Diepe ontspanning

Geef een reaktie

Diepe ontspanningDiepe ontspanning is een grote verworvenheid. Niet iedereen beheerst de kunst van het ontspannen, laat staan van diepe ontspanning. Wanneer was het voor jou de laatste keer dat je werkelijk tot in je tenen helemaal ontspannen voelde?

Misschien vraag je je wel af wat ik eigenlijk precies bedoel als ik zeg diepe ontspanning. Je kunt hier op verschillende niveaus naar kijken, bijvoorbeeld fysiek en mentaal.

Fysiek

Fysieke ontspanning is heel tastbaar en dan vaak om te beginnen met haar tegenpool: spanning! Je kent het vast wel, ineens voel je wat stijfheid in je schouders of je kunt je nek niet lekker soepel bewegen. Als op wat plekken in die buurt drukt, voelt het wat hard en pijnlijk aan.

Ongemerkt heb je gedurende de dag wat spanning verzamelt en dat uit zich dan in bovenstaande symptomen. Het lijkt alsof die zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Maar de waarheid is dat deze zich heel geleidelijk heeft opgebouwd.

Zelf gedaan

Je vindt het waarschijnlijk niet leuk om te horen, maar je bent zelf degene die voor deze situatie gezorgd heeft… Ik citeer nog maar eens mijn yogaleraar, die mij jaren geleden een eye-opener gaf. We zeggen namelijk altijd dat we last van dit of dat in ons lichaam hebben. Beter zou het echter zijn te zeggen, mijn lichaam heeft last van mij!

Dat kan een confronterende boodschap zijn, maar de positieve kant van het verhaal is dat je met deze kennis, dit inzicht je voordeel kunt doen! Ontspanning van je lichaam is iets wat je kunt oefenen. Yoga bied je bijvoorbeeld een heel scala aan oefeningen om hiervoor te zorgen.

Mentaal

Ontspanning is echter niet alleen een fysiek kwestie. Veel spanning ontstaat namelijk door al het gedenk dat je de hele dag doet. Dat je de hele dag jezelf volplempt met informatie, dingen doet en afspraken maakt, helpt niet mee aan de rust in je hoofd.

Mogelijk voelt het zelfs als een opgave voor je om ook nog eens tijd te gaan besteden aan ontspanning. Je hebt het al zo druk!

Reset

Eigenlijk zouden er wat alarmbelletjes bij je moeten gaan rinkelen bij die laatste gedachtegang. Want, wees eens reƫel, is ontspanning niet een basisvoorwaarde om enigszins gezond en happy in het leven te kunnen staan?

Als yoga- en meditatiedocent adviseer ik je dringend om echt regelmatig tijd hiervoor uit te trekken. De balans tussen spanning en ontspanning kleurt namelijk alles wat je ervaart en doet.

Het is bijvoorbeeld ook van grote invloed op hoe je je opstelt naar de mensen met wie je omgaat, met wie je leeft, woont en werkt.

Diepe ontspanning

Ik begon deze blog eigenlijk over diepe ontspanning. Tijdens het schrijven merkte ik echter dat er al zoveel te zeggen valt over ‘gewone’ ontspanning. Diepe ontspanning gaat nog een stapje verder.

Meestal wordt de omschrijving diepe ontspanning gekoppeld aan de eindontspanning van een Yogales. Tijdens zo’n periode van tussen de 5 en 15 minuten ga je zodanig onder zeil dat je echt even alles vergeet waar je de rest van de dag mee bezig bent of bent geweest.

Milliseconde

Zelf heb ik het idee dat deze staat van zijn ook gedurende de rest van de dag meer te benaderen is dan doorgaans bij de meeste mensen het geval is.

In mijn eigen leven zie ik diepe ontspanning (of welke andere omschrijving je er hier maar voor wilt gebruiken) als een levenskunst die ik elke milliseconde van mijn dag met me meeneem en beoefen.

Een uur voor jezelf

In een dagelijkse gedachte die ik elke dag via de e-mail krijg, las ik eens een mooie zin. Daarin stond dat je elke dag een half uur moet (of zou moeten) mediteren. Als je denkt dat je daar geen tijd voor hebt, een uur šŸ˜‰

Bedenk eens voor jezelf: hoe is dit voor jou? Neem jij genoeg tijd voor (diepe) ontspanning?

Geef een reaktie