Fibromyalgie & Yoga

Yoga zorgt voor minder pijn, minder vermoeidheid en meer ontspanning.

Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in en krijg direct toegang tot een proefles Yoga speciaal voor Fibromyalgie.


Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een ziekte die chronische pijn veroorzaakt in spieren en bindweefsel. Het wordt daarom ook wel weke-delen reuma genoemd. Naast pijn hebben mensen met Fibromyalgie vaak last van bijvoorbeeld stijfheid en vermoeidheid. Hoe Fibromyalgie wordt veroorzaakt, is nog niet bekend.

Er zijn geen medicijnen tegen Fibromyalgie. Wel kunnen pijnstillers en slaapmiddelen worden voorgeschreven, om de symptomen enigszins te bestrijden. Het Reumafonds raadt aan om bij Fibromyalgie regelmatig te bewegen op een matig intensief niveau. Als geschikte activiteiten noemen zij wandelen, fietsen en... yoga.

Hoe kan yoga helpen?

Yoga bestaat uit milde oefeningen. Je hoeft er dus niet lenig of fit voor te zijn! Je kunt bewegen op een manier die fysiek niet belastend is. Je lichaam zal in dit proces geleidelijk wat soepeler en sterker worden.

Bovendien leer je heel goed waarnemen wat een oefening met je doet. Leren onderscheiden wat er fysiek en mentaal in je omgaat en wat je nodig hebt, is essentieel in yoga. Deze vaardigheid kun je meenemen in het dagelijks leven om jouw balans tussen activiteit en rust beter te leren afstemmen. Je leert je grenzen herkennen en bewaken.

Ook de andere kant van de balans – het nemen van rust komt – in yoga aan bod. In meditaties en ontspanningsoefeningen oefen je in loslaten en ontspannen.

Interview

Bekijk hier een interview dat we hebben opgenomen met Ellen. Zij heeft Fibromyalgie en heeft veel baat bij yoga. Zo veel zelfs dat ze een opleiding tot yoga-docent heeft gevolgd en nu zelf yogales geeft.Onderzoek

Onderzoek van de Oregon Health & Science University in Amerika bevestigt dat yoga kan helpen de klachten bij Fibromyalgie te verminderen. Een groep van 53 vrouwen met Fibromyalgie volgde 8 weken een yogaprogramma.

Met behulp van de standaard test voor Fibromyalgie (FIQR) werden hun klachten voor- en achteraf in kaart gebracht. Er was een controle groep die geen yogaprogramma volgde. De uitkomst van het onderzoek was dat de groep die yoga beoefend had significant minder last had van pijn en vermoeidheid.

Aan de slag?

Als je Fibromyalgie hebt en nog nooit yoga hebt gedaan voel je misschien een drempel om te beginnen. De lessen bij het yogaklasje bij jou in de buurt zijn waarschijnlijk te lang en bevatten oefeningen die voor jou moeilijk zijn om te doen. Ook yogavideo's op YouTube houden geen rekening met jouw specifieke behoeften en mogelijkheden.

Op Yoga Centraal vind je lessen die speciaal zijn samengesteld voor Fibromyalgie. Deze lessen bevatten een mix van traditionele yoga oefeningen en aangepaste oefeningen op een stoel. We hebben deze lessen ontwikkeld en getest met een groep Fibromyalgie patiënten.

Je kunt op je eigen tempo ervaren wat jouw mogelijkheden zijn. Gewoon thuis, achter je computer of tablet, op het moment dat het jou uitkomt.


Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in en krijg direct toegang tot een proefles Yoga speciaal voor Fibromyalgie.