Positieve houding

Geef een reaktie

Positieve houdingHet streven naar een positieve houding ten opzichte van de dingen die gebeuren maakt een groot verschil in hoe je het leven ervaart. Dat geldt zowel voor yoga als voor het bestaan als geheel.

Bij yoga kun je het hebben over de fysieke houding die je per oefening aanneemt, maar misschien nog beter over de intentie en de mentaliteit waarmee je dit doet.

Voor meditatie wordt nog wel eens aangeraden om te zitten met een milde glimlach op je gezicht. Enerzijds zorgt die glimlach al voor een bepaalde ontspanning van de aangezichtsspieren. Anderzijds voel je jezelf meteen anders dan wanneer je ogen gefronst zijn en je mond ontevreden staat.

Vertrouwen

Die positieve houding heeft veel te maken met vertrouwen. Je oefent jezelf in het erkennen en waarderen van hoe en wie je bent. Vanuit het basisvertrouwen dat je in de kern in orde bent. Dat je goed bent zoals je bent.

De buitenwereld treed je op een vergelijkbare manier tegemoet. Dit betekent niet dat je houding kritiekloos en overdreven naïef is. Je houding is onderzoekend en verkennend. Te beginnen naar jezelf toe en in tweede instantie naar je omgeving. Als ik nog eens mag verwijzen naar het achtvoudige pad van Patanjali dan noem ik een van de onderdelen van Niyama, namelijk Svadhyaya.

Svadhyaya betekent zelfonderzoek en houdt in dat je doorlopend bij jezelf blijft nagaan wat er op de vierkante meter gebeurt. Zelfonderzoek leidt doorgaans tot meer zelfkennis. Een vriendelijke, positieve houding helpt weer om in dit proces rustig maar gestaag vooruitgang te boeken.

Steeds opnieuw

In yoga leer je steeds opnieuw kijken en voelen hoe het er van binnen met je voorstaat. Het is niet op een gegeven moment ‘klaar’, maar vormt een doorlopend proces. Zolang je leeft.

Wat betreft die positieve houding betekent dit dat je ernaar zou moeten streven alles wat je doet te bekijken en te ondergaan alsof het de eerste keer is. Voor het eerst een banaan eten, voor het eerst onder de douche. Voor het eerst de zon op je huid voelen, voor het eerst ontwaken uit een droom.

Meditatie

Ook in meditatie is het goed dit idee van steeds opnieuw beginnen in je achterhoofd te houden. Als je het stil zitten op die manier benadert, blijft de ervaring fris en nieuw. Het is iedere keer weer een ontdekkingstocht waarin je een open houding hebt. Je bent op dit manier ontvankelijk en opmerkzaam voor wat zich aan je voordoet.

Ik zal niet beweren dat het altijd gemakkelijk is om alle situaties met die open, positieve houding tegemoet te treden. Natuurlijk gaat het gemakkelijker als het leven meezit en het je voor de wind gaat. Als je te maken krijgt met tegenslag, in welke vorm dan ook, blijkt het vaak een stuk lastiger om vanuit vertrouwen en geduld de dingen te ondergaan.

Inzicht

Juist in die situaties kan een positieve houding echter veel voor je betekenen. Ze kan je meer inzicht geven in wat belangrijk voor je is, en zelfs op welke manier die lastige situatie iets goeds in zich kan dragen. Dat goede zou je misschien met een andere houding niet hebben gezien.

De kunst in het leven is denk ik dat je leert ontdekken wat in alle situaties de ondergrond is. De basis die voor jou waardevol is en van waaruit je graag je leven tegemoet wilt treden. En daar is ie weer: laat je maar verrassen…!

Geef een reaktie