Doel

Geef een reaktie

DoelWat is het doel van mediteren? Heeft meditatie eigenlijk überhaupt zoiets als een doel? Wat mij betreft betreed je hier het terrein van existentiële vragen. Het is ook een terrein van dingen die je eigenlijk niet echt weten kunt. Uiteindelijk is er namelijk alleen de ervaring. Heeft het dan toch zin om er op een dergelijke manier mee aan de slag te gaan?

Laten we samen hier eens kijken wat een beetje spelen met gedachten ons brengt. Met woorden kun je dit soort kwestie ten hoogste wat dichter naderen. Misschien kunnen we ons dat doel stellen. Als het je wat lijkt, lees dan verder deze tekst.

Zichtbaar resultaat

Als je al een tijdje bezig bent met meditatie, kun je dan spreken van zoiets als zichtbaar resultaat? En zo ja, dan is de vraag of alleen jij het ziet of ook je omgeving. En is zichtbaar resultaat een doel voor je in dit verband?

Dit zijn zo al wat vragen. Wat denk jij daarvan? Misschien ben jij overigens helemaal niet het type dat over dit soort dingen het hoofd breekt. Je hoeft van mij ook niet er over na te denken, maar misschien vind je het toch de moeite waard en dan zou ik het zeker doen.

Vergelijkbaar zijn er bijvoorbeeld in het boeddhisme verschillende stromingen. Bij sommige is er veel meer aandacht voor het erover nadenken en er samen over in debat gaan dan bij een andere groep. Een levendige discussiegemeenschap heb ik bijvoorbeeld wel eens aangetroffen bij een groep in de zen. Ook in zo’n groep is de ene persoon intellectueler gericht dan de ander. Mij zal je zeker niet horen beweren dat intellectueel bezig zijn beter is. Al dat denken kan een mens ook behoorlijk in de weg zitten en zelfs echt hinderen om ‘gewoon’ te ervaren hoe het is.

Verlichting

Het bekendste doel in het wereldje van meditatie laat ik hier natuurlijk niet ongenoemd. Dat is ongetwijfeld verlichting, hoewel ook bekend is dat ernaar streven haar per se dichterbij brengt 😉 Dit is wellicht een beetje vergelijkbaar met de liefde. Als je die zoekt, zal ze zich vaak verstoppen. Tot je haar loslaat en dan voelt ze ineens weer binnen bereik.

Spiritualiteit zit zo ook vol met paradoxen. Dat had je misschien al een beetje door. Je kunt erover nadenken en filosoferen. Het zelf ondervinden is echter uiteindelijk het enige dat telt.

Het lijkt me hoe dan ook geen gekke gedachte om je af te vragen of het stellen van een doel hier zinnig is. Betrek de vraag dan op hoe jij bent en hoe de dingen bij jou werken. Als het jou helpt om toch op die manier aan de slag te gaan, be my guest en ga zo op je eigen manier verder op weg.

Mijn doel

Ik kan hier natuurlijk wel heel mooi wat dingen beweren. Maar, hoe zit het eigenlijk wat dit betreft bij mij? Heb ik een doel met meditatie of zo je wilt in mijn leven: nou daar vraag je even wat… Als ik heel eerlijk ben, is dit nog een geval van werk in uitvoering en mogelijk blijft dat zo zolang ik leef. Ik weet wel dat mijn leven inmiddels al lange tijd doordrenkt is van een meditatieve houding. Zij is de basis en stap voor stap zal ik moeten ervaren waar zij mij brengt.

Geef een reaktie