Compassie

3 Reakties

CompassieCompassie is een woord dat je tegenwoordig regelmatig hoort in verband met Mindfulness. Dat is niet zo gek want compassie heeft zeker ook te maken met aandachtig zijn, met attent zijn. Met compassie leef je je in en ben je met je aandacht bij wat een bepaalde situatie of gesteldheid voor iemand kan betekenen.

Sommige van mijn webinars wijd ik aan de beoefening van compassie. Het mooie is dat je haar in het groot kunt beoefenen, maar beter is misschien is nog wel in elk geval te beginnen in het klein. Begin ermee compassie te hebben met jezelf!

De basis

Jij bent immers je eigen basis. Als jij niet stevig, doorleefd en betrokken op eigen benen staat, hoe kun je dan op waardevolle wijze compassie uitstralen naar een ander. Zie en voel bij jezelf de dingen waar jij moeite mee hebt of waarbij je plank nog wel eens mis slaat. Voel het effect van gebeurtenissen die je voor je gevoel zijn overkomen en die je pijn geven of verdriet.

Bezie die dingen en jezelf als geheel eens met vriendelijke compassie. Leef zeg maar met jezelf mee en steun jezelf in wat er voor je in het verschiet ligt. Stel je een aanwezigheid voor in jezelf van een glimlach, en een hand als ruggesteuntje zo rond de schouderbladen. Compassie is ook: vertrouwen stellen. In dit geval, in jezelf.

Geliefden

Kijk dan of je wat meer opmerkzaam kunt zijn naar mensen in je omgeving. Wees om te beginnen met compassie bij diegenen van wie je houdt. Ik denk aan een vriend of vriendin, je familie, je partner, je kinderen (als die er zijn).

Compassie is een vorm van aanwezig zijn. Zij is een meeleven in een vrij letterlijke zin van het woord. Je bent aan iemands zijde. Dit hoeft overigens niet of niet alleen in fysieke zin te zijn. Compassie werkt in mijn beleving even krachtig als zij wordt beoefend vanaf een andere plek.

Anderen

Moeilijker kan het zijn om compassie te voelen voor mensen die iets verder bij je vandaan staan. Mensen die je alleen wel eens tegenkomt of mensen die je helemaal nooit hebt ontmoet. Een nog grotere opgave kan het zijn als het gaat om mensen die je niet aardig vindt of aan wie je zelfs een hekel hebt. Op je kussen of stoel tijdens een oefening van mindfulness of meditatie kun je ook aan die mensen je aandacht geven.

In zowel de yoga als in het boeddhisme zijn er spreuken of mantra’s die deze vriendelijke aandacht voor de ander ondersteunen. Deze kun je, op enig moment van je beoefening, voor jezelf uitspreken of herhalen.

Gelukkig zijn

Zo’n spreuk of mantra komt neer op: Moge alle wezens gelukkig zijn. Moge zij vrede en harmonie vinden. Moge zij allemaal bevrijding vinden.

Als deze riedel je te lang is dan kun je het natuurlijk ook gewoon houden bij het eerste gedeelte. Moge alle wezens gelukkig zijn! Mijn ervaring is dat het hardop of innerlijk uitspreken van deze woorden iets met je doet. Er verandert dus al iets in jezelf als je compassie beoefent naar een ander. Dat lijkt me al een mooi resultaat op zich! Of je er nu in gelooft of niet dat die compassie voor anderen op afstand ook een uitwerking heeft.

3 Reakties op “Compassie”

 1. Linda

  Wat een goed stukje over compassie, Sylvia.
  Ik kan me herinneren dat jouw webinar met de compassie-oefening erg aangenaam, verzachtend en rustgevend was.

 2. Mark

  Compassie op afstand en dan in het bijzonder met een naaste is voor die ander misschien minder waardevol dan voor jezelf. In die zin is compassie wellicht meer een copingstrategie voor jezelf om om te gaan met bepaalde ( relationele) situaties ( geeft rust, is verzachtend) dan dat de ander daar de vruchten van plukt. Of heb ik het begrip “compassie” verkeerd begrepen?

 3. Sylvia Spruit

  Het woord compassie kun je op verschillende manieren benaderen. Jij bekijkt het volgens mij vooral vanuit een psychologisch oogpunt. Daar is uiteraard niks mis mee. In mijn beleving is er echter ook een andere ‘laag’. Deze heeft wat minder met het rationele te maken en is daarom wellicht wat minder grijpbaar. Ik geloof dat compassie op afstand zeker een werking heeft, ook voor de ander aan wie je deze richt. Jij bent echter uiteraard volkomen vrij om jouw invulling eraan te geven. Ga maar je eigen weg. Dat is voor jou de enige weg die ertoe doet…

Geef een reaktie