De Ploeg (Halasana)

Geef een reaktie

Ploeg - HalasanaDe Ploeg of Halasana is vergelijkbaar met Pascimottanasana. Dus met een vooroverbuiging waarbij je op de mat zit met de benen gestrekt voor je. In de Ploeghouding zet je het lichaam ondersteboven en heb je zo ook nog het profijt van een omgekeerde houding.

Omgekeerde houdingen hebben als voordeel dat ze ervoor zorgen dat bepaalde delen van het lichaam wat beter doorbloed worden. Ik denk aan het hoofd, het hart en andere organen in het bovenlichaam.

Rug

De Ploeg is best een heftige houding voor de rug. Je vouwt je lichaam min of meer dubbel. De zwaartekracht helpt een handje om de benen over het hoofd heen te laten zakken, tot de tenen de vloer raken.

Ik adviseer je daarom deze houding met beleid te doen. Als je onderrugklachten hebt dan is het wellicht raadzamer om Halasana nog even uit te stellen.

Nazorg

Als je rug wat gevoelig is, zorg dan in elk geval voor een goede nazorg. In mijn instructie geef ik daarvoor aan dat je de knieën eerst naar de borst brengt.

Het is sowieso geen overbodige luxe om de knieën even naar de borst te brengen. Je kunt de handen op de knieën leggen en een cirkelende beweging maken met de knieën. Een paar keer linksom, een paar keer rechtsom.

Massage

De onderrug krijgt dan meteen een lekkere massage. Om precies te zijn masseer je zo het gebied rond het Heiligbeen. Dat is een groot botstuk dat aangehecht zit aan het bekken. Deze informatie hoef je uiteraard niet te onthouden. Ervaar het maar.

Instructie

Kom liggen in Savasana, ofwel de Lijkhouding. Dit houdt in dat je op je rug ligt. De voeten zijn een eindje uit elkaar, de voeten vallen naar buiten. De armen zijn wat van het lichaam af, met de handpalmen omhoog.

Neem om te beginnen even de tijd om te ervaren dat vrijwel de gehele achterzijde van het lichaam contact met de ondergrond.

Leg de benen dan tegen elkaar aan en plaats de armen langs het lichaam, met de handpalmen naar beneden.

Buig vervolgens de benen. Zet de voeten op de mat neer. Breng de benen dan omhoog en kom verder omhoog, zodat het zitvlak loskomt van de mat. Plaats de handen in de onderrug, zoals je dat zou doen in de Halve Kaars.

Breng de benen horizontaal boven het hoofd. Het bovenlichaam is vergelijkbaar met de houding in Sarvangasana of Kaarshouding. Laat de benen langzaam zakken, totdat de tenen de vloer raken.

Je kunt de handen als steun in de onderrug laten. Je kunt de armen ook langs het lichaam neerleggen. De handen liggen in dat geval met de handpalmen naar beneden.

Blijf een poosje in Halasana, maar in elk geval niet langer als voor jou op dat moment goed voelt. Als je de Ploeghouding nog niet zo vaak gedaan hebt, bouw de tijd dat je in de eindhouding verblijft dan rustig op.

Pak dan de zijkanten van de mat vast en wikkel de rug heel geleidelijk aan af, terug naar de mat. Buig de benen en zet de voeten weer op de mat neer.

Je kunt, ter ontspanning van de rug, eerst de knieën even naar de borst brengen. Sla de armen om de knieën en wieg een beetje heen en weer. Zet als je zover bent de voeten terug op de mat en laat de benen maar wegglijden. Tot je weer ligt in Savasana/Lijkhouding.

Voel de Ploeg even na.

Geef een reaktie