Eeuwig jong

Geef een reaktie

Eeuwig jongVeel mensen zouden graag eeuwig jong blijven. Lijkt jou dat nou ook zo aantrekkelijk? Je kunt natuurlijk je best doen om zo gezond mogelijk te blijven. Je blijf er echter niet altijd jeugdig uitzien. Of dat zo erg is? Dat is de vraag.

Als je jong bent, kun je alles. Althans dat denk je dan wel eens. Voor yoga hoef je niet jong en fantastisch te wezen. Je mag gewoon zijn zoals je bent. Je hoeft je dus niet anders of beter voor te doen dan hoe het echt is. Ben jij niet veel liever gewoon jezelf?

Ontspanning

Alleen al het gegeven goed te zijn zoals je nu bent, geeft een enorme ontspanning. Je hoeft niet meer aan een bepaald beeld te voldoen.

Een jeugdig uiterlijk kan overigens wel langer meegaan door yoga. Regelmatige oefening toont zich lichamelijk, bijvoorbeeld in je gelaat. Begin niet met enkel een dergelijk doel voor ogen. Geniet van dit extraatje. Oftewel: enjoy the ride…

Eeuwig jong

Overigens valt het me wel op dat vaak in een yoga-advertentie jeugdig ogende mensen worden getoond. Liefst ook buitengewoon slank en lenig, alsof dit de maatstaf is van hoe het zou moeten zijn. We houden van rolmodellen, maar een vertekend beeld is het zo natuurlijk wel. Laat je niet ontmoedigen door dergelijke beelden die je ziet van yoga in de media.

Uiterlijk altijd jong blijven, is een strijd die je uiteindelijk zult verliezen. In yogatermen ben je bovendien echt niet beter of verder gevorderd als je aan een dergelijk plaatje voldoet.

Verwachtingen

Bovenstaande heeft ook te maken met verwachtingen. Als je jong bent dan heb je voor je gevoel het eeuwige leven. Met veroudering, ziekte en overlijden krijgen we echter allemaal te maken. Wat je ook allemaal aan je uiterlijk doet.

Denk je daarom niet dat het handiger zou zijn je eigen verwachtingen bij te stellen? Probeer al die veranderingen bij jezelf te bezien met compassie. Voldoe niet aan het plaatje van de buren, maar vaar eens wat meer op eigen kompas.

Aantrekkelijk vooruitzicht

Lijkt het je niet een aantrekkelijk vooruitzicht om vanaf nu gewoon jezelf te kunnen zijn? Of in elk geval tijdens yoga? Kijk zo eens wat vaker in je innerlijke spiegel. De spiegel in de badkamer komt later wel weer.

Eeuwig jong blijven kun je in dit perspectief ook van een andere kant bekijken. Iets in jou veroudert namelijk niet. Wat dit precies is, kan ik je niet zeggen. Ik weet echter wel hoe het voelt. Ken je die kern al uit eigen ervaring?

Geef een reaktie