Energie direct

Geef een reaktie

Energie directEnergie direct als je het zoekt vinden… Zou dat niet een ideale situatie zijn? Uit ervaring weet je echter vast ook dat de werkelijkheid niet altijd dit rooskleurige plaatje geeft. Want je herinnert je ongetwijfeld momenten dat je je moe voelde en uitgeput. Dat je je afvroeg waar je de energie toch zou kunnen vinden. Waar was toch die onuitputtelijke bron gebleven, juist nu je haar nodig had?

Bij energie hebben we het over ongrijpbare materie. Zij is met het oog niet zichtbaar, maar o zo voelbaar als zij er niet of juist in grote mate is. Hoe kun je dan toch met beleid met energie omgaan? Helpt het om soms je energie te sparen of is dat eigenlijk onzin omdat zij er altijd in overvloed is?

Mijn verhaal

Net als ieder ander mens heb ik hier ook mee te maken. Misschien dacht je: bij haar gaan dat soort dingen vast vanzelf. Ook ik moet echter mijn energieverbruik per moment afstemmen. En niet zelden heb ik geen idee waardoor het gevoel van weinig energie komt. Het menselijke systeem is een gecompliceerd gegeven. Heel veel verschillende factoren werken op elkaar in. Wat je wel kunt doen, is zorgvuldig en met aandacht opereren. Alles met mate en regelmatig oefenen in aanwezig zijn, hier en nu.

Een belangrijk element als je het hebt over goed met energie omgaan, is natuurlijk de werking van adem in je systeem. De opname ervan komt met de instroom van de adem. Het doorstromen en afvoeren gaat met de uitademing. Dit kun je heel fysiek oefenen, eigenlijk bij vrijwel elke yogahouding die je kiest. Voor mij is dit essentieel in yoga asana. Geef de adem de ruimte. Dat voorkomt ongetwijfeld menige klacht.

Voor mij betekent dit dat ik in het dagelijkse leven heel scherp blijf monitoren hoe het op dat moment met mij is. Wat ik doe, pas ik aan bij een dergelijk gegeven. Ik neem wat extra rust als ik voel dat dit nodig is. Zo sta ik niet zo vaak voor verrassingen en ben ik ook zelden ziek. Als ik merk dat er een virusje langskomt, help ik die doorstromen en is deze ook letterlijk doorgaans in een vloek en een zucht weer voorbij.

Jouw verhaal

Op wat voor manier kom jij dit onderwerp tegen? Misschien sta je er niet zo vaak bij stil. Je fit voelen lijkt me echter de moeite waard om wat tijd in te steken. Of je energie hebt, maakt namelijk nogal wat uit, eigenlijk bij alles wat je doet. Misschien ben je onbewust toch uitgekomen op bepaalde strategie├źn om met aan- of afwezigheid van energie om te gaan. Wat denk je, zou de afstemming nog beter kunnen? En ben je bereid om hiermee aan de slag te gaan?

Vaak voel je wellicht echter hiervoor niet zo de urgentie. Een menselijke neiging is namelijk om pas iets te doen als het vijf voor twaalf is. Ik denk aan burn out en meer van dergelijke klachten. Heb je hiermee al ervaring? En wat heb je toen gedaan?

Geef een reaktie