Gezond afvallen

3 Reakties

Gezond afvallenEr wordt wel geclaimd dat je met yoga een goed middel voor gezond afvallen is. Het tegenovergestelde hoor je ook, namelijk dat yoga je stofwisseling stillegt. Welke van de twee is waar? Of zou de waarheid ergens in het midden liggen?

Persoonlijk denk ik dat yoga zeer ondersteunend is voor innerlijke processen, zowel fysiek als mentaal/emotioneel. Ook weet ik uit ervaring dat er bij beoefening iets van binnen verschuift wat je perspectief op je werkelijkheid verandert.

Prioriteit

Je kunt je overigens allereerst toch nog eens afvragen waarom je eigenlijk wilt afvallen. Wat heeft gemaakt dat je teveel gewicht hebt verzameld en wie vindt eigenlijk dat je te dik bent?

Yoga kan om te beginnen helpen om tijd vrij te maken voor dit soort achterliggende zaken. Je staat er letterlijk en figuurlijk bij stil.

Goed genoeg

Het feit dat je de wens hebt om af te vallen lijkt te impliceren dat je op een of andere manier niet tevreden bent met hoe de situatie nu is. Of misschien is er een andere stem die jou vertelt dat het anders moet of beter. Dat kan je moeder zijn, je vriendenkring of breed gezegd iets wat je voelt vanuit de maatschappij.

Zeg eens eerlijk, vind jij jezelf wel goed genoeg?

Vervelende vragen

Waarschijnlijk denk je nu: wat zijn dit voor vervelende vragen. Ik kwam naar deze blog om iets te lezen over afvallen met yoga en nu krijg ik dit…

De enige reden dat ik het zo doe, is dat ik je wil prikkelen om voor jezelf te ontrafelen wat het eigenlijk is dat je wil.

Wat heb je nodig

Dus waar het mij om gaat, is dat je nagaat waar je nu echt behoefte aan hebt. Waar sta jij in je leven, op dit moment?

Het is maar de vraag of een dunnere buik voor jou de oplossing is.

Bewustzijn

Met behulp van yoga kun je in elk geval dingen wat meer helder voor jezelf krijgen. Door rustig en met aandacht fysiek en mentaal te voelen hoe je ervoor staat, kom je dichterbij je ware behoeftes en drijfveren.

Je wordt bewuster van wat er in je leeft.

Spijsvertering

Door fysieke yogaoefeningen te doen stimuleer je bovendien de doorstroming in je gehele systeem. Dat heeft een gunstige werking op je doorbloeding, je energiehuishouding, maar ook op je spijsverteringssysteem.

Afvalstoffen verlaten gemakkelijker je lichaam. Mits je natuurlijk gezond eet. Voldoende drinken is bijvoorbeeld ook van groot belang.

Conclusie

Dus om antwoord te geven of je vraag of yoga jou kan helpen om gezond af te vallen, zeg ik: ja! Doe regelmatig fysieke yogaoefeningen, sta stil bij je adem, beoefen meditatie. Wees met je aandacht bij wat je verder doet.

Zoals ik eerder al zei: met yoga verandert je perspectief op de dingen. Je komt er geleidelijk aan achter wat je werkelijke drijfveren zijn en hoe het echt met je gaat.

Bewuster eten en drinken

Dit maakt dat je ongetwijfeld ook op een andere manier om zal gaan met eten en drinken. Je bent er meer met je aandacht bij. Je kiest wellicht voor andere voeding en drinkt wat vaker een glas water.

Onderzoek het voor jezelf!

Nog vragen?

3 Reakties op “Gezond afvallen”

  1. Mark

    Het hele yogapakket ( dus bijv. bewust en gezond eten, lichaamsoefeningen etc. ) zal zeker bijdragen aan gewichtsbeheersing. Zelf vind ik het wel prettig ” op gewicht” te zijn. Dan voelt het lichaam het lekkerst aan en bovendien gaat het sporten dan ook optimaal. Want dat laatste is toch ook heel fijn en effectief.

  2. Sylvia Spruit

    Ja, de wens om ‘op gewicht’ te zijn, is vast voor veel mensen (waaronder ik) heel herkenbaar. De combinatie yoga en sport is (mijns inziens) bovendien ook prima!

  3. Afvallen Tips

    Bedankt voor de uitleg! ik wil graag 10 kilo afvallen, ik hoop dat het gaat lukken!

Geef een reaktie