Controle

Geef een reaktie

ControleControle is iets dat iedereen wel graag wil hebben, het liefst over alles wat je doet. Het leven zit echter vol verrassingen. Je kunt jezelf behoorlijk in de weg zitten als je dat feit niet accepteert.

Die verrassingen van het leven kun je ook omschrijven als veranderlijkheid. Alles verandert namelijk. Aan de lopende band. Niets blijft hetzelfde.

Controle hierover willen hebben, is jezelf voor de gek houden. Waarom proberen wij mensen dat dan toch?

Begin twintig

Toen ik in de jaren ’90 begin twintig was en voor langere tijd verbleef in een sloppenwijk van een Noord-Indiase stad, kreeg ik een sterk inzicht. Het moment herinner ik me nog goed. De tranen liepen me over de wangen. Het leven is afscheid nemen, vertelde ik mijn metgezel ter verklaring van mijn bewogen gemoed.

Ik realiseerde me namelijk, meer dan mijn woorden dat konden beschrijven, dat dingen en mensen voortdurend veranderen. Me hieraan vasthouden bleek voor mij, toen al, een onhoudbare zaak. Wat kon dan wel een ijkpunt zijn in mijn leven? Was elk gevoel van controle tot dusver op illusie gestoeld?

Anicca

Een stuk later in de tijd maakte ik kennis met het Pali-woord Anicca. Dat was tijdens een intensieve retraite in de boeddhistische Vipassana-traditie. Anicca betekent dat niets in deze wereld blijvend is. Je bewust zijn van dit feit is een belangrijk onderdeel van de meditatie-praktijk.

Je hiervan laten doordringen verandert je kijk op de werkelijkheid blijvend. Dat heb ik zelf aan den lijve ondergaan. Het woord controle krijgt een totaal andere lading. Wat overigens niet wil zeggen dat ik mijn zaakjes niet nog steeds met liefde controleer šŸ˜‰

Voice Dialogue

In een andere boeddhistische traditie, namelijk de Zen, kwam ik in aanraking met een techniek uit de psychologie. In deze techniek, Voice Dialogue genaamd, kun je in gesprek gaan met verschillende stemmen in jezelf. Iemand die getraind is hierin kan dit gesprek faciliteren en zo maak je nader kennis met de verschillende stemmen die er in je bestaan.

Een van de stemmen is de Stem van Controle en in zo’n gesprek vertelt zo’n stem wat zijn taak is. Wat zijn rol is in het bestaan van degene in wie hij leeft.

Leerpunt

Een leerpunt was voor mij hier dat controle zeer zeker wel een functie heeft, net als alle andere stemmen in het geheel. Je zou namelijk kunnen concluderen dat je er maar beter vanaf kan komen, als al die controle toch maar illusie is. Volg je me nog?

Er zijn echter ook stemmen die deze en andere stemmen overstijgen. Dit zijn stemmen waarin je met meer overzicht het geheel kunt bekijken. Stemmen waarin je kunt onderscheiden wat blijvend is en wat niet.

Vertrouwen

Een van die stemmen is de Stem van Vertrouwen. Een zeer waardevolle stem die je net als ik vast niet altijd in je hoort. Vertrouwen maakt echter dat je je wat minder druk maakt. Je maakt je niet zoveel zorgen en je neiging tot controle is ook minder groot.

Hoe kom ik dan aan zo’n vertrouwen, hoor ik je vragen, zo aan het einde van deze tekst. Hierover valt veel te zeggen en niet te zeggen, veel te weten en niet te weten. Wat ik wel weet, is dat je kunt oefenen in naar je innerlijke stemmen te luisteren. Daar kan en wil ik je ook graag bij helpen, als je me tenminste toestaat dat te doen.

Geef een reaktie