Geluk

Geef een reaktie

GelukGeluk is een werkwoord. Dat wordt tenminste wel gezegd. Om je gelukkig te voelen moet je dus in de benen komen. Het gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor doen.

Geluk heb je ook in verschillende smaken. Wat jou een fantastisch gevoel kan geven, is voor een ander wellicht niet zo’n geweldig idee. Om geluk voor jezelf dus wat preciezer te definiĆ«ren, zul je er dus achter moeten komen wanneer voor jou werkt. Wat maakt dat jij graag ergens voor in beweging wil komen? Wat geeft jou een geluksgevoel?

Reizen

Persoonlijk word ik heel blij van reizen. Ik ontdek dan nieuwe omgevingen, ontmoet nieuwe mensen en maak me voor een periode los van thuis. Die mix geeft mij een gevoel van enorme vrijheid. Mijn systeem komt op adem en dat doet me op alle fronten goed.

Misschien deel jij met mij deze ervaring, maar misschien zou jij voor iets heel anders kiezen. Misschien zou je in alle rust een boekje lezen of samen tijd doorbrengen met vrienden. Of luisteren naar muziek.

Bewustzijn

In wezen maakt het niet zoveel uit wat het precies is wat jou sneller doet lopen, wat maakt dat jij een glimlach krijgt van oor tot oor. Het lijkt me wel zinnig om hier eens wat nader naar te kijken, want mogelijk is geluk voor jou niet heel gewoon.

Hoe kom je erachter wat jou gelukkig maakt? Dat lukt alleen als je er met je aandacht bij bent. Als je alleen maar door het leven heen raast dan mis je zo’n moment.

Korte en lange termijn

Geluk kun je bekijken voor de korte en voor de lange termijn. Tijdelijk kom je tot een andere uitkomst. Het voelt vaak aantrekkelijk om niet verder te kijken dan dat. Ik denk dat veel mensen meer bezig zijn met de korte dan met de lange termijn. Een verlangen vervullen doe je toch liever nu dan later. Instant bevrediging van behoeftes: daar speelt de commercie graag op in.

Eeuwig geluk is iets anders. Heb je daarvan ook maar enig idee? Ik denk dat dit onderwerp het terrein benadert van niet weten. Het lijkt toch goed om hier toch zo nu en dan bij stil te staan. Zelf zie ik een dergelijk geluk als onderdeel van het dagelijkse leven. Bij mij is het een blijvend gevoel: de ondergrond van mijn menselijke bestaan.

Niet altijd gemakkelijk

Hiermee wil ik overigens niet beweren dat mijn leven altijd maar gemakkelijk is. Ik zou bijna zeggen integendeel. Om alle facetten van tijdelijk en blijvend geluk goed te ontrafelen kom je heel wat tegen. En nu spreek ik voor mezelf. Zo bekeken blijkt geluk dus echt een werkwoord. Om bij de kern te komen moet je goed aan de bak. Ik geloof echter wel dat het de moeite waard is. Is geluk niet iets wat iedereen wil?

Geef een reaktie