Doe ik het wel goed?

Geef een reaktie

Doe ik het wel goed?Doe ik het wel goed? Dat is een vraag die jij je vast ook wel eens stelt. Daar is op zich niks mis mee, want twijfel is nodig voor groei. Op grond van welke maatstaven kom jij echter tot een antwoord? Dat is volgens mij een vraag die aandacht behoeft.

Van jongs af aan leren wij maatstaven. Van onze omgeving en uiteraard van onze ouders. Het goede is zo een gekleurde kwestie en misschien niet zo objectief. Vraag jij je wel eens af of die maatstaven nu nog bij jou horen?

Oefening

Als ik lesgeef dan begin ik meestal met de aanmoediging even de tijd te nemen om de aandacht naar binnen te richten. Dat doe ik ongeacht of de oefening een meditatie, een yogahouding of iets met de adem is. In de eerste plaats is dat om de omschakeling te maken van buiten naar binnen, want alleen dan kun je waarnemen hoe het met je gaat.

Als je echter wat vaker en wat langer oefent, kom je dichterbij wie je werkelijk bent. Je ontdekt wat voor jou belangrijk en van waarde is. Je komt erachter wat goed is voor jou.

Twijfel

Ook als je aan yoga doet, voel je bij tijd en wijlen twijfel. Je hebt echter een instrumentarium waarmee je verder kunt. Je zoekt je antwoorden op vragen niet zozeer in je omgeving. Wat goed is, weet je namelijk van binnenuit eigenlijk wel.

Stem daarom af op de juiste zender en laat je niet meer zo afleiden door alle omgevingsruis. Een kenmerk van die omgeving is dat deze niet met een stem spreekt. Je kunt er niet op bouwen, dus blijf liever op je eigen benen staan.

Asociaal?

Misschien ben je met deze optie niet zo tevreden en vind je deze zelfs wat asociaal. Varen op eigen kompas staat echter niet los van je omgeving. Als het goed is heb je het daarmee juist het beste voor. In yoga oefen je de tijd voor jezelf te nemen. De rest van de tijd hoef je dat dan niet meer zo intensief te doen. Je leert bovendien dat je niet zo anders bent dan die ander en treedt elke persoon zo mogelijk met compassie tegemoet.

Met aandacht en tijd de dingen benaderen heeft nog een gunstig bijeffect. Het maakt je rustiger en meer gefocust. Je kunt beter luisteren. Voor je omgeving word je niet zelden zo een aangenamer mens.

Goed doen

Dus als je je weer eens afvraagt of je het allemaal wel goed doet, maak dan op dat moment een omschakeling. Richt je aandacht naar binnen in plaats van naar buiten. Baseer je beslissing van wat goed is op jouw interne stem.

Wie goed doet, ontmoet goed. Dat is tenminste het spreekwoord voor zover ik weet. Het is echter ook mijn ervaring. Als ik de wereld om een vriendelijke, rustige manier benader dan spiegelen de mensen die ik tegenkom dat naar mij terug.

Geef een reaktie