Eeuwig jong

Geef een reaktie

Eeuwig jongVeel mensen zouden graag eeuwig jong blijven. Lijkt jou dat nou ook zo aantrekkelijk? Je kunt natuurlijk je best doen om je levensjaren in een zo goed mogelijke gezondheid door te brengen. De jeugd blijft echter niet altijd in je uiterlijk zichtbaar. Is dat zo erg? Dat is de vraag.

Als je jong bent, kun je alles. Althans dat denk je dan wel eens. Voor yoga hoef je niet jong en fantastisch te wezen. Je mag gewoon zijn zoals je bent. Je hoeft je dus niet anders of beter voor te doen dan hoe het echt is. Ben jij ook niet veel liever gewoon jezelf?

Ontspanning

Alleen al het gegeven goed te zijn zoals je nu bent, geeft een enorme ontspanning. Je hoeft niet meer aan een bepaald beeld te voldoen.

Een jeugdig uiterlijk kan overigens wel langer meegaan als je regelmatig wat yogaoefeningen doet. Regelmatige oefening toont zich lichamelijk, bijvoorbeeld in je gelaat. Begin niet met enkel een dergelijk doel voor ogen. Geniet van dit extraatje. Oftewel: enjoy the ride…

Eeuwig jong

Overigens valt het me wel op dat vaak in een yoga-advertentie jeugdig ogende mensen worden getoond. Liefst ook buitengewoon slank en lenig, alsof zij de maatstaf zijn van hoe het zou moeten zijn. Ik weet het, we houden van rolmodellen, maar een vertekend beeld is het zo natuurlijk wel. Laat je niet ontmoedigen door dergelijke beelden, die je ziet van yoga in de media.

Uiterlijk altijd jong blijven, is een strijd die je uiteindelijk altijd zult verliezen. In yogatermen ben je bovendien echt niet beter of verder gevorderd als je aan een dergelijk plaatje voldoet.

Verwachtingen

Bovenstaande heeft ook te maken met verwachtingen waarmee jij of je omgeving leeft. Als je jong bent dan heb je voor je gevoel het eeuwige leven. Veroudering, ziekte en overlijden zullen echter ooit ieders deel zijn. Wat je ook allemaal aan je uiterlijk doet.

Denk je daarom niet dat het handiger zou zijn je eigen verwachtingen bij te stellen en om meer vanuit het hier en nu te zien hoe het is? Probeer al die veranderingsprocessen die altijd maar doorgaan eens te bezien met een beetje compassie. Voldoe niet aan het plaatje van de buren, maar vaar eens wat meer op eigen kompas.

Aantrekkelijk vooruitzicht

Lijkt het je al met al niet een aantrekkelijk vooruitzicht om vanaf nu gewoon jezelf te kunnen zijn? Al was het alleen maar voorlopig tijdens yoga. Kijk zo eens wat vaker in je innerlijke spiegel. De spiegel in de badkamer komt dan eventueel later wel weer.

Eeuwig jong blijven kun je in dit perspectief ook van een andere kant bekijken. Iets in jou veroudert namelijk niet. Wat dit precies is en wat de juiste woorden, kan ik je niet zeggen, maar ik weet wel hoe het voelt. Ken je die kern al uit eigen ervaring of is het idee ervan zelfs nog wat nieuw?

Geef een reaktie