Geluk

Geef een reaktie

GelukGeluk is een werkwoord. Dat wordt tenminste wel gezegd. Om je gelukkig te voelen moet je dus in de benen komen. Het gaat niet vanzelf. Je moet er echt iets voor doen.

Geluk heb je ook in verschillende smaken. Wat jou een fantastisch gevoel kan geven, is voor de ander wellicht niet zo’n geweldig idee. Om geluk voor jezelf dus wat preciezer te definiĆ«ren, zul je er dus achter moeten komen wanneer jouw innerlijke klokje wat enthousiaster tikt. Wat maakt dat jij graag ergens voor in beweging wil komen en wat geeft jouw dat immense geluksgevoel?

Reizen

Persoonlijk word ik heel blij van reizen. Ik ontdek dan nieuwe omgevingen, ontmoet nieuwe mensen en maak me voor een periode los van mijn conditioneringen van thuis. Die mix geeft mij een gevoel van enorme vrijheid. Mijn systeem komt helemaal op adem en dat doet me op alle fronten goed.

Misschien deel jij met mij deze ervaring, maar misschien is het juist iets anders waarvoor jij kiezen zou. In alle rust een boekje lezen of samen tijd doorbrengen met vrienden of luisteren naar mooie muziek.

Bewustzijn

In wezen maakt het niet zoveel uit wat het precies is wat jou sneller doet lopen, wat maakt dat jij een glimlach krijgt van oor tot oor. Het lijkt me echter wel zinnig om hier eens wat nader naar te kijken, want mogelijk is geluk voor jou niet heel gewoon.

Wat zijn nou de momenten dat je er bij uitstek achter kunt komen wat jou gelukkig maakt? Het zijn in elk geval momenten dat je er met je aandacht bij bent. Als je alleen maar steeds maar in het leven door raast dan mis je wellicht zelfs zo’n moment. Je snelde er immers met een rotgang voorbij…

Korte en lange termijn

Geluk kun je natuurlijk bekijken voor de korte en voor de lange termijn. Tijdelijk kom je vaak tot een andere keuze en het voelt natuurlijk heel aantrekkelijk om niet verder te kijken dan dat. Ik denk ook dat veel mensen meer bezig zijn met de korte dan met de lange termijn. Een verlangen vervullen doe je toch liever nu dan later. Instant bevrediging van behoeftes, daar speelt ook de commercie graag op in.

Eeuwig geluk is iets anders. Heb je daarvan ook maar enig idee? Ik denk dat dit onderwerp het terrein benadert van niet weten, maar er desondanks bij stil staan, lijkt me toch een vruchtbare zaak. Misschien kun je ernaar kijken met iets minder grote woorden, misschien ook niet zozeer als doel. Zelf ervaar ik een dergelijk geluk als behorend bij het dagelijkse leven. Het is een blijvend gevoel, een ondergrond voor mijn menselijke bestaan.

Niet altijd gemakkelijk

Hiermee wil ik overigens niet beweren dat mijn leven altijd maar gemakkelijk is. Ik zou bijna zeggen integendeel. Om alle facetten van tijdelijk en blijvend geluk goed te ontrafelen, kom je heel wat tegen. En nu spreek ik voor mezelf. Zo bekeken blijkt geluk dus echt een werkwoord. Om bij de kern aan te komen, moet je goed aan de bak. Ik geloof echter wel dat het de moeite waard is. Want, is geluk niet iets wat iedereen wil?

Geef een reaktie