Broccoli is lekker

Geef een reaktie

Broccoli is lekkerDit wordt een persoonlijk verhaaltje. Althans, wat persoonlijker dan gemiddeld, is mijn inschatting. Broccoli is lekker is voor mij namelijk meer dan alleen een leuke titel.

Al lange tijd ben ik veel bezig met voeding. In de loop der jaren heb ik vaak aanpassingen aangebracht. Ik geloof ook dat er steeds verschuivingen in je systeem zijn. In de ene periode heb je meer behoefte aan dit, in de andere meer aan dat.

Broccoli

Natuurlijk had ik als titel evengoed kunnen kiezen voor een ander voedingsmiddel of in dit geval een andere groente. Broccoli is echter een van mijn favoriete groenten, vandaar.

Dit wil overigens niet zeggen dat ik elke dag broccoli eet. Ik ben een groot voorstander van variatie en zie het als een dagelijkse uitdaging om hier zo goed mogelijk inhoud aan te geven.

Reizen

Voor de ontwikkeling van mijn voedingspatroon heb ik de nodige inspiratie ontleend aan mijn reizen. Tussen mijn achttiende en mijn zevenentwintigste heb ik namelijk langdurig gereisd. Broccoli stond zeker niet altijd op het menu.

Vier keer heb ik langer dan zes maanden doorgebracht buiten de Nederlandse grenzen. Op de plekken waar ik was, deed ik veel ideeën op over hoe je ook anders kunt eten. Dit was natuurlijk in vergelijking tot wat ik gewend was.

Het huis uit

Zo’n achttien jaar kende ik voornamelijk mijn moeders eten. Na die tijd heb ik mijn eigen weg gezocht. Een natuurlijke gang van zaken, denk ik.

Ik had hier ook sterk behoefte aan: mijn eigen weg gaan. Het zal voor mijn ouders wellicht even schrikken geweest zijn dat ik, achttien jaar jong, meteen mijn biezen pakte voor een tocht naar verre streken.

Geen broccoli

Waar mijn liefde voor de broccoli precies ontstaan is, weet ik ik eigenlijk niet. Mogelijk vond ik het vroeger al lekker. Mijn moeder maakte het zeker wel eens klaar.

Op reis zal ik het ook zo nu en dan gegeten hebben. In de Israëlische kibboets zeker, in India en Nepal mogelijk niet, in Australië en Nieuw-Zeeland wellicht sporadisch.

Groente

Wat ik wel in grotere variatie heb leren kennen, is groente. Dit hangt een beetje samen met het feit dat ik vanaf mijn achttiende geleidelijk steeds meer vegetarisch ben gaan eten.

Dat vegetarisme begon in de kibboets, breidde zich sterk uit tijdens twee lange verblijven in Noord-India, en kwam tot een hoogtepunt toen ik totaal een week of vijf verbleef in een yoga-ashram in Australië.

Heerlijk

Ik ontdekte dat vegetarische voeding echt heerlijk kan zijn. Het is een geheel aparte keuken, die zeker niet iedere kok beheerst.

Vanaf het jaar 2000 ben ik helemaal opgehouden met het eten van vlees, vis en gevogelte. Uiteraard eet ik nu niet alleen groente, maar een zeer belangrijk bestanddeel van mijn voeding is het wel.

Stomen

De afgelopen jaren eet ik, afgezien van salades, mijn groente vaak gestoomd. Het groentevocht uit het stoomapparaat kruid ik vervolgens en giet ik over de warme groente heen.

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar voor mij is dit echt een delicatesse!

Smaakverandering

Ik vind het mooi om te merken dat je smaak in de loop der tijd sterk kan veranderen. Waar ik vroeger de dingen lekker vond die ik toen at, geniet ik nu van mijn gestoomde broccoli (of pompoen, courgette, boontjes, kool etc.).

Voeding doet veel met je, lichamelijk en geestelijk. Ik kan er veel meer over zeggen dan ik hier heb gedaan. Die inspiratie bewaar ik graag voor een volgende blog.

Geef een reaktie