Chronisch moe

Geef een reaktie

Chronisch moeHeb jij het gevoel dat je chronisch moe bent, dus dat je je eigenlijk nooit helemaal fit of wakker voelt? Als je altijd maar moe en duf bent dan moeten er wat alarmbelletjes gaan rinkelen. Voortdurende vermoeidheid duidt op iets wat in de weg zit. Hoe kom je erachter wat het is dat jou drukt?

Vermoeidheid kan een fysieke of een geestelijke achtergrond hebben. Al eerder schreef ik over psychosomatisch en daarmee bedoel ik dat het doorgaans een combinatie is van deze twee.

Weinig energie

Iedereen kent wel momenten dat ie wat minder energie heeft. Een doorlopend tekort is echter geen natuurlijke zaak. Het betekent eigenlijk dat je op een of andere manier energetisch leegloopt. Je fitheid sijpelt uit je weg en zo voel je je chronisch moe.

Ik schreef hierover al eerder dat energie in wezen in oneindige hoeveelheden voor je aanwezig is. Mijn yogaleraar zei altijd: als je moe bent dan houdt dat in dat je energiedoorstroming ergens is geblokkeerd.

Yoga Asana

Met yoga asana, in gewoon Nederlands dus met de verschillende yogahoudingen, kun je werken aan die plekken in je lichaam waar er een blokkade is. Zoals ik al zei, lichaam en geest werken altijd samen. Een blokkade in het lichaam heeft dus een tegenhanger in je geest.

Natuurlijk wil ik hier niet beweren dat er niet iets fysieks kan zijn wat jou chronisch moe maakt en eigenlijk gewoon ziek. Ik pleit hier dan ook voor een combinatie van de moderne geneeskunde en de natuurlijke yogaweg.

Lichaamsbewustzijn

Het ontdekken van je eigen blokkades begint bij een bewustzijn van wat er in je speelt. Met yoga en aanverwante ontspanningsoefeningen kun je hier een begin mee maken. Als je chronisch moe ben, waar in je lichaam voel je dat dan het meest?

Voor lichaamsbewustzijn hoef je overigens geen aparte lichamelijke capriolen uit te halen. Bij yoga zijn we niet op zoek naar slangenmensen of naar een mooi staaltje acrobatiek. Ook als je een poosje zit of lekker ligt, kun je je aandacht naar binnen richten. Let eens 5 minuten op je adem en kijk wat het met je doet als je dit met regelmaat gedurende de weken en maanden herhaalt.

Wakker

Zou het niet heerlijk zijn om je weer wat vaker helemaal fit en wakker te voelen? Heb je het er voor over om hiervoor wat te doen? Ik moet echter zeggen dat yoga eigenlijk vooral vaak te maken heeft met laten, want niet zelden zitten we onszelf in de weg met de vele dingen die we altijd maar doen.

Wakker zijn heeft te maken met alertheid. Neem waar wat je doet en niet doet, en wat het effect is op hoe je je voelt. Yoga heeft veel te maken met doorlopend waarnemen. Je doet als het ware een stapje opzij en kijkt naar jezelf. Dat is geen geval van navelstaren. Het is simpel aanwezig zijn in plaats van dat je geest steeds maar afdwaalt naar ergens anders. Wees gewoon maar eens hier!

Hoopvol

Als je dus chronisch moe bent dan kun je in elk geval eens proberen met wat oefeningen hier iets aan te doen. Want, zeg nou eens eerlijk, wat heb je te verliezen? Probeer het maar en oordeel dan zelf.

Geef een reaktie