Burn out

Geef een reaktie

Burn outBurn out betekent letterlijk dat je opgebrand bent. De koek is op, je voelt je uitgewoond. Zoiets komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Waarschijnlijk heb je al lange tijd gevoeld dat je teveel van jezelf vroeg. Hard werken is niet erg. Daar ga je niet dood aan. Maar vaak zijn er dan dingen op de achtergrond die energie vreten en dan kun je op een gegeven moment niet verder meer.

Achtergrondzaken kunnen in een werksituatie bijvoorbeeld samenhangen met een leidinggevende die een andere manier van werken heeft dan jij. Je komt elkaar echter toch steeds op allerlei manieren tegen. Dat gaat dan aan je vreten. Hoe lang houd je dat vol…

Dit kan plaatsvinden in een situatie dat het thuis dan ook nog eens allerlei dingen spelen. Er kunnen zorgen zijn om een zieke partner of om een kind. Je kunt het op een gegeven moment eigenlijk niet allemaal organiseren. Dus er komt een dag en dan barst de bom.

Burn out verschijnselen

Burn out zou je eigenlijk moeten kunnen zien aankomen. Methoden om het tij te keren, zouden natuurlijk helemaal prachtig zijn. Verschijnselen en symptomen die je zelf zou kunnen herkennen, zijn lusteloosheid en vermoeidheid, wellicht ook een weerzin om bijvoorbeeld naar je werk te gaan. Daaraan kunnen heftige gevoelens van irritatie vooraf gaan. Je kunt de situatie en/of de persoon eigenlijk niet meer luchten of zien. Thuis krijgen ze het zwaar met je te verduren en jij ligt er ’s nachts met regelmaat wakker van.

Mogelijk gaat dit alles op termijn ook met fysieke klachten gepaard. Je krijgt rugpijn, een zere nek of pijn in je schouders. Misschien krijg je te maken hoofdpijn of met een zeurende pijn in je buik.

Zelf ga ik als ik oververmoeid ben over mijn eigen benen struikelen of ik val ‘zomaar’ over een kleinigheid op straat. Voor mij is dat een signaal. Ik moet wat beter op mijzelf passen. Ik moet zorgen voor meer rust en bekijken waar ik op dat gebied tekort geschoten ben. Dat gaat overigens niet in de sfeer van mezelf dingen verwijten. Het is meer een geval van compassie en zorg. Ik weet dat het van belang is om mijn eigen balans goed in de gaten te houden. Ook ik moet me soms schikken in pas op de plaats.

Yoga en burn out

Een vraag in dit verband is natuurlijk of yoga wat voor je kan betekenen. Bestaan er geschikte ontspanningsoefeningen? Zaak is dat je komt tot situatie waarin je weer je rust vinden kan. Uit en thuis bezig zijn met je zorgen maken, zijn uiteindelijk namelijk de pest voor je gestel. Want zoals gezegd kun je er lichamelijk en geestelijk flink last van krijgen. Eerder bij jezelf aan de bel trekken, is alvast een goed begin.

Yoga biedt een heel scala van oefeningen waarin je tot rust komen kan. Je gaat daarin terug naar je eigen basis. Ik denk bijvoorbeeld aan je lichaam deel voor deel voelen en aan rustig zitten ademen, tussen de bedrijven door. Talloze variaties van verschillende duur zijn mogelijk. Je maakt hierin je eigen keuzes. Wat je doet, is helemaal aan jou.

Wat je ook doet, het lijkt me aan te raden dat je regelmatig even tijd neemt voor jezelf. Wacht daarmee niet tot je een burn out hebt. Het is wat mij betreft iets wat er bijhoort, iedere dag. Al ga je maar elke dag even op een stoel zitten. Vijf minuten buikademhaling. Moet je eens kijken welk verschil dat voor je op termijn maakt. Uit ervaring kan ik zeggen dat je gaat uitkijken naar dat soort momenten. Elke dag even vijf minuten vakantie. Welke persoon wil dat nu niet?

Geef een reaktie