Geen tijd voor meditatie

Geef een reaktie

Geen tijd voor meditatieEr wordt wel gezegd dat als je denkt geen tijd voor meditatie te hebben dat het dan extra nodig is. Want, hier geen tijd voor hebben, staat gelijk aan geen tijd hebben voor essentiƫle dingen. Waar haast je je voor en welke boot loop je anders mis?

Het is wel iets van deze tijd: bang zijn om wat te missen. Er is echter altijd zoveel keus. Het is godsonmogelijk om overal aan deel te nemen. Kiezen moet je toch en waarop baseer je zoiets dan.

Zelf hoef ik niet zo nodig overal aan deel te nemen. Dit neemt niet iedereen mij altijd in dank af. Bij een uitnodiging kies ik er nog wel eens voor om me op mezelf terug te trekken. Lastig blijft het om je te verhouden tot verwachtingen als je er niet aan wilt voldoen. Boosheid levert het op, soms verholen agressie. Dat vraagt dan weer een poosje extra meditatie. Ik zeg het gekscherend, maar echt leuk vind ik het niet.

Geen tijd

Voor mij is geen tijd hebben dus niet de kwestie. Het gaat om de keuze wat je wel doet en wat niet. Als geen tijd voor meditatie bij jou opspeelt, wat is het dan wat je liever doet? Zijn momenten van stilte gewoon te bedreigend en kom je eigenlijk liever niet aan jezelf toe?

Misschien dat je diep van binnen wel uitkijkt naar een soort van rust. Je weet echter niet zo goed hoe dat aan te pakken. Je bent het stil zitten eerlijk gezegd wat verleerd. Geen tijd heeft dus wellicht meer te maken met een soort onvermogen, niet goed weten hoe het te doen.

De drempel voor het omzetten van die knop brengt paniek. Zijn er manieren om dit gemakkelijker voor je te maken? Of zit je eeuwig vast aan de ratrace en kom je er nooit meer uit?

Onder dwang

De natuur heeft wel wat manieren om je te dwingen tot pas op de plaats. Je wordt ziek, krijgt een burn out of wordt overspannen. Je breekt een arm of een been of wordt geveld door de griep. Dit zijn eigenlijk signalen dat er wat gebeuren moet. Veel mensen vatten het echter op als iets anders. Ze denken: dat moet mij weer overkomen… Nu gauw herstellen om te zorgen dat ik weer op de oude voet verder kan.

Geen tijd hebben is eigenlijk onzin. Word eens wakker uit je illusievolle droom! Sta eens stil, om jezelf niet per definitie voorbij te razen. Aan jou de keuze of je eens een activiteit mist of het contact met jezelf.

Meditatie

Meditatie is er in vele vormen. Je hoeft niet per se op een voorgeschreven manier te doen. Regelmatig even stil staan tijdens de momenten dat je iets meemaakt, kan al zorgen voor een groot verschil. Begin bijvoorbeeld eens tijdens je maaltijden. Proef met aandacht wat je eet. Ervaar daarbij de dingen en mensen in je omgeving. Wees er eens in volle presentie bij.

Niet tussendoor televisie kijken of met je Ipad in de weer. Houd je concentratie op een enkel ding gefocust. Doe dat ene ding nu eens goed.

Geen tijd hebben voor meditatie is dus niet nodig, want eigenlijk kost meditatie helemaal geen tijd. Je kunt haar inbouwen in wat toch moet gebeuren. Het verschil is alleen dat je het moment je volledige aandacht schenkt.

Geef een reaktie