Derde chakra (Manipura)

Geef een reaktie

Derde chakraDerde chakra of Manipura is de volgende in het rijtje die ik hier bespreken wil. Het derde chakra is gevestigd in het midden van het bovenlichaam. Dit gebied wordt ook de zonnevlecht genoemd en zit om en nabij het middenrif.

Het element dat hierbij hoort, is het element vuur. Een krachtige bron, dat voel je al wel aan. Vuur kan veel warmte en energie genereren. Dat zet bij een mens het een en ander in gang.

De wilskracht is dan ook van deze chakra het primaire werkterrein. Vanuit deze kracht kun je als mens bergen verzetten. Soms is het nodig om deze chakra door oefening sterker te maken. Soms heb je van nature al een sterke wil.

Wilskracht

Met wilskracht kun je veel doen. Je kunt deze energiebron gebruiken voor een ambitieus plan. Zo’n plan kan een fysieke of een geestelijke waarde hebben. Het derde chakra helpt je ergens aan te bouwen en door te zetten. Helemaal tot je je doel hebt bereikt.

Het element vuur past dan ook prima in deze sferen. Vuur is als passie. Je staat in vuur en vlam. De andere kant van de medaille is dat je uit moet kijken niet op te branden. Vuur is ook verzengend.

Oefeningen

Welke oefeningen versterken je derde chakra, kortom hoe geef je voeding aan je innerlijke vuur? Yogaoefeningen die kracht en uithoudingsvermogen van je vragen. Ik denk om te beginnen aan de Zonnegroet.

In de Zonnegroetcyclus zitten bovendien onderdelen die ik hier specifiek uit de doeken kan doen. Houdingen die bij uitstek werken op je Manipura bij het middenrif. Als eerste noem ik de Krijger, maar ook de Plankhouding is uitermate geschikt.

Een andere oefening die ik wil noemen, is een Kriya. Schoudermangel genaamd. Een Kriya is dynamisch, maar je kunt haar ook statisch maken. Verstrengel dan je vingers, met gestrekte armen achter je rug.

Als kind al

Bij mij is wilskracht van nature al vrij sterk aanwezig. Dat was al zichtbaar als kind. Om mijn vastberadenheid moesten mijn ouders vaak lachen. Mijn vader hing ter herinnering zelfs een ansichtkaart op van een kind met een zeer recalcitrante blik.

Wilskracht hangt denk ik vaak samen met discipline. Daar heb ik ook een flinke dosis van. Als ik iets in mijn hoofd heb dan is het er niet gemakkelijk weer uit te krijgen. Ik zet alles op alles. Dat heeft mij op bepaalde fronten ook ver gebracht.

Met de keerzijde kreeg ik ook te maken. Verschroeiend en uitputtend kan dat enorme vuur namelijk zijn. Tegenwoordig beoefen ik de dingen wat meer met mate. In wezen blijf ik vurig, maar ik blus wat bij voor een juiste balans.

Zonnevlecht

Zonnevlecht is een mooie benaming voor het gebied om en nabij het middenrif. Manipura kun je je voorstellen als energiebal die je kracht geeft om te handelen. Het eerste chakra heeft de kleur rood, het tweede de kleur oranje gekregen. De kleur die met het derde chakra wordt verbonden is de kleur geel.

Ik ben wel benieuwd welke van de drie eerste drie chakra’s bij jou het meest heeft opgeroepen. Zou je me daar iets over willen vertellen in de reactieruimte onder deze tekst? Jouw verhaal inspireert mij weer om verder te schrijven. Heb je een vraag? Stel die daar dan ook, ik beantwoord deze graag!

Geef een reaktie