Geluidsoverlast

Geef een reaktie

GeluidsoverlastGeluidsoverlast is buitengewoon vervelend. Sommige mensen hebben hier echter veel meer last van. Niet iedereen is namelijk op dezelfde manier gevoelig voor geluiden. Zelf ken ik ook periodes dat ik meer of minder sensitief hiervoor ben.

Geluidsoverlast kan te maken hebben met je buren, maar ook gewone geluiden kunnen teveel voor je zijn. Bepaalde muziek kun je dan bijvoorbeeld niet goed verdragen. Stemmen op radio en t.v. komen binnen op een manier die je echt stoort.

Persoonlijk ben ik bekend met alle bovenstaande ervaringen. Zoals gezegd, niet in elke periode is dit gelijk. Hoe kun je hier nu het beste mee dealen en maakt spiritualiteit je ook nog eens gevoeliger? Kortom wat kun je hier mee in het dagelijkse gebruik?

Gevoelig of overgevoelig

Het is de vraag hoe je jouw reactie of geluid zou moeten labelen. Of je daarin gewoon gevoelig of eigenlijk wel een beetje overgevoelig bent. Op het moment dat je echter mee hebt te maken, doet het voor jou niet zo ter zake. Jouw haren staan simpelweg recht overeind!

Periodes waarin ik geluidsoverlast wat extremer heb ervaren, hingen vaak samen met mijn algehele staat van zijn. Factoren waren werk en thuis, kort gezegd hoe het daar ging. Sensoren stonden op scherp naarmate ik daar meer of minder werd belast.

Bij overgevoeligheid kun je de relatie leggen met een burn out. Je systeem verdraagt dan eigenlijk niks meer erbij. Gevoeligheid is denk ik in wezen iets anders, hoewel de scheiding misschien niet altijd gemakkelijk aan te geven valt.

Spirituele verdieping

Gevoeligheid kan ook samenhangen met je stadium van beoefening. Je traint jezelf namelijk in steeds gevoeliger zijn. Steeds meer opmerkzaam en ontvankelijker voor wat plaatsvindt. Dit kan ervoor zorgen dat het allemaal wel heel sterk binnenkomt.

Het is dan zaak om te leren jezelf te beschermen. Altijd maar geluidsoverlast, dat houd natuurlijk geen mens vol. Er bestaan wel oefeningen voor meer balans in open zijn en sluiten. Bij jezelf blijven of terug in je eigen energie zijn benamingen hiervoor.

Van nature

Ik geloof ook zeker dat er sprake is van verschillen tussen mensen. De ene persoon vaart wel bij een minimum aan geluid en impulsen. De ander wordt juist gestimuleerd als die om zich heen wat meer reuring heeft.

Bij mij kan het bijvoorbeeld al gevoelig liggen welke muziek je draait tijdens het eten. De pet van de dag kan ervoor zorgen dat deze echt alleen de achtergrond maar wat kleuren mag. Een ander kiest op zo’n moment misschien voor een lekkere beat tijdens de warme prak. Weer iemand anders maakt nog een andere keuze. Het is soms een kunst om iedereen tevreden te stellen wat dit betreft.

Wellicht kun je per persoon komen tot een soort gemiddelde komen wat hij of zij verdragen kan. Ik denk dat je er dan achterkomt dat geluidsoverlast door iedereen anders wordt ervaren. Wat de een luid vindt, is voor de ander volkomen normaal.

Geluidsoverlast

Wat kun je nu met dit gegeven, in relatie tot je yogabeoefening? Op zijn minst kun je eens nagaan hoe dit bij jou zit. Waar vaar jij wel bij en wat kost je overmatig veel energie?

Mijns inziens zijn dit soort inzichten heel bruikbaar voor de manier waarop je jouw leven vorm geven wil. Afstemmen hoe je fysiek en mentaal in elkaar zit, is cruciale informatie. Gebruik je beoefening voor een betere balans.

Geef een reaktie