Energie besparen

1 Reaktie

Energie besparenBij energie besparen denk je aan de centrale verwarming, maar ook in je lichaam kan deze omschrijving van toepassing zijn. Je kent vast wel situaties dat je het gevoel hebt dat de energie uit je geslurpt wordt. Dat kan gebeuren bij bepaalde mensen of bij een bepaalde activiteit. Het lijkt dan of je gewoonweg leegloopt. Je voelt je uitgewrongen. Je bent helemaal kapot.

Je bent het vast met me eens dat dit niet zou moeten kunnen. De vraag is of je invloed kunt uitoefenen op dit proces. Of je het op een of andere manier dit tij kunt keren. Is er een manier om jezelf te beschermen tegen dit fenomeen?

Bespaarkop

Voor douches bestaat er de bespaarkop. Deze zorgt dat je minder water verliest. Op een zuiniger manier spring je zo om met het beschikbare water. Is hiervan ook een menselijke variant die dit doet voor jouw energie?

De analogie van het woord voelt voor mij wel passend. Het leeglopen gebeurt bij jou immers vooral in je hoofd. Energie verliezen is in veel gevallen een geestelijke kwestie. Lichamelijk vermoeidheid voelt mijns inziens anders aan.

Is er voor de mens dus ook zoiets als bespaarkop die je in je eigen hoofd inzetten kunt? Ik denk aan een soort psychologische trucje waarmee je intern de sluizen gedeeltelijk dichthoudt. Opdat het de uitstroom beperkt blijft maar de natuurlijke proporties behouden.

Energie besparen

Als je in staat blijkt te leren je energie zo nodig te besparen dan kom je denk ik in een aangenamer evenwicht. De balans wordt minder een van pieken en dalen. De verschillen zijn minder groot en je voelt je meer stabiel.

Om dit te kunnen lijkt het me zinnig er eerst achter te komen in welke situaties het leeglopen voornamelijk geschiedt. Bij welke personen voel je je naderhand als een uitgewrongen dweiltje en welke activiteiten benemen je het gros van je energie?

De uitkomsten zou ik zeker gebruiken voor de uit te zetten strategie. Het lijkt me nuttig desbetreffende personen en situaties ten minste een poosje te mijden. Of beter nog, je hoeft niet naar ze op zoek te gaan. Als ze zich toch ongevraagd bij je aandienen, zoek dan een aanvaardbare middenweg. Je energie kun je dan tenminste gedeeltelijk besparen. Tegelijkertijd bouw je je krachten op. Geleidelijk aan word je sterker, opdat er een moment komt dat je er beter mee om kunt gaan.

Oefening

Niet meer leeglopen vraagt uiteraard om de nodige oefening. Maar, hoe moet je dat dan doen? Wees je er om te beginnen bewust van wanneer het zich voordoet. Kijk of je jezelf op zo’n moment mentaal en emotioneel wat sluiten kunt.

In dat proces zul je er misschien achter komen dat je je vaak te veel uitlevert aan wat van buiten komt. Je bent echter niet verplicht om met alle winden mee te waaien. Kijk of je wat meer op je eigen benen kunt gaan staan.

Ik weet natuurlijk ook wel dat jij dit doet met goede intenties. Aan dat leeglopen beleeft echter niemand veel plezier. Oefen je dus om wat vaker je energie te sparen. Doe op zijn minst jezelf dit plezier.

Voel dat je zo het dagelijkse leven beter aankan. Gebruik je energie voor wat jij belangrijk vindt.

1 Reaktie op “Energie besparen”

  1. Madelein

    Hoi Sylvia,

    Na net meegedaan te hebben met de zondagmiddagmeditatie ben ik je blogs op Yoga centraal gaan lezen en dit is weer een hele mooie. Na het lezen van dit blog heb ik al een beetje duidelijk waar bij mij de spaarstand ingeschakeld moet worden. Ik ga het proberen!

    Groetjes Madelein

Geef een reaktie