Controle

Geef een reaktie

ControleControle is iets dat iedereen wel graag wil hebben, het liefst over alles wat je doet. Het leven zit echter vol verrassingen. Je kunt jezelf behoorlijk in de weg zitten als je dat feit niet onderkent.

Verrassingen van het leven kun je ook omschrijven als veranderlijkheid. Alles verandert namelijk aan de lopende band. Niets blijft hetzelfde.

Controle hierover willen hebben is jezelf voor de gek houden. Waarom proberen we dat dan toch?

Begin twintig

Toen ik in de jaren ’90 begin twintig was en voor langere tijd verbleef in een sloppenwijk in India, had ik een sterk inzicht. Dat moment herinner ik me nog goed. De tranen liepen me over de wangen, omdat ik het ineens tot me doordrong dat het leven afscheid nemen is.

Ik realiseerde me, dat dingen en mensen voortdurend veranderen. Ik begreep ook dat me hieraan vasthouden een onhoudbare zaak is. Wat kon dan wel een ijkpunt zijn in mijn leven? Was elk gevoel van controle een vorm van illusie?

Anicca

Een stuk later in de tijd maakte ik kennis met het woord Anicca. Dat was tijdens een Vipassana retraite. Anicca betekent dat niets in deze wereld blijvend is.

Dit tot je laten doordringen verandert je kijk op de werkelijkheid blijvend. Dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden. Het woord controle krijgt een totaal andere lading. Wat overigens niet wil zeggen dat ik mijn zaakjes niet nog steeds met liefde controleer šŸ˜‰

Voice Dialogue

In de Zen kwam ik in aanraking met een techniek uit de psychologie. In Voice Dialogue genaamd ga je in gesprek met verschillende stemmen in jezelf. Iemand die hierin getraind is kan dit gesprek faciliteren.

Een van de stemmen is de Stem van Controle. In zo’n gesprek vertelt zo’n stem wat zijn taak is en wat zijn rol is in iemands leven.

Leerpunt

Een leerpunt was voor mij was dat controle zeer zeker een functie heeft, net als alle andere stemmen in het geheel. Je zou namelijk kunnen concluderen dat je er maar beter vanaf kan als al die controle toch maar illusie is. Volg je me nog?

Er zijn ook stemmen die deze en andere stemmen overstijgen. Dit zijn stemmen waarin je met meer overzicht het geheel kunt bekijken. Hierin kun je onderscheiden wat blijvend is en wat niet.

Vertrouwen

Een van die stemmen is de Stem van Vertrouwen. Een zeer waardevolle stem die je vast niet altijd hoort. Vertrouwen maakt echter dat je je wat minder druk maakt. Je maakt je niet zoveel zorgen en je neiging tot controle is ook minder groot.

Hoe kom ik dan aan zo’n vertrouwen, hoor ik je vragen. Hierover valt veel te zeggen en niet te zeggen, veel te weten en niet te weten. Wat ik wel weet is dat je kunt oefenen om naar je innerlijke stemmen te luisteren. Daar wil ik je graag bij helpen.

Geef een reaktie