Welke rol speelt de wereld om je heen in jouw beslissingen? In hoeverre laat jij je in je handelingen leiden door wat daar gebeurt? Natuurlijk leef je als mens in de wereld niet in een sociaal isolement. Je zou wel kunnen bekijken of je wat meer op je eigen benen kan gaan staan.
Een yogahouding bij uitstek om dit te voelen, is de balanshouding. Ik denk bijvoorbeeld aan de Danser of de Boomhouding. In zo’n balanshouding kun je je niet permitteren om je door van alles in de wereld af te laten leiden. Je moet je concentreren op het contact van je voeten met de ondergrond. De blik kan bovendien niet zomaar een beetje rondzwerven. Er is enige discipline nodig om die te richten op een vast punt.
Versnipperd
Merk jij bij jezelf ook regelmatig op dat je gedachten alle kanten opgaan en dat je bezig bent met 10 dingen tegelijk? Met alle mogelijkheden in de huidige wereld raak je heel gemakkelijk versnipperd. Het is fijn dat er veel mogelijk is, maar de keerzijde is de onrust en een teveel aan keuzes waar je een weg in moet vinden.
Het vraagt echt iets van je om eens voor wat minder te gaan in plaats van voor het eeuwige meer. Voor je welzijn is dat echter op de lange termijn beter. Durf jij op gezette tijden te kiezen voor langzaam? Kun jij eigenlijk wel zonder altijd maar snel?
Iedereen
Soms lijkt het erop dat andere mensen de snelheid in de wereld gemakkelijker aankunnen. Je ziet ze allemaal naar je lachen en als je vraagt hoe het gaat dan gaat het altijd goed. Kijk je echter achter de schermen dan zie je dat die anderen dezelfde moeilijkheden als jij ondervinden. Ook zij zoeken steeds naar een balans in de alledaagse veelheid en hectiek.
Een betere wereld begint bij jezelf en dat geldt ook wat dit betreft. Sta op eigen benen, maak je op elk moment je eigen keuze. Zoek de weg waar jij wel bij vaart. Geloof me: dit is echt niet egoïstisch, ook als dat op het eerste gezicht wel zo lijkt. Als jouw balans echter in orde is dan zul je merken, dat dit ook afstraalt op je omgeving. Kortom: de wereld profiteert van de manier waarop jij evenwichtig staat.
Staande houding
Balanshoudingen zijn goed om het heden vrij acuut te testen. Je kunt ook kiezen voor een staande houding. Daarvan zijn er wel een paar. Ik denk aan de moeder van alle staande houdingen: Berghouding. Maar je kunt ook een andere houding doen, zolang je maar goed het contact met de ondergrond onderhoudt.
Het mooie van bijvoorbeeld een Staande Uitstrekking is dat je contact met zowel boven als beneden maakt. Je voeten wortelen stevig in de aarde en je handen strek je uit naar het firmament. Als mens leef je namelijk in deze wereld, maar er is iets wat deze overstijgt. In yogakringen is er de uitspraak dat je als yogi leeft in de wereld maar niet van de wereld bent. Voel je een beetje wat ik daarmee bedoel?
2 Reakties op “De wereld om je heen”
Monika
Fijn, met al die linkjes naar de daarbij behorende oefeningen. Dat geeft echt hulp bij het lezen én bij het onafgeleid in balans te zijn!
K.
Natuurlijk is het fijn om bv. met yoga te voelen hoe het er voor staat. Maar je leeft als mens ook in een samenleving. We zijn met z’n allen toch sociale wezens, daar zul je je toch op een of andere manier toe moeten verhouden. Maar misschien dat het kan helpen als je eerst voelt hoe het bij jou is.