Depressief

Geef een reaktie

DepressiefDepressief is een benaming voor diep te neergeslagen zijn. Ze komt voor in verschillende mates, qua ernst en qua lengte. Depressief zijn wordt in de praktijk misschien soms wat te gemakkelijk als omschrijving gebruikt. Wanneer ben je dus precies depressief en wanneer klopt die noemer niet helemaal?

Er bestaan vakmatige omschrijvingen die worden ingezet door psychiater of psycholoog. In het dagelijkse gebruik bepalen mensen dat natuurlijk gewoon zelf.

Ben jij wel zelf wel eens depressief en zoek je naar manieren om hiermee om te gaan? Bij wie ga je dan te rade? Zoek je hulp of los je het liever zelf op?

Eigenheimer

Persoonlijk zou ik het zelf op willen lossen als ik ermee te maken had. Dat hangt natuurlijk af van de mate waarin depressief zijn me zou overvallen. In ernstige gevallen lukt het misschien zelf niet meer. Professionele bijstand is dan de juiste route, want daar zijn die mensen voor. Als het moet, ga je daarbij aan de medicatie. Hopelijk is dat tijdelijk en kun je het op een gegeven moment weer op eigen kracht.

Ook als je je genoodzaakt voelt bij arts, psycholoog of psychiater aan de bel te trekken, denk ik dat je ook zelf op een gegeven moment wat kunt doen. Zoek in je leven momenten van ontspanning. Ga lekker sporten of doe een yogales. Psychiaters en psychologen betrekken tegenwoordig bovendien niet zelden meer in hun aanpak de beoefening van mindfulness. Dit kun je ook terugvinden bij yoga en meditatie. Sterker nog: daar komt mindfulness oorspronkelijk vandaan!

Bij de eigen leest

Als ik zo schrijf over depressief zijn, denk ik geregeld: schoenmaker, houd je bij je leest. Ik kan je ondersteunen in de mildere gevallen. Bij grote ernst is het niet meer mijn terrein. Dan moet je echt je oor bij professionals te luisteren leggen, in het medische of alternatieve circuit. Als de scherpste randen van de crisis af zijn, kun je bij mij terecht voor een frisse start.

In de wat meer dagelijks voorkomende momenten van je depressief voelen, kan online yogales echter een prachtig middel zijn. Je oefent namelijk in keer op keer naar jezelf kijken. Je doet een stapje opzij en die vaardigheid is al zoveel waard.

Depressief

Wat depressief zijn precies inhoudt, dat is niet voor iedereen gelijk. Wat je wel kunt zeggen, is dat je er iets is wat je neerdrukt. Dat is tenminste de letterlijke betekenis van het woord. Iets in je houd je dus tegen om helemaal volledig jezelf te zijn. Depressief zijn kun je dus zien als een soort innerlijke blokkade. Met of zonder medicatie moet je met dat feit toch op een gegeven moment aan de slag.

Waar is het gevoel vandaan gekomen? Is het iets vanuit je jeugd? Of komt het voort uit je heden? Kun je er iets aan doen of is acceptatie het devies?

Om hier allemaal nader achter te komen kun je aan de slag gaan met een therapeut. Als het lukt, kun je daarnaast of als alternatief met yoga en meditatie werken. Oefenen in aandacht en er hier en nu bij zijn is sowieso een vaardigheid waar je als mens veel baat bij hebt.

Geef een reaktie