Compassie

3 Reakties

CompassieCompassie is een woord dat je tegenwoordig regelmatig hoort in verband met mindfulness. Dat is niet zo gek want compassie heeft zeker ook te maken met aandachtig zijn, met attent zijn. Met compassie leef je je in en ben je met je aandacht bij wat een bepaalde situatie voor iemand kan betekenen.

Het mooie is dat je compassie in het groot kunt beoefenen, maar beter is misschien is nog wel in elk geval te beginnen in het klein. Begin ermee compassie te hebben met jezelf!

De basis

Jij bent immers je eigen basis. Als jij niet stevig op eigen benen staat, hoe kun je dan op waardevolle wijze compassie uitstralen naar een ander? Zie en voel bij jezelf de dingen waar jij moeite mee hebt of waarbij je plank nog wel eens mis slaat. Voel het effect van gebeurtenissen die je voor je gevoel zijn overkomen en die je pijn geven of verdriet.

Behandel jezelf met vriendelijke compassie. Leef met jezelf mee en steun jezelf. Geef jezelf een glimlach en in gedachten een schouderklopje. Compassie is ook een vorm van vertrouwen. In dit geval, in jezelf.

Geliefden

Kijk dan of je wat meer opmerkzaam kunt zijn naar mensen in je omgeving. Wees om te beginnen met compassie bij diegenen van wie je houdt. Ik denk aan een vriend of vriendin, je familie, je partner of je kinderen.

Compassie is een vorm van aanwezig zijn. Het is een meeleven in een vrij letterlijke zin van het woord. Je bent aan iemands zijde. Dit hoeft overigens niet of niet alleen in fysieke zin te zijn. Compassie werkt in mijn beleving ook als zij wordt beoefend op afstand.

Anderen

Moeilijker kan het zijn om compassie te voelen voor mensen die gevoelsmatig iets verder bij je vandaan staan. Mensen die je wel eens tegenkomt of mensen die je helemaal nooit hebt ontmoet. Een nog grotere opgave kan het zijn als het gaat om mensen die je niet aardig vindt of aan wie je zelfs een hekel hebt. Op je kussen of stoel tijdens een oefening van mindfulness of meditatie kun je ook aan die mensen je welwillende aandacht geven.

In zowel de yoga als in het boeddhisme zijn er spreuken of mantra’s die deze vriendelijke aandacht voor de ander ondersteunen. Deze kun je voor jezelf uitspreken of herhalen.

Gelukkig zijn

Zo’n spreuk of mantra komt neer op: Mogen alle wezens gelukkig zijn. Mogen zij vrede en harmonie vinden. Mogen zij allemaal bevrijding vinden.

Als deze riedel je te lang is dan kun je het natuurlijk ook gewoon houden bij het eerste gedeelte. Mogen alle wezens gelukkig zijn! Mijn ervaring is dat het hardop of innerlijk uitspreken van deze woorden iets met je doet. Er verandert dus al iets in jezelf als je compassie beoefent naar een ander. Dat lijkt me al een mooi resultaat op zich!

3 Reakties op “Compassie”

  1. Linda

    Wat een goed stukje over compassie, Sylvia.
    Ik kan me herinneren dat jouw webinar met de compassie-oefening erg aangenaam, verzachtend en rustgevend was.

  2. Mark

    Compassie op afstand en dan in het bijzonder met een naaste is voor die ander misschien minder waardevol dan voor jezelf. In die zin is compassie wellicht meer een copingstrategie voor jezelf om om te gaan met bepaalde ( relationele) situaties ( geeft rust, is verzachtend) dan dat de ander daar de vruchten van plukt. Of heb ik het begrip “compassie” verkeerd begrepen?

  3. Sylvia Spruit

    Het woord compassie kun je op verschillende manieren benaderen. Jij bekijkt het volgens mij vooral vanuit een psychologisch oogpunt. Daar is uiteraard niks mis mee. In mijn beleving is er echter ook een andere ‘laag’. Deze heeft wat minder met het rationele te maken en is daarom wellicht wat minder grijpbaar. Ik geloof dat compassie op afstand zeker een werking heeft, ook voor de ander aan wie je deze richt. Jij bent echter uiteraard volkomen vrij om jouw invulling eraan te geven. Ga maar je eigen weg. Dat is voor jou de enige weg die ertoe doet…

Geef een reaktie