Cobra (Bhujangasana)

Geef een reaktie

Cobra of BhujangasanaIn de Cobra (Bhujangasana) richt je de aandacht op de achterzijde van het lichaam. Deze kant krijgt in het dagelijkse leven meestal wat minder aandacht dan de voorzijde.

Enerzijds kun je dat zien vanuit fysiek perspectief: de onderrug en de achterzijde van het bekken. Anderzijds is er de figuurlijke kant waar je naar kunt kijken: aan welke dingen besteed je in het dagelijkse leven minder aandacht?

Heiligbeen

Pijn in de onderrug is een veel voorkomend fysiek ongemak. Vaak heeft dit te maken met vermoeidheid. Bij vrouwen kan het ook samenhangen met hun menstruatiecyclus. Verkeerde lichamelijke belasting of (fysieke of mentale!) overbelasting zijn verder mogelijke oorzaken.

Dat het ook gewoon vervelende pech kan zijn, ondervond ik zelf als klein meisje. Terwijl ik in een feestzaaltje achteruit liep, viel ik over een drempel van ongeveer 1 centimeter… Boem! Bovenop mijn heiligbeen. De dagen erna heb ik doorgebracht in bed, zittend op een zwembandje. Ik was nauwelijks nog in staat op te staan of te lopen. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje.

Genoemde heiligbeen of in het Latijn het os sacrum is een stuk bot onder in de rug dat vastzit aan het bekken. Het is driehoekig van vorm en wordt in combinatie met het darmbeen het sacro-iliacaal gewricht ofwel SI-gewricht genoemd. Dit gewricht is essentieel bij bewegingen in het bekken. Ik denk aan vooroverbuigingen, draaiingen en achteroverbuigingen.

De Cobra heeft bij een juiste beoefening een heilzame werking op het functioneren het SI-gewricht. Een ander voordeel is het gunstige effect op de spijsvertering. Dit zal velen van jullie vermoedelijk aanspreken!

Figuurlijk

Je kunt ook een wat meer figuurlijke betekenis aan die aandacht voor de achterzijde geven. Wat zijn de kanten van je bestaan waar je op dit moment wat minder aandacht aan besteedt? Het beoefenen van de Cobra kan je hiermee in contact brengen.

Als ik met leerlingen werk, kan ik veel zien aan de manier waarop iemand met bijvoorbeeld de Cobra omgaat. Vaak zie ik prestatiedrang en spanning in het schoudergebied. De schouders worden vaak opgetrokken. De instructie om die schouders weer wat te laten zakken, kan al een enorme druk van de ketel halen.

Houd in elk geval in je achterhoofd dat het er in yoga niet om gaat om iets te bereiken. Je mag zijn zoals je bent.

Instructie

Kom liggen op je buik. Leg de handen op elkaar onder je voorhoofd en laat je hielen naar buiten zakken. Voel hoe de voorzijde van het lichaam contact maakt met de ondergrond. Laat het lichaamsgewicht maar rusten en dragen…

Leg dan de hielen tegen elkaar. Plaats de handen onder de schouders, met de vingers naar voren. Houd de voorzijde van het bekken goed tegen de mat aan.

Op een inademing kom je omhoog met je hoofd en je borst, tot maximaal je schaambeen. Laat je schouders zakken en breng je hoofd wat naar achteren, als dat goed voor je voelt. Geef de adem de ruimte. In en uit. Als je merkt dat de adem versnelt, neem dan iets terug in de houding. Blijf daar waar je voelt dat je met enig gemak een tijdje kunt blijven. Zonder jezelf te forceren.

Ontspan je buik. Laat je buik maar zakken in de richting van de mat. Je aandacht is aan de achterzijde van het lichaam. Neem van binnenuit de achteroverbuiging van het lichaam waar.

Op een volgende inademing strek je dan nog eens op. Het hoofd wat naar achteren. En op een uitademing laat je borst en hoofd rustig terugkomen naar beneden. Leg de handen weer op elkaar onder het voorhoofd. Laat de hielen naar buiten zakken.

Voel de Cobra een moment na.

Geef een reaktie