Zonnegroet (Surya Namaskar)

Geef een reaktie

NamasteVan Zonnegroet of Surya Namaskar heeft bijna iedereen wel eens gehoord. Het is dan ook een zeer bekende yogacyclus. Je doet een heel aantal yogahoudingen in een vloeiende beweging achter elkaar. Het meest logisch is om de Zonnegroet ’s ochtends te beoefenen. Bij het krieken van de dag breng je zo een groet aan de zon.

Surya Namaskar kun je echter desgewenst ook op elk ander moment van de dag doen. In de blog Wanneer Oefenen schreef ik over dit oefenprincipe al eens.

De groet(en)

In de combinatie van de woorden Surya en Namaskar staat Surya voor de zon en Namaskar voor het groeten. Fysiek beeld je dat groeten uit met de handpalmen tegen elkaar voor de borst. In India groeten mensen elkaar met dat gebaar. Je begroet hiermee wat eeuwig is in de ander en in jezelf.

De zon kun je in dit verband zien als een krachtige verbeelding van het schitterende, blijvende deel in ieder mens. Het is eigenlijk aanwezig in alle dingen. Met de Zonnegroet begroet je de kern van alles dat leeft.

Wakker worden

Een bijkomend voordeel is dat je met Surya Namaskar je lichaam laat ontwaken. Je zet er zogezegd de lichaamsfuncties mee in gang. Tijdens het slapen zijn deze in rust. Met de Zonnegroet stimuleer je de doorbloeding en de doorstroming waardoor je fris kunt beginnen aan je dag.

Als je besluit ’s ochtends te oefenen, drink dan eerst twee glazen water op een nuchtere maag. Wacht dan even een minuutje voordat je van start gaat. Beoefen de Zonnegroet. Surya Namaskar!

Zonnegroet (Surya Namaskar)

Instructie

Ga staan in Berghouding en neem een moment de tijd om te voelen hoe je staat.

Plaats de handpalmen dan tegen elkaar voor de borst en groet in gedachten datgene in jou wat eeuwig is.

Met het rechterbeen

Breng dan op een inademing de armen boven het hoofd in de Staande Uitstrekking. Buig het bovenlichaam daarbij lichtjes achterwaarts. Uitademend laat je de armen langs het lichaam naar beneden komen en buig je het bovenlichaam vloeiend voorover, in de Staande Vooroverbuiging. Laat het hoofd en de armen maar hangen.

Inademend zet je het rechterbeen een grote stap naar achteren. Leg de knie op de mat en buig het hoofd wat achterwaarts. Sta zo in de Krijger. Uitademend plaats de linkervoet naast de rechter. Het lichaam is van kruin tot hielen in een rechte lijn. Voel de Plankhouding en kom nog verder uitademend naar beneden. Dit doe je door je armen te buigen, met de ellebogen langs het lichaam. Borst en kin breng je naar de mat, het zitvlak blijft omhoog.

Inademend breng je het bekken naar beneden, op de mat, en breng je het hoofd en de borst omhoog. In de Cobra, met het hoofd een stukje achterwaarts. Laat de schouders zakken. Uitademend gaat het zitvlak omhoog, strek je de armen en mild de benen. Zitbeentjes gaan richting plafond en de borst gaat wat in de richting van de bovenbenen. Sta zo in de Hond.

Inademend stap je met je rechtervoet naar voren. Help de voet zo nodig tussen beide handen. Zet de rechterknie op de mat neer. Het hoofd buigt licht achterwaarts. Je staat weer in de Krijger. Uitademend plaats je de linkervoet naast de rechter. Strek rustig de benen in de Staande Vooroverbuiging, die je ook al van het begin van de Zonnegroet kent.

Inademend kom je rechtop staan. Breng de armen langs het hoofd mee naar boven, in de Staande Uitstrekking. Buig het bovenlichaam lichtjes achterwaarts. Uitademend laat je de armen langs het hoofd naar beneden komen, tot je weer in Berghouding staat.

Met het linkerbeen

Inademend gaan de armen weer langs het hoofd mee omhoog, in Staande Uitstrekking. Uitademend breng je armen via dezelfde weg naar beneden, en buigt vloeiend voorover in de Staande Vooroverbuiging. Inadmend zet je nu de linkervoet een flinke pas naar achteren. Knie naar de mat en sta in Krijger. Uitademend rechtervoet naast de linker en sta in de Plankhouding. Verder uitademend zak je verder naar beneden. Kin en borst op de mat, zitvlak omhoog.

Inademend bekken naar de mat, bovenlichaam omhoog in de Cobra. Uitademend zitbeentjes naar boven uitstrekken in de Hond. Inademend linkervoet tussen beide handen. Sta in de Krijger. Uitademend rechtervoet ernaast. Strek de benen in de Staande Vooroverbuiging. Inademend rustig omhoog komen, strek je armen boven het hoofd in de Staande Uitstrekking. Uitademend armen terug langs het lichaam, zodat je weer in Berghouding staat.

Doe Surya Namaskar desgewenst een aantal keren. Zo vaak als voor jou goed voelt.

Voel de Zonnegroet tot slot in Berghouding na.

Geef een reaktie