Geitenwollen sokken

Geef een reaktie

Geitenwollen sokkenYoga is lang geassocieerd met geitenwollen sokken. Dit imago komt denk ik voort uit de sixties, de jaren ’60 van de vorige eeuw. In die tijd kwam yoga namelijk sterk op in Nederland. Het was een tijd van veranderingen. Mensen gingen naar dingen op zoek en experimenteerden met kleding, voeding en levensstijlen.

Geitenwollen sokken vonden deze hippies wellicht verantwoorde kleding. Misschien breiden sommigen van hen deze zelfs zelf. Met yoga probeerden zij hun innerlijk weg te vinden. Yoga en spiritualiteit paste bij de tijdgeest en mensen haakten massaal aan.

Heeft yoga nog steeds dit imago van geitenwollen sokken? En als dit zo is, maakt dat iets uit voor jou?

Seventies

Zelf ben ik een kind van de jaren ’70. De extase van het decennium ervoor was toen een beetje uitgeraasd en mensen werden weer wat degelijker.

Zo’n golfbeweging doet zich in de geschiedenis overigens doorlopend voor. Als je er middenin zit dan voelt het misschien meer revolutionair dan het in werkelijkheid is.

Geitenwollen sokken heb ik best wel eens gedragen. Ik was een kind met koude voeten en deze dikke omhulsels deden mijn koude klompjes goed.

Mode

Wat in de mode was, heeft mij nooit echt kunnen boeien. Natuurlijk is een ieder echter een kind van zijn of haar tijd en onbewust krijg je daar toch een heleboel van mee.

Ik was van jongs af aan vrij zelfstandig wezen. Ik zocht graag mijn eigen weg. Dat was overigens zeker niet altijd gemakkelijk.

Met mode bedoel ik niet alleen kleding en geitenwollen sokken, maar ook de dingen die je wel of niet doet. Het groepsgebeuren heeft mij bijvoorbeeld niet zelden tegengestaan.

Eigenwijs

Grappig, pas zag ik een klassenfoto van de zesde klas van de lagere school. Ik zat rechtsboven op de achterste rij. In de groep maar duidelijk op eigen benen en al behoorlijk zelfbewust.

Ik herinner me wel dat deze manier van doen door sommigen wel gezien werd als eigenwijs. Helaas wordt die eigenschap niet altijd door iedereen gewaardeerd.

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de manier waarop je je presenteert. Al doende leert men en zo heb ik ook mijn eigen leerschool gehad.

De sokkenkwestie

Hoe staat dit alles nu in verband met yoga en die vermaledijde geitenwollen sokken? Ik weet ook wel dat het heel lastig kan zijn om je los te scheuren van wat de mainstream denkt.

Iedereen tevreden stellen in het leven is sowieso een vrij onmogelijke opgave. Mijn strategie is al lange tijd om uiteindelijk toch altijd mijn eigen weg te gaan.

De weg van een ander is immers niet de jouwe en zal dat ook nooit kunnen zijn. Je zult het moeten doen met je eigen pakketje. Tot je laatste snik.

Onderscheiden

Een van de grote kunsten in dit leven is mijns inziens om te leren onderscheiden wat bij jou hoort en wat niet. Overtollige bagage mag je achter je laten. In de nieuwe ruimte die dan ontstaat, kun je floreren en groeien. Geitenwollen sokken zullen vermoedelijk nooit echt het probleem zijn. Zij hangen vooral samen met hoe jij denkt.

Geef een reaktie