Diepe ontspanning is een grote verworvenheid. Niet iedereen beheerst de kunst van het ontspannen, laat staan van diepe ontspanning. Wanneer was het voor jou de laatste keer dat je werkelijk tot in je tenen helemaal ontspannen voelde?
Misschien vraag je je af wat ik eigenlijk precies bedoel als ik zeg diepe ontspanning. Je kunt hier op verschillende niveaus naar kijken, bijvoorbeeld fysiek en mentaal.
Fysiek
Fysieke ontspanning is heel tastbaar en om te beginnen in de vorm van haar tegenpool: spanning! Je kent het vast wel, ineens voel je wat stijfheid in je schouders of je kunt je nek niet lekker soepel bewegen. Als op wat plekken in die buurt drukt, voelt het hard en pijnlijk aan.
Ongemerkt heb je gedurende de dag wat spanning verzamelt en dat uit zich dan in bovenstaande symptomen. Het lijkt alsof die zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Maar de waarheid is dat de spanning zich heel geleidelijk heeft opgebouwd.
Zelf gedaan
Je vindt het waarschijnlijk niet leuk om te horen, maar je bent zelf degene die voor deze situatie gezorgd heeft… Ik citeer nog maar eens mijn yogaleraar, die mij jaren geleden een eye-opener gaf. We zeggen namelijk altijd dat we last van dit of dat in ons lichaam hebben. Beter zou het echter zijn te zeggen, mijn lichaam heeft last van mij!
Dat kan een confronterende boodschap zijn, maar de positieve kant van het verhaal is dat je met deze kennis je voordeel kunt doen. Ontspanning is iets wat je kunt oefenen. Yoga biedt je en heel scala aan oefeningen hiervoor aan.
Mentaal
Ontspanning is echter niet alleen een fysiek kwestie. Veel spanning ontstaat namelijk door al het gedenk dat je de hele dag doet. Dat je de hele dag jezelf volgiet met informatie helpt niet mee aan de rust in je hoofd.
Mogelijk voelt het zelfs als een opgave voor je om ook nog eens tijd te gaan besteden aan ontspanning. Je hebt het al zo druk!
Reset
Eigenlijk zouden er wat alarmbelletjes bij je moeten gaan rinkelen bij die laatste gedachtegang. Want, is ontspanning niet een basisvoorwaarde om enigszins gezond en happy in het leven te kunnen staan?
Als yoga- en meditatiedocent adviseer ik je dringend om echt regelmatig tijd hiervoor uit te trekken. De balans tussen spanning en ontspanning kleurt namelijk alles wat je doet.
Het is bijvoorbeeld ook van grote invloed op hoe je je opstelt naar de omgeving.
Diepe ontspanning
Ik begon deze blog eigenlijk over diepe ontspanning. Tijdens het schrijven merkte ik echter dat er al zoveel te zeggen valt over ‘gewone’ ontspanning. Diepe ontspanning gaat nog een stapje verder.
Meestal wordt de omschrijving diepe ontspanning gekoppeld aan de eindontspanning van een yogales. Tijdens zo’n periode ga je zodanig onder zeil dat je echt even alles vergeet waar je de rest van de dag mee bezig was.
Milliseconde
Zelf heb ik het idee dat deze staat van zijn ook gedurende de rest van de dag meer te benaderen is.
In mijn eigen leven zie ik diepe ontspanning als een levenskunst.
Een uur voor jezelf
In een dagelijkse gedachte die ik elke dag via de e-mail krijg, las ik eens een mooie zin. Daarin stond dat je elke dag een half uur moet (of zou moeten) mediteren. Als je denkt dat je daar geen tijd voor hebt: een uur 😉
Bedenk eens voor jezelf: hoe is dit voor jou? Neem jij genoeg tijd voor (diepe) ontspanning?