Contact met de ondergrond

Geef een reaktie

Contact met de ondergrondSta jij met je voeten stevig op de ondergrond en voel jij geworteld op de plek waar je nu bent? Of zweef je wat meer boven de materie, niet wetend of je straks links of toch maar weer eens rechts zult gaan? Om niet je voeling met je mens-zijn te verliezen is een goed contact met de ondergrond mijns inziens onontbeerlijk. Oefenen in stevig staan is dan ook geen overbodige activiteit.

De yoga kent verschillende oefeningen waarin je je aarding kunt ervaren. Berghouding is er een van. Maar Boomhouding is ook een goede. In laatstgenoemde houding balanceer je op een been. In beide houdingen maken een of twee voeten verbinding met de ondergrond. Die verbinding is als bij boomwortels, krachtig en standvastig. Zo’n houding krijg je in de juiste omstandigheden niet zomaar omver.

Wegzweven

In het dagelijkse leven zijn er veel mogelijkheden om die grondverbinding te verbreken. Allerlei afleidingen in bijvoorbeeld beeld of geluid. Met communicatie via alle multimedia kun je je hele dag vullen. De ondergrond voelt dan al gauw vrij ver weg. Zweverig zijn wordt vaak gekoppeld aan spiritueel geneuzel. Het zijn echter vooral de mensen die hier zo op afgeven die wegzweven in hun technologisch gedruis.

Meditatie

Eigenlijk is meditatie een zeer aardse en aardende bezigheid. Je oefent hier en nu aanwezig te zijn. Je ervaart je lichaam, je adem en het fysieke contact met de ondergrond. Je bent er helemaal met je aandacht bij. Niet met mediteren maar juist in die afleidingen ga je volgens mij de realiteit uit de weg.

Voetzolen

Zelf ga ik graag regelmatig met mijn aandacht naar mijn voetzolen. Ik voel de huid onder de voeten, het contact van de huid met de sok en de schoen. Vervolgens de uiteindelijke verbinding met de ondergrond. Vanuit mijn lichaam voel ik dan iets doorstromen naar de grond onder mijn voeten. Vanuit de ondergrond stroomt er iets terug, naar boven mijn lichaam weer in. Zo voeden zij elkaar.

Adem

Dit proces gaat samen op met de adem. Ik adem als het ware vanuit de ondergrond in. Door het gehele lichaam, naar de top van de kruin. Bij de uitademing stroomt de energie weer terug naar beneden, door alle onderdelen. Via de voeten en de voetzolen stroomt zij terug in de dragende grond. Dat is een doorlopende golfbeweging. Als een voortdurende afwisseling van eb en vloed. Prachtig om het zo aan den lijve te kunnen ondervinden.

Gratis en voor niks

Het mooie en bijzondere van een dergelijke, eigenlijk heel eenvoudige oefening is dat deze gewoon altijd voorhanden is. Meestal schiet het er bij in om hier bij stil te staan. Best jammer zou ik denken, want je mist iets van de basis van je bestaan. Deze ervaring kost bovendien ook nog eens geen cent. Ze vraagt alleen een momentje van je tijd. Wat je ervoor terugkrijgt, gaat de waarde in geld sterk te boven.

Vol hoofd

Als je nu merkt dat je je hoofd weer wat te vol hebt gestopt met allerlei zaken, denk dan eens aan mij en vooral aan dit stukje tekst. Herinner je dat het heel gemakkelijk is om even contact te maken met de bodem. Gewoon met je aandacht erbij zijn en je voeten voelen, stevig geworteld in de ondergrond.

Geef een reaktie