Ken jij een gevoel van tevredenheid over wie je bent en wat je doet? Mogelijk niet of in elk geval niet altijd… Kritisch zijn is niet verkeerd, maar je kunt het ook overdrijven.
Het woord tevredenheid klinkt misschien een beetje soft. Uit ervaring weet ik echter dat zij zeker niet vanzelfsprekend is. Klagen over van alles lijkt voor velen een gemakkelijker en zelfs logischer keuze.
Jezelf en anderen bekritiseren heeft een groot effect op elke sfeer.
Tapah
In een andere tekst vertelde ik je over Yama en Niyama, twee treden van het achtvoudige pad van Patanjali. Yama bestaat uit een aantal onderdelen waarin de omgang met uiterlijke zaken aan bod komen.
Niyama gaat over de innerlijke hygiëne. Een van de onderdelen van Niyama heet Tapah. Dit woord betekent tevredenheid.
Kunst
Het is namelijk nog niet zo gemakkelijk om tevreden te zijn. Tevredenheid is iets wat je kunt te oefenen. Want: misschien is het wel gemakkelijker om overal de negatieve kanten van te zien.
Het vraagt meer van je om daar doorheen te zien wat van waarde is.
Voorkeur en afkeer
Een neutralere houding ten aanzien van wat je ziet en meemaakt, gaat wellicht nog een stukje verder dan dit. Vaak kan zo’n houding verward worden met onverschilligheid, maar dat is het geenszins.
Overal een mening of oordeel over hebben, kan relaties vergiftigen. Zou het jou lukken om eens niet alleen te denken in termen van voorkeur of afkeer?
Boekje
Meditatielerares Ajata Stam uit Hoorn schreef jaren geleden een prachtig boekje over de onderdelen van Yama en Niyama. Op een zeer toegankelijke manier.
Over Tapah schreef zij onder de titel Broodje Tevredenheid. Haar tekst inspireerde me tot de titel van deze blog.
Uit het leven gegrepen
Je kent vast zelf ook situatie waarin je je (negatieve) oordeel over iets of iemand al geveld hebt voordat je er erg in had. Als je dit dan ook nog uitspreekt dan is het buitengewoon lastig om deze impuls terug te veranderen naar neutraal of zelfs positief.
Ik wil overigens hiermee niet zeggen dat je alles daarom alleen maar moet bekijken met een roze bril.
Een onsje minder
De verhouding tussen positief en negatief zouden echter wel wat bijgesteld mogen worden. Of als je alleen maar positief bent, mag een en ander ook wat meer terug naar het gulden midden.
Tevredenheid kan bovendien heel goed samengaan met het tegelijkertijd onderkennen van de schaduwzijdes. Waarderen wat er wel is, verdient mijns inziens echter een wat groter podium.
Een ding tegelijk
Misschien moet je niet meteen willen het roer radicaal om te gooien. Probeer bijvoorbeeld om te beginnen eens een ochtendje te oefenen in tevredenheid.
Spreek een paar uurtjes niet onmiddellijk overal linea recta je oordeel over uit. Wees eens tevreden met hoe de situatie op dat moment is.
Terugfluiten
Ik garandeer je overigens dat je jezelf geheid op zo’n ochtend meerdere keren zal moeten terugfluiten. Mogelijk heb je er alweer een mening uitgeflapt voordat je er erg in had.
Het is echter toch meer dan de moeite waard om het dan nog een keer te proberen. Neem als je zin hebt dan, bijvoorbeeld tussen de middag, een lekker broodje tevredenheid.
Ik hoop dat het je goed zal smaken!