Conditioneringen

2 Reakties

ConditioneringenConditioneringen krijg je mee in je jonge jaren. Van je ouders en je omgeving leer je hoe je de dingen zou moeten doen. Vaak merk je pas op latere leeftijd dat deze conditioneringen je ook flink in de weg kunnen zitten. Je voelt je namelijk verplicht om op die aangeleerde wijze je leven in te richten, ongeacht of dat eigenlijk wel goed voor je is.

Mensen om je heen kampen met hun eigen conditioneringen. Vaak houden we met elkaar een bepaalde manier van doen in stand. Heb je wat dit betreft ook wel eens de neiging om te gaan gillen en voel je je opgesloten in wat er allemaal moet?

Conditioneringen hangen samen met verwachtingen. Soms is echter niet duidelijk of die verwachting echt bij de ander leeft of dat jij die nog voelt vanuit een situatie in het verleden. Het is dan de vraag of je eigenlijk wel beslissingen neemt vanuit de situatie waarin je nu leeft of dat je je laat leiden door iets wat allang niet meer bij je hoort.

Reizen

De afgelopen weken heb ik doorgebracht met reizen. Deze keer door het mooie land van Portugal. Vanaf mijn 18e heb ik heel wat gebieden in de wereld langdurig doorkruist. Dat heeft me veel gebracht, ook als je het bekijkt in verband met het onderwerp waar ik hier over schrijf.

Conditioneringen zijn namelijk vaak moeilijk te doorbreken, zeker als je gewoon thuis bent. Soms is het nodig om je letterlijk en figuurlijk hiervan los te maken. Zelf heb ik gemerkt dat reizen hiervoor heel goed werkt.

Onderweg ontmoet je namelijk andere mensen en zie je hoe je het ook anders kan. Je komt een beetje van waar je jezelf thuis mee bezig houdt. Het systeem krijgt zo wat lucht.

Vanaf je matje of je kussen

Natuurlijk is van huis gaan niet de enige mogelijkheid om met enige afstand je vaste gewoontes te bekijken. Ook in yoga en meditatie kun je hiermee aan de slag.

Deze processen hebben zeker ook te maken met aarding. De ondergrond helpt je om je af te voeren wat je niet meer nodig hebt. Met enige geestelijke afstand naar je eigen wereldje kijken is sowieso gezond.

Bezie je bestaan daarom met een glimlach. Je mag er zijn met al die gekke patronen die je bij je draagt. Weet echter dat er mogelijkheden zijn om niet alles blijvend met je mee te slepen. Je mag er wat van los laten, als je daar klaar voor bent.

Take a break

Mijn advies is dan ook om regelmatig even een pauze te nemen in wat je in het dagelijks leven onderneemt. Doe dat in de vorm van een yogaoefening, een ademhalingsoefening of een korte meditatie. En ga net als ik bij tijd en wijlen lekker een poosje op reis…

Als je bij stil staat, zul je dan vast en zeker merken dat je op een andere manier naar wat je meemaakt gaat kijken. Je conditioneringen zullen regelmatig je blikveld blijven kleuren, maar je kunt er dan ook iets naast zetten. Je identificeert je er misschien wat minder mee.

2 Reakties op “Conditioneringen”

  1. Y.

    Dit klinkt wel ‘enigzins’ bekend ja…. Natuurlijk zijn veel conditioneringen, dingen die je geleerd hebt, goed en nuttig. Maar van sommigen kun je behoorlijk last hebben inderdaad. Is er niet zo’n mooie parabel van Nietzsche over de stadia van een mensen? Dat we eerst een kameel zijn die zijn lasten zwijgzaam draagt, dan een leeuw die opstandig wordt en zich verzet, en uiteindelijk de ‘gij zult’ draak (die op iedere schub een gebod heeft staan) moet doden om uiteindelijk zo onbevangen als een kind te worden. Maar goed, hoe doe je dat dan? Daarvoor zijn yoga en meditatie (naast gewoon veel levenservaring opdoen) aangewezen middelen.

  2. karel

    Ik ben het helemaal met je eens, dat sommige ongewenste obstakels verwijderd moeten worden.Soms kan dat echter moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Dan zitten ze zo ingebakken, dat je ze niet meer kwijt raakt. Dan moet je het ermee doen.

Geef een reaktie