Diervriendelijk

1 Reaktie

DiervriendelijkDiervriendelijk zie ik in termen van yoga in verschillende aspecten terug. Enerzijds is er een spelregel dat je andere wezens geen geweld aandoet. Anderzijds zijn er een aantal yogahoudingen die vernoemd zijn naar dieren. Op deze verschillende aspecten ga ik nu nader in.

Bij geen geweld doen doel ik op de term Ahimsa. Dit wordt wel met geweldloosheid vertaalt. Mahatma Gandhi adopteerde dit woord als kern van zijn levenshouding. Zo werd het ook vooral in het Westen bekend. Ahimsa maakt deel uit van Yama dat onderdeel is van het achtvoudige pad. De wijze Patanjali kwam hier lang geleden mee op de proppen. Yama bestaat uit gedragsregels naar de buitenwereld toe.

Voeding

Geen geweld doen kun je zien in het kader van voeding. Vegetarisch leven is een mogelijk gevolg. Diervriendelijk ben je door dieren niet op te eten. Melk en eieren kunnen dan nog wel. Als je het nog strenger doortrekt, kom je uit bij veganisme. Alle dierlijke producten zijn in dat geval taboe. Zelf kies ik voor het vegetarisme. Ieder maakt hierin een eigen keus.

Je zou ook kunnen denken aan kleding. Die is immers ook vaak van dieren gemaakt. Jassen, broeken, tevens schoenen. Ook hier ben jij zelf degene die de grenzen bepaalt.

Yogahoudingen

Leuk vind ik het om hier wat te schrijven over yogahoudingen die vereert zijn met een dierennaam. Diervriendelijk is een dergelijke naamgeving te noemen. Het is een vraag in hoeverre de houding op het beestje lijkt.

Als eerste voorbeeld noem ik de Kathouding. Hierin maak je afwisselend een holle en een bolle rug. De bolle rug kennen we natuurlijk van een blazende kater. Of de poes, want geslacht maakt hierin niet uit.

De Hond is een bekende in de yogawereld. Veel mensen hebben daar van gehoord. De houding lijkt wel wat op een hond die zich uitrekt na het slapen. Voor de mens is dit ook heilzaam, vooral voor de ruggengraat.

Vishouding is eveneens een voorbeeld van een yogaoefening, met een dierennaam. Deze vis is als een vis die spartelt op het droge. Noemen we dit ook diervriendelijk? Nou ja, vooruit dan maar 😉

De Haas is de volgende in mijn rijtje. Het is dan wel een haas met de billen omhoog. Een fijne houding voor de rug, dat is vast iedereen wel met mij eens. Een favoriet is zij niet van een ieder te noemen. Dat komt denk ik vooral door de positie van het hoofd.

Kameel wil ik graag nog noemen. Die naam slaat denk ik vooral op de bult. Je maakt deze door de buik naar boven te drukken. Het lichaam buigt flink achterover. Een uitdaging voor jou in kameel!

Diervriendelijk

Samenvattend noem ik yoga een diervriendelijk gebeuren. Als het een beetje meezit, ga je als yogi op een vriendelijke manier met de dieren om. Voor zover in je vermogen voorkom je onnodig leed toe te brengen. Geen geweld doen pas je toe zoals het jou past.

In je beoefening ben je bovendien met je aandacht geregeld bij de vorm van dieren. Die vorm helpt je om je gezond in je lichaam zijn. Zo maak je een holle of bolle rug in de Kathouding en rek je je uit in de Hond. In de Vishouding ben je als een vis op het droge, in de Haas oefen je eveneens je rug. In Kameel tot slot maak je een bolling met de buik naar boven. Het systeem buigt in achterwaartse stand. Zo helpen deze dieren je in alle richtingen. Behandel ze maar goed, dan zijn ze dat ook voor jou.

1 Reaktie op “Diervriendelijk”

  1. Madelein

    Hoi Sylvia,

    Ikzelf ben een enorme dierenvriend, ik vind het dus wel leuk dat er veel yogastanden een dierennaam hebben gekregen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat al die standjes de dieren zelf makkelijker afgaat dan het baasje hoor als ik ze probeer na te doen. Ze zeggen wel eens dat de hond/kat op het baasje gaat lijken. Of was het nou andersom? 😉

    Groetjes Madelein

Geef een reaktie