Darmproblemen zijn heel vervelend. Verstopt zitten of leeglopen: beide zijn niet zo aangenaam. In mijn jongere jaren had ik meestal met leeglopen te maken. Nu ik wat ouder word, komt enigszins verstopt zitten wat vaker voor.
Je vraagt je in zo’n situatie natuurlijk af waar het door komt. Waar komen deze darmproblemen vandaan? Allereerst zul je waarschijnlijk aan een fysieke oorzaak denken. Maar, zou er ook een psychische of emotionele factor zijn?
Mijns inziens zijn deze factoren niet strikt van elkaar te scheiden. Psychosomatisch is dan ook een passend woord. Hoe het precies zit, wil je net als ik vast ook wel weten. Laten we er samen naar kijken. Wellicht komen we een stapje verder.
Mijn jonge jaren
Ik vertelde al dat ik toen ik vrij jong was meestal buikloop had. Darmproblemen uitten zich bij mij op die manier. Ik merkte dat de frequentie van dit ongemak gerelateerd was aan mijn emotionele gesteldheid. Als ik mentaal met meer onrust zat dan reageerden mijn darmen daarop.
In extremere vorm had ik darmklachten tijdens een lang verblijf in Noord-India. Bacteriën en virussen deden daar vooral ook hun werk. De fysieke component kon ik dus zeker niet ontkennen. Het bleef echter een combinatie van fysiek en mentaal.
Mijn lichamelijke en geestelijke gesteldheid samen zorgden voor de balans in mijn gezondheid. Darmproblemen waren een signaal dat ik beter even iets kalmer aan kon doen. Pas op de plaats was dan het beste, voor die dag.
Veertiger
Inmiddels ben ik begin veertig en buikloop heb ik eigenlijk niet zo vaak meer. Een paar jaar geleden kreeg ik echter wel last van een prikkelbare darm. Niet naar de wc kunnen of vele malen een klein beetje. Ik maakt mij een beetje zorgen en dat hielp volgens mij ook niet mee.
Dit is een ander darmprobleem, maar ook hier is een juiste balans cruciaal. Ik onderzocht destijds of ik iets moest veranderen in mijn voeding. Mentaal ging ik na of ik daar verandering in moest aanbrengen.
Lastig is wel dat dit soort zaken bij de huisarts worden geschaard onder vage klachten. Kortom, de arts weet eigenlijk ook niet precies wat dit is. Waar darmproblemen vandaan komen, is namelijk vaak niet zo duidelijk. Wat er structureel aan te doen valt al helemaal niet.
Dit heeft als consequentie dat je uiteindelijk op jezelf bent aangewezen. Persoonlijk vind ik dat helemaal niet zo erg. Afstemmen hoe het zit, kun je volgens mij in veel gevallen zelf het beste. Erbij stil staan doe ik graag en ik moedig jou ook daartoe aan.
Zelfgenezend vermogen
Uit ervaring weet ik inmiddels dat het fysieke en mentale systeem van een mens buitengewoon ingenieus is. Je kunt er van buiten af van alles aan sleutelen, het zelfgenezend vermogen doet volgens mij echter het meest.
Een vraag voor jou is waarschijnlijk hoe je dit dan het beste kunt aanpakken bij bijvoorbeeld darmproblemen. Sta voor jezelf stil bij waar je klachten vandaan zouden kunnen komen. Pas voeding en levensstijl op grond hiervan met trial en error geleidelijk aan.
Vergeet niet om je door anderen te laten adviseren. Raadpleeg een arts en/of het internet. Met die info gaat het er om de juiste mix te vinden. Die moet je zelf zien uit te vogelen, dus overvoer jezelf niet met de geraadpleegde info.
1 Reaktie op “Darmproblemen”
Jan Schouten
Behalve vezelrijke voeding werkt beweging stimulerend op de stoelgang. En onderschat het psychisch aspect niet. Er kan zich veel “ophopen ” waardoor de darmen aangekoekt raken.