Eerste chakra (Muladhara)

1 Reaktie

Eerste chakraEerste chakra of Muladhara en wat dat precies inhoudt, daar ga ik het over hebben in deze tekst. Bij het eerste chakra gaat het om de basis. In het lichaam zit het aan de onderkant van het bekken. Menselijk leven begint en eindigt in dit gebied. Van de chakra’s is het eerste chakra het meest concreet.

Het element waaraan het eerste chakra wordt gekoppeld is het element aarde. Dat is natuurlijk niet zo gek. Het contact met de aarde geeft je als mens namelijk basis. Je staat er met je voeten op en de zwaartekracht trekt je er naartoe.

Mocht je je eerst nog wat algemener afvragen: Wat is een chakra nou eigenlijk precies? Lees dan wat ik daar al over heb geschreven in het blog ‘Wat is een chakra’. Je vindt er een overzichtje van waar het over gaat als je over dit onderwerp spreekt.

Basis

Je begrijpt vast meteen dat het belangrijk is om te zorgen voor een goede basis. Oefeningen in verband met het eerste chakra zijn bedoeld daarvoor. Wat mooi uitkomt is dat veel yogahoudingen een werking hebben in het bekken. Het eerste chakra is daar gevestigd. Dat vertelde ik je hierboven al.

Vanuit het bekken kun je de basis overigens nog wat verder door naar beneden toe trekken. Samen met benen en voeten heeft het lichaam een stevig contact met de ondergrond. Op die basis kan de rest van lichaam rusten. Het vormt een fundament in letterlijke en figuurlijke zin.

Energiecentrum

Een chakra is een energiecentrum. Het wordt wel voorgesteld als wervelend knooppunt van energie. Het eerste chakra is net als de andere zes echter niet met het blote oog zichtbaar. Het zit van binnen en ook als je het lichaam opensnijdt zie je het niet.

Het is dan misschien wel zo dat je ogen een chakra niet kunnen waarnemen, voelen doe je het zeker wel. In eerste instantie vooral wanneer er sprake is van een verstoorde situatie. Fysiek of mentaal ervaar je een blokkade in het bekken. Je basis zit niet lekker. De structuur voelt aangetast.

Oefeningen

Aan welke oefeningen kun je concreet denken als je aan je eerste chakra ofwel je basis wilt werken? Ik zou zeggen: alles waarbij je bezig bent met een goede aarding. Te beginnen met Berghouding, maar er zijn er natuurlijk veel meer.

Je kunt ook denken aan een zithouding met de benen gekruist of aan een andere oefening ter opening van het bekken. De Lotushouding is zo’n beetje de ultieme vorm hiervan.

Een houding die ook bij me opkomt, is de Hurkzit. Dit is een variatie met voeten en zitvlak vlakbij elkaar. Het bekken is hier dichtbij de aarde. Het eerste chakra is zo helemaal in haar element.

Concreet

Je ziet het al: het eerste chakra is niet iets zweverigs als je haar ziet in aards verband. Deze chakra is van de zeven ook sowieso het meest grijpbaar. Dus goed om mee te beginnen als je een begin met chakra’s wilt maken.

Muladhara is de Sanskrietnaam. Daar hoef je natuurlijk niet zoveel mee. Het is een naam die uit een ander werelddeel en uit een andere tijd. Als je leuk vindt dan kun je haar onthouden. Zo niet, vergeet haar dan gerust maar weer.

1 Reaktie op “Eerste chakra (Muladhara)”

  1. Linda

    Interessant stukje, Sylvia.
    Het maakt deze chakra concreter en makkelijk om in te beelden.

Geef een reaktie