Darmproblemen

1 Reaktie

DarmproblemenDarmproblemen zijn heel vervelend. Verstopt zitten of leeglopen, beide zijn niet zo aangenaam. In mijn jongere jaren had ik meestal met leeglopen te maken. Nu ik wat ouder word, komt enigszins verstopt zitten wat vaker voor.

Je vraagt je in zo’n situatie natuurlijk af waar het mee heeft te maken. Waar komen die darmproblemen toch vandaan? Allereerst zul je waarschijnlijk aan een fysieke oorzaak denken. Maar, zou er ook een psychische of emotionele factor zijn?

Mijns inziens is de ene factor niet strikt van de andere te scheiden. Psychosomatisch is hier ook een passend woord. Hoe het precies zit, wil je net als ik vast ook wel weten. Laten we er samen naar kijken. Wellicht komen we daar wat verder mee.

Mijn jonge jaren

Ik vertelde al dat ik toen ik vrij jong was meestal met buikloop had te maken. Darmproblemen deden zich toen via die weg aan mij voor. Ik merkte dat de frequentie ervan ook met mijn emotionele gesteldheid had te maken. Als ik mentaal met meer dingen rondliep dan reageerden mijn darmen daar op.

In extremere mate kwam dit voor tijdens een lang verblijf in Noord-India. Aanwezige bacteri├źn en virussen deden daar vooral ook hun werk. De fysieke component moest ik dus zeker niet buitensluiten. De combinatie bleef het, fysiek en mentaal.

Concluderend kan ik hier denk ik wel stellen dat lichamelijke en geestelijke gesteldheid samen zorgden voor mijn balans. Darmproblemen gaven me een signaaltje dat mijn evenwicht wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Pas op de plaats was dan duidelijk aan de orde, die dag.

Veertiger

Inmiddels ben ik begin veertig en buikloop heb ik eigenlijk niet zo vaak meer. Een paar jaar geleden kreeg ik echter wel last van een prikkelbare darm. Niet naar de wc kunnen of vele malen een klein beetje. Ik maakt mij een beetje zorgen en dat hielp volgens mij ook niet mee.

Dit zijn uiterlijk andere darmproblemen, maar ook hier was de juiste balans cruciaal. Ik onderzocht of ik iets moest veranderen in mijn voeding. Mentaal ging ik na of daar ook iets was waar ik aan werken kon.

Lastig is wel dat dit soort zaken bij de huisarts vallen onder vage klachten. Kortom, hij of zij weet eigenlijk ook niet precies hoe en wat. Waar darmproblemen vandaan komen, is vaak niet zo duidelijk. Wat eraan te doen al helemaal niet.

Dit betekent dat je op uiteindelijk op jezelf bent aangewezen. Persoonlijk vind ik dat helemaal niet zo erg. Afstemmen hoe het zit, kun je volgens mij in veel gevallen namelijk alleen zelf het beste. Erbij stil staan, doe ik graag en ik moedig jou ook daartoe aan.

Zelfgenezend vermogen

Uit ervaring weet ik inmiddels dat het fysieke en mentale systeem van een menselijk wezen buitengewoon ingenieus is. Je kunt er van buiten van alles aan sleutelen en of mee volstoppen. Het zelfgenezend vermogen doet volgens mij echter het meest.

Jouw vraag is waarschijnlijk hoe je dit dan het beste kunt aanpakken als je bijvoorbeeld met darmproblemen te maken hebt. Sta stil bij waar je klachten vandaan kunnen komen. Pas voeding en levenswijze met trial and error geleidelijk wat aan.

Vergeet niet om je ook van buiten te laten informeren. Raadpleeg een arts en ook het internet. Met die info gaat het er om de juiste mix te vinden. Die moet je zelf uitvogelen, dus overvoer jezelf met geraadpleegde info niet.

1 Reaktie op “Darmproblemen”

  1. Jan Schouten

    Behalve vezelrijke voeding werkt beweging stimulerend op de stoelgang. En onderschat het psychisch aspect niet. Er kan zich veel “ophopen ” waardoor de darmen aangekoekt raken.

Geef een reaktie