Gewicht

Geef een reaktie

GewichtOp gewicht zijn voelt heel prettig. Je zit dan vaak lekkerder in je vel. Als je overwicht hebt, kan alles een beetje gaan knellen. Je beweegt minder gemakkelijk en je bent sowieso waarschijnlijk minder fit. Wat kun je doen om op het juiste gewicht te komen en wat is eigenlijk een juist gewicht? Kan yoga je hierbij van dienst zijn? Lees hier verder als je meer weten wil.

Het juiste gewicht heeft te maken met je lengte. Een lang iemand mag meer wegen, dat spreekt eigenlijk voor zich. Mannen wegen bovendien met dezelfde lengte doorgaans meer dan vrouwen. Dat was je misschien al bekend. Het heeft volgens mij te maken met spierweefsel. De fysieke aanleg is anders en dat zie je terug in het gewicht.

BMI

Een maatstaf om te kijken of je op gewicht bent, heet je BMI. Dit betekent voluit de Body Mass Index. Je neemt je lengte in het kwadraat en deelt de uitkomst door je leeftijd. De uitkomst is een getal en er is een lijstje dat dan aangeeft of je goed zit of juist niet. Zoals gezegd zijn er verschillen tussen een man en een vrouw. Je zou ook nog onderscheid kunnen maken op grond van leeftijd. Je BMI mag dan anders zijn als je heel jong bent dan bijvoorbeeld als je boven de 70 bent.

Wat ook wel eens wordt gemeten, is iemands vetpercentage. Dat kan met een speciaal apparaatje of door het meten van het vet rond de buik. Ook daarvoor zijn weer lijstjes. Boven een bepaalde grens weet je dat je eigenlijk niet helemaal gezond bezig bent.

Yoga en gewicht

In het begin van deze tekst noemde ik al even de relatie tussen yoga en gewicht. Wat zou yoga concreet voor je gewicht kunnen betekenen? Val je van yoga af of werkt het op een andere manier?

Met het doen van oefeningen uit de yoga kom je over het algemeen wat beter in balans. Dat geldt voor mentale en emotionele zaken, maar ook in je lichaam werkt het op positieve wijze door. Lichaam en geest leren ontspannen. Een teveel aan spanning verdwijnt. Lichaamsprocessen kunnen soepeler plaatsvinden. Je blokkeert jezelf minder. Met yoga wordt je een stabieler mens.

Stabiliteit heeft vervolgens een effect op je stemming. Je wappert wat minder heen en weer. Voor veel beoefenaars betekent dit ook een verandering in voeding. Je eet bewuster en gezonder. Kortom, je let wat meer op bij wat je tot je neemt.

Misschien kun je je in dit geheel voorstellen dat yoga dus ook een gunstige invloed op je gewicht heeft. Je eet bewuster en voelt je prettiger. Jouw juiste gewicht komt dan idealiter met de tijd als van nature. Met mate doe je je dingen en dat geeft een aangename balans.

Jouw gewicht

Het voorafgaande vertelt je in algemene termen wat yoga voor je betekenen kan. In jouw specifieke situatie heb je echter wellicht iets zorgvuldiger aandacht nodig. Je kunt advies vragen aan een professional en bij online yogales ben ik graag je coach. Advies kan er zijn op het gebied van voeding, maar ook wat betreft oefeningen die voor jou het meest heilzaam zijn. Doe dus je voordeel met de yoga. Je voelt je er beter bij en je komt tot een aangenamer evenwicht.

Geef een reaktie