Bij de onderwerpen waar ik hier over schrijf, zijn woorden nog wel eens een lastige kwestie. Zij schieten namelijk niet zelden schromelijk te kort. Moet ik er dan maar mee ophouden al die woorden te gebruiken? Of is het beter me te schikken in dit mogelijk onvermijdelijke kwaad?
Dit onderwerp raakt overigens bij mij persoonlijk een vrij gevoelige snaar. Hoewel ik van jongs af aan heb gehouden van taal, heb ik tijden gekend dat ik zelfs geen woorden meer wilde zien. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik inmiddels nog meer houdt van de stilte en deze twee staan nog wel eens op gespannen voet.
Way of communicating
Over woorden kun je zeggen of denken wat je wilt, ze hebben echter wel een functie. Ik herinner me nog goed dat mijn vriend Martijn me vertelde over een gesprekje dat hij eens had met een Franse zenleraar.
Hij vroeg haar naar waarom zij bepaalde woorden gebruikte om iets te beschrijven. Zij antwoordde, bijna guitig en met een typisch Frans accent: “It’s just a way of communicating”. En daarmee sloeg ze natuurlijk de spijker op zijn kop.
Scherpslijpers
Er zijn trouwens mensen die nog geen spelfout kunnen verdragen. Woorden moeten in alle opzichten en volgens hun maatstaven kloppen. Is dit niet zo dan keuren zij het geheel onverbiddelijk af.
Ik houd ook van zorgvuldigheid, van aandacht en precisie in het gebruiken van taal. Maar om nu op alle slakken zout te gaan leggen. Neem me niet kwalijk, maar: overdrijven is ook een vak!
Vorm en inhoud
Je kunt onderscheid maken tussen de vorm en inhoud van de gebruikte woorden. Vorm heeft te maken met presentatie en hoe je woorden eruit zien. Bij inhoud moet je bedenken of je woorden op zijn minst een beetje benaderen wat je ermee wil zeggen.
Ik vergelijk het voor mijzelf soms wel eens met een sollicitatiegesprek. Het is uiteraard van belang dat wat je zegt enig hout snijdt. Maar, toegegeven, het oog wil in dit plaatje ook wat. Dus in de verzorging van je presentatie zet je eveneens je beste beentje voor.
Proberen
Elkaar tegemoet komen is in elke communicatie onontbeerlijk. Dat probeer ik ook te doen als ik schrijf. De ene keer zal het de een wat meer aanspreken, de volgende keer de ander. Iedereen altijd tevreden stellen kun je vergeten, maar dat wist je waarschijnlijk al.
Blijft overeind dat mijn woorden proberen op jou over te brengen wat ik persoonlijk ervaar. Daarbinnen moet ik dan iedere keer maar hopen op een vriendelijke, welgezinde ontvangst.
Discussie
Over woorden ontstaat soms discussie en daarin zie ik weinig verkeerds. Je kunt elkaar scherpen door met elkaar in gesprek te gaan en samen nieuwe woorden te vinden voor hetgeen jullie beiden bezighoudt.
Mijn voorstel is om in deze woorden zorgvuldig en aandachtig te blijven. Blijf opbouwend in hetgeen je tegen de ander zegt. Begin liefst altijd eerst met iets positiefs. Op mijn beurt zal ik dat dan ook proberen en eveneens een poging doen om te begrijpen wat je bedoelt.
Wil je hier nog iets over zeggen?
2 Reakties op “De waarde van woorden”
Marije
Hoi Sylvia,
Wat leuk om hier iets over woorden te lezen. Ik hou ontzettend veel van taal en van schrijven. Woorden zijn ongelofelijk krachtig. En ik heb nog niet zo lang geleden ontdekt dat het niet zo heel veel uitmaakt wát je zegt, maar dat het gaat om hóe je het zegt. The way of communicating dus. Zo veel mogelijk positieve woorden gebruiken, dat heeft het mooiste effect, op jezelf en op de ander. Of je nu schrijft of leest of praat. Prachtig die taal!
Groetjes Marije
Sylvia Spruit
Mooi wat je ervaart in de manier waarop je je woorden kiest en gebruikt. Woorden en bijvoorbeeld stemgeluid hebben ook in mijn beleving een heel duidelijke werking op zowel jezelf als de ander. Ze klinken zogezegd in de hele context door. Leuk om die liefde voor de taal met je te delen 🙂