stoel. Pas dan ondervind je aan den lijve wat de ware betekenis van al die mooie woorden voor jou is.

Onsje praktijk

Er wordt wel gezegd dat een onsje praktijk beter is dan tonnen theorie. Dat is, denk ik, heel waar. Boekenwijsheid is mooi om mee te beginnen. Breng daarna wat je leest in de praktijk anders vervliegt al die wijsheid weer. Natuurlijk kun je ook als je al oefent soms nog eens een mooi stukje lezen. Woorden kunnen echt iets met je doen. Zet zulke inspiratiebronnen met mate in en leg verder het accent op het zelf ervaren.

Dat met mate geldt overigens ook voor wanneer je aan de slag gaat met yogaoefeningen. Niet overdrijven want dan zit je vooral jezelf in de weg. Eigenlijk is het het beste als je de oefeningen deel van je dagelijkse routine kunt maken. Zoals eten, water drinken en slapen: yoga, meditatie en goed leren ademen horen er ook bij!

Boekenwijsheid

Zoals ik al aangaf, er is niet zoveel mis met het lezen van inspirerende boeken. Wees daarin daarom ook niet te streng. Je hoeft niet alles meteen in de praktijk toe te passen. Soms hebben dingen hun tijd nodig. Je voelt wel wanneer je zover bent om er zelf mee aan de slag te gaan.

Ook hier is het steeds een kwestie van afstemmen. De sleutel is streng in frequentie, maar mild in intensiteit.

Geef een reaktie