Natarajasana of de Danser is een balanshouding. Zij ziet er zeer sierlijk uit in de volledige versie. Dat maakt de eenvoudigere variant niet van minder waarde. In yoga staat het uiterlijk niet centraal.
In mijn cursussen heb ik vaak de eerste fase van de oefening laten uitvoeren. Voor de meeste mensen is balans zoeken in die houding namelijk meer dan genoeg. Het is van belang dat je het lichaam zelf een weg hierin laat vinden. Als je teveel van jezelf vraagt, lukt dat niet.
Standbeen
Natarajasana vraagt veel van je standbeen. Op dat been rust je lichaamsgewicht. Dit lichaamsdeel houd je dus stevig. Maar, let op de knie. Zet deze niet vast. Mee kunnen bewegen met wat zich voordoet, is belangrijk. Houd je knie dus flexibel. Daar kom je verder mee.
De voet waarop je staat, bestaat uit fijne mechaniekjes waarmee je kunt meebewegen. Kijk in hoeverre je jezelf dit kunt toestaan. Observeer en blijf aanwezig, zonder oordeel. Het is goed zoals het is.
Instructie
Ga maar op het midden van je mat staan, met het gezicht naar de voorzijde van de mat. Zet je voeten op een voetbreedte uit elkaar en ervaar de balans van binnen. Op dit moment.
Richt dan je blik op een punt vlak voor je, op de mat. Buig het rechterbeen met de voet naar achteren en pak met je rechterhand je rechtervoet vast. Bij de enkel. Blijf de blik op dat ene punt gericht houden en laat het lichaam balans zoeken. Ervaar dit met name in wat je voelt in de linkervoet.
Probeer het lichaam zoveel mogelijk te ontspannen.
Als je de ruimte voelt, breng je vervolgens de linkerhand en -arm langs het hoofd mee omhoog. Vingers zijn gesloten en de handpalm wijst naar binnen.
Deze positie is in principe voldoende voor de houding Natarajasana. Kijk of je het lichaam toe kunt staan steeds weer een eigen balans te zoeken. Als je je voet tussendoor even neer moet zetten, begin je daarna gewoon opnieuw.
Een variatie hierop is dat je de rechtervoet en -knie wat verder naar achteren brengt en heft. De tenen van je rechtervoet wijzen omhoog. Het bovenlichaam buig je bovendien naar voren. De vingers van de linkerhand en de linkerarm zijn met de rest van het lichaam in lijn.
Blijf je concentreren op het punt voor je en ervaar de Danser.
Na enige tijd breng je op een inademing het lichaam weer rechtop. Op een uitademing zet je de voet terug op de mat en laat je de linkerarm terugkomen tot langs het lichaam.
Voel even de balans op je beide voeten.
Richt dan opnieuw de blik op een punt voor je en pak nu de linkervoet vast met je linkerhand. Bij de enkel. Zo mogelijk breng je daarna de rechterarm langs het hoofd mee omhoog en ervaar de balans aan deze zijde.
Als je kiest voor bovengenoemde variatie hef je de linkerknie verder naar achteren. De tenen van de linkervoet wijzen omhoog. Het bovenlichaam laat je wat naar voren buigen. De rechterarm strekt in lijn met de rest van het lichaam voorwaarts uit.
Ervaar Natarajasana.
Na enige tijd breng je op een inademing het lichaam weer rechtop. Op een uitademing zet je de voet terug op de mat en laat je de rechterarm terugkomen tot langs het lichaam.
Voel de Danser even na vanuit Berghouding.
2 Reakties op “De Danser (Natarajasana)”
bart
mooie oefening die zeker ook voor hardlopers heen geschikt is om te stretchen en je spieren te relaxen.
Lydwien
Ik begrijp nu ineens waarom er in Amsterdam dansfeesten worden georganiseerd onder de naam Nataraj 🙂