Broodje gezond

Geef een reaktie

Broodje gezondEet jij tussen de middag ook wel eens een lekker broodje gezond? Of kies je bijvoorbeeld liever voor een vette of suikerrijke hap? Als ik dit zo schrijf, realiseer ik me dat ik uitga van een bepaald beeld hoe een broodje gezond eruit ziet. Net als jij waarschijnlijk denk ik dan aan een broodje met kaas, sla, komkommer en tomaat.

Eigenlijk een gek idee dat het ene voedingsmiddel minder goed zou zijn dan het andere. Je vraagt je dan af waarom er überhaupt ongezonde dingen worden gemaakt. Bewerkt voedsel wordt overigens over het algemeen sowieso als niet zo goed ervaren. Hoewel het er natuurlijk zeer vanaf hangt, wie je hierover hoort of leest.

Ik merk bij elke zin die er over dit onderwerp op mijn scherm komt dat die een nuancering behoeft. Wat ik ook merk, is dat over gezondheid oneindig veel valt te zeggen. Tot nu heeft niemand eigenlijk echt hierover het verlossende woord.

Context

De context waarin ik dit onderwerp aansnijd, is dat je bij beoefening van yoga als het een beetje meezit ook in bredere zin met welzijn en gezondheid bezig bent. Je fysieke en mentale gesteldheid hangt ook samen met al je denken, doen en eten. Bewust zijn van wat er qua voedsel op een dag ingaat, is een mooie eerste stap.

Zelf neem ik vrijwel elke dag tussen de middag een heerlijk broodje gezond. Hoewel, de salade of groente neem ik eraan voorafgaand. Mijn broodje gezond is doorgaans belegd met smakelijke, vegetarische kaas.

Dat mijn beleg vegetarisch is, komt overigens in deze context, niet helemaal out of the blue. Vegetariër ben ik als yogi in hart en nieren. Wat mij betreft hoort dat aspect er helemaal bij.

Groenvoer

Misschien kun je zeggen dat ik geluk heb. Mijn gestoomde groentes en salades eet ik namelijk met veel plezier. Geregeld zie je mij een lekker worteltje eten of warme broccoli, een stuk bloemkool of pompoen.

Ik moet daaraan wel toevoegen, dat dit niet altijd hetzelfde geweest is. In de loop der jaren zijn er verschillende eetritmes geweest. Ook nu nog zijn er wat dit betreft nog geregeld verschuivingen.. Per moment stem ik af wat bij me past.

Een broodje gezond was de afgelopen ook niet vanzelfsprekend. Een aantal jaren at ik sowieso heel weinig brood. In mijn keuzes probeer ik steeds de juiste keuze te maken, met mijn gevoel en mijn verstand.

Het afstemmen op het welzijn van mijn lichaam hoort natuurlijk ook bij het yogapad. Spiritualiteit hoort wat mij betreft samen te gaan met goed zorgen ook voor de materiële en fysieke zaken. Het lichaam is mijn instrument en daar ben ik als mens verantwoordelijk voor.

Broodje gezond

Tijdens het schrijven loopt mij het water, dat begrijp je, nu wel zo’n beetje in de mond. Het is al bijna tijd om mij te gaan verheugen, op mijn welverdiende broodje gezond.

Voordat ik daaraan begin, oefen ik nog echter een momentje discipline. Ik maak hier eerst af waaraan ik begon. In dat proces blijf ik goed in contact met mijn grenzen. Voor mij hoort het allemaal bij het oefenen. Yoga is voor mij aanwezig in alle onderdelen van de dag.

Geef een reaktie