Boothouding (Navasana)

Geef een reaktie

Boothouding (Navasana)De Boothouding (Navasana) is een yogahouding waarbij je een sterk beroep doet op je buik- en onderrugspieren. Als je van jezelf weet dat dit gebied van je lichaam wel wat oefening kan gebruiken, ga hier dan nog meer dan anders met beleid mee om. Kortom: bouw het geleidelijk op!

Dat opbouwen kun je doen door in eerste instantie de benen gebogen te houden en vrij dicht bij het bovenlichaam. Hoe verder de benen bij je bovenlichaam vandaan zijn hoe meer het lichaam zijn best moet doen om de benen in de lucht te houden. Je kunt dit omschrijven als het principe van de hefboomfunctie.

Navasana wordt trouwens ook wel Naukasana genoemd.

Rug

Als je Navasana overdrijft dan heb je kans dat je bij gebrek aan ontwikkelde buik- en onderrugspieren gaat hangen in de rug. Ik kan je verzekeren: dat vindt je rug niet leuk! Een pijnlijke onderrug kan het gevolg zijn.

Doe Navasana daarom met gebruikmaking van je verstand. Stem af in het lichaam wat voor jou kan en goed is op het moment van oefenen en handel daarnaar.

Paripurna Navasana

Navasana wordt ook wel Paripurna Navasana genoemd. Dus als je deze yogahouding aantreft onder die naam dan gaat het over dezelfde. Net als bij veel andere yogahoudingen zijn er bovendien een aantal variaties van Navasana in omloop.

Deze variaties hebben nuanceverschillen. Neem ervan mee wat je kunt gebruiken. Probeer daarbij een onderscheid te maken tussen wat in die verschillen echt van belang is en wat zogezegd beter te beschouwen is als (onschuldige) franje…

Instructie

Ga zitten, met je benen gestrekt voor je. Wiebel wat over je zitbeentjes en het bovenlichaam daar zo goed mogelijk recht boven. Ontspan je schouders. Maak de nek lang, houd de hals zacht en strek je kruintje lichtjes richting plafond. Leg de handen met de handpalmen naar boven op je bovenbenen.

Voel hoe het is om op deze manier te zitten, met de rug op eigen kracht rechtop.

Buig dan de benen en zet de voeten niet al te ver bij je vandaan. Laat het bovenlichaam dan licht achterover hellen, zonder dat je in de rug gaat hangen. Plaats de handen in de knieholtes en maak de voeten voorzichtig los van de mat. Houd de benen en voeten tegen elkaar aan en zoek je balans.

Mobiliseer buik- en onderrugspieren op milde wijze door je navel een beetje in te trekken. Doe dat op zo’n manier dat de adem nog wel vrij kan doorstromen. Ontspan de schouders en neem vast een eerste moment waar hoe het is om te zitten in Boothouding (Navasana).

Onderzoek dan of het mogelijk is de benen iets meer te gaan strekken, zonder dat je uit balans raakt of gaat hangen in de rug. Wees eerlijk en realistisch hierin naar jezelf toe. Dus niet forceren. Hoe verder de benen bij het bovenlichaam vandaan zijn hoe meer kracht er uit buik- en onderrugspieren moet komen.

Als je voor jou de juiste houding hebt gevonden, houd het daar dan bij en kijk of je de armen vriendelijk naar voren kunt uitstrekken, naast de benen.

Zit zo enige tijd in de Boothouding (Navasana).

Buig vervolgens de benen weer zoals je ze aan het begin van de houding had. Plaats de handen terug in de knieholtes en zet de voeten beheerst terug op de mat. Breng het bovenlichaam weer omhoog en mild rechtop. Strek de benen uit en leg de handen met de handpalmen omhoog op de bovenbenen.

Oefen jezelf om de rug op eigen kracht rechtop te houden en voel Navasana vanuit deze positie enige tijd na.

Geef een reaktie