De wereld om je heen

2 Reakties

De wereld om je heenWelke rol speelt de wereld om je heen in jouw beslissingen? In hoeverre laat jij je in je handelingen leiden door wat daar gebeurt? Natuurlijk leef je als mens in deze wereld niet in een sociaal isolement, maar je zou wel kunnen bekijken of je nog wat meer op je eigen benen zou kunnen gaan staan.

Een yogahouding bij uitstek om te voelen hoe het er wat dit betreft voorstaat, is de balanshouding. Ik denk bijvoorbeeld aan de Danser of de Boomhouding. In zo’n balanshouding kun je je niet permitteren om je door van alles in de wereld af te laten leiden. Je moet je concentreren op het contact van je voeten met de ondergrond. De blik kan bovendien niet zomaar een beetje rondzwerven. Er is enige discipline nodig om die te richten op een vast punt.

Versnipperd

Merk jij bij jezelf ook regelmatig op dat je gedachten alle kanten opgaan en dat je bezig bent met 10 dingen tegelijk? Met alle mogelijkheden in de huidige wereld raak je eenvoudig versnipperd. Het is fijn dat er zoveel mogelijk is, maar de keerzijde is de onrust en een teveel aan keuzes waar je een weg in vinden moet.

Het vraagt echt iets van je om eens voor wat minder te gaan in plaats van voor het eeuwige meer. Voor je welzijn is het echter op de lange termijn beter. Durf jij op gezette tijden te kiezen voor langzaam? Kun jij eigenlijk wel zonder altijd maar snel?

Iedereen

Misschien lijkt het erop dat andere mensen de heersende snelheid in de wereld gemakkelijk aankunnen. Je ziet ze allemaal naar je lachen en als je vraagt hoe het gaat dan gaat het altijd goed. Kijk je echter wat meer achter de schermen dan zie je dat die anderen dezelfde moeilijkheden ondervinden. Ook zij zoeken steeds naar een balans in de alledaagse veelheid en hectiek.

Een betere wereld begint bij jezelf en dat geldt ook wat dit betreft. Sta op eigen benen, maak je op elk moment je eigen keuze en zoek de weg waar jij wel bij vaart. Geloof me, dit is echt niet egoïstisch, hoewel dat mogelijk op het eerste gezicht wel zo lijkt. Als jouw balans echter in orde is dan zul je merken, dat dit ook afstraalt op je omgeving. Kortom: de wereld profiteert van de manier waarop jij evenwichtig staat.

Staande houding

Balanshoudingen zijn goed om vrij acuut uit te testen hoe het er voorstaat op dit huidige moment. Om je standvastigheid in deze wereld wat duurzamer handen en vooral voeten te geven, kun je ook kiezen voor een staande houding. Daarvan zijn er wel een paar. Ik denk aan de moeder van alle staande houdingen. Berghouding heet dit juweel. Maar je kunt ook de Ster doen of een andere Staande Uitstrekking, zolang je maar goed het contact met de ondergrond onderhoudt.

Het mooie van een Staande Uitstrekking is dat je contact met zogezegd boven en beneden maakt. Je voeten wortelen stevig in de aarde en je handen strek je uit naar het firmament. Als mens leef je namelijk in deze wereld, maar misschien geloof je, net als ik, dat er ook iets is wat deze overstijgt. In yogakringen hoor je wel de uitspraak dat je als yogi zou moeten streven naar een positie in wereld maar niet van de wereld. Voel je een beetje wat ik daarmee bedoel?

2 Reakties op “De wereld om je heen”

  1. Monika

    Fijn, met al die linkjes naar de daarbij behorende oefeningen. Dat geeft echt hulp bij het lezen én bij het onafgeleid in balans te zijn!

  2. K.

    Natuurlijk is het fijn om bv. met yoga te voelen hoe het er voor staat. Maar je leeft als mens ook in een samenleving. We zijn met z’n allen toch sociale wezens, daar zul je je toch op een of andere manier toe moeten verhouden. Maar misschien dat het kan helpen als je eerst voelt hoe het bij jou is.

Geef een reaktie