Burn out

Geef een reaktie

Burn outBurn out betekent letterlijk dat je opgebrand bent. De koek is op, je voelt je uitgewoond. Zoiets komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Waarschijnlijk heb je al lange tijd gevoeld dat je teveel van jezelf vraagt. Hard werken is niet erg. Daar ga je niet dood aan. Vaak zijn er dan dingen op de achtergrond die energie vreten. Op een gegeven moment kun je niet verder meer.

In een werksituatie hangt dit bijvoorbeeld samen met een leidinggevende die een andere manier van werken heeft dan jij. Je komt elkaar steeds op allerlei manieren tegen. Dat gaat aan je vreten. Hoe lang houd je dat vol…

Ook thuis kan er van alles spelen. Bijvoorbeeld zorgen om een zieke partner of zorgen om een kind. Je kunt het op een gegeven moment allemaal niet meer voor elkaar boksen. Dus op een gegeven moment barst de bom.

Burn out verschijnselen

Burn out zou je eigenlijk moeten kunnen zien aankomen. Methoden om het tij te keren zouden natuurlijk helemaal prachtig zijn. Verschijnselen en symptomen die je zelf zou kunnen herkennen zijn lusteloosheid en vermoeidheid. Of een weerzin om naar je werk te gaan. Daar kunnen heftige gevoelens van irritatie aan vooraf gaan. Je kunt de situatie en/of de persoon niet meer luchten of zien. Thuis krijgen ze het zwaar met je te verduren en jij ligt er ’s nachts regelmatig wakker van.

Mogelijk krijg je op termijn ook met fysieke klachten. Je krijgt last van je rug, een zere nek of pijn in je schouders. Misschien krijg je te maken hoofdpijn of met een zeurende pijn in je buik.

Zelf ga ik als ik oververmoeid ben over mijn eigen benen struikelen. Ik begin ‘zomaar’ over een kleinigheid op straat te vallen. Voor mij is dat een signaal. Ik moet wat beter op mijzelf passen. Ik moet zorgen voor meer rust en achterhalen waar ik op dat gebied tekort geschoten ben. Dat gaat overigens niet in de sfeer van mezelf dingen verwijten. Het is meer een geval van zelfcompassie en zorg. Ik weet dat het van belang is om mijn eigen balans goed in de gaten te houden. Ook ik moet me soms schikken in pas op de plaats.

Yoga en burn out

Een vraag in dit verband is natuurlijk of yoga iets voor je kan betekenen. Bestaan er hiervoor geschikte ontspanningsoefeningen? Zaak is dat je komt tot situatie waarin je weer je tot rust kunt komen. Je structureel zorgen maken is uiteindelijk namelijk de pest voor je gestel. Zoals gezegd kun je er lichamelijk en geestelijk flink last van krijgen. Eerder bij jezelf aan de bel trekken is alvast een goed begin.

Yoga biedt een heel scala van oefeningen waarin je tot rust kan komen. Je gaat daarin terug naar je eigen basis. Ik denk bijvoorbeeld aan je lichaam deel voor deel voelen en aan rustig ademen. Hierin zijn talloze variaties. Je maakt hierin je eigen keuze. Wat je doet, is helemaal aan jou.

Wat je ook doet: het lijkt me aan te raden dat je regelmatig even tijd neemt voor jezelf. Wacht daarmee niet tot je een burn out hebt. Deze tijd nemen is wat mij betreft iets wat er bij hoort. Iedere dag. Al ga je maar elke dag even op een stoel zitten. Vijf minuten buikademhaling. Moet je eens kijken welk verschil dat voor je maakt op termijn. Uit ervaring kan ik zeggen dat je gaat uitkijken naar dit soort momenten. Elke dag even vijf minuten vakantie. Wie wil dat nu niet?

Geef een reaktie