Gezond eten

Geef een reaktie

Gezond etenGezond eten is bij mij zoiets als een hobby. Oftewel ik doe het voor mijn plezier. Graag verstouw ik bijvoorbeeld dagelijks grote hoeveelheden groente. Ik geniet daarvan, maar misschien was dat niet altijd zo.

Sinds ergens dit jaar eet ik ook weer wat meer soorten fruit. Vaak tussen de middag smul ik van een broodje, aangevuld met lekkere zuivel en (soms soja-)melk. Na lange tijd niet bak ik nu bij tijd en wijlen weer een eitje. Afwisseling is een kernwoord en met mate hoort daar ook bij.

Taart en patat zie je mij niet gauw eten. Snoep en frisdrank laat ik ook vrijwel volledig staan. Mijn motto is een beetje: als je het niet eet dan mis je het ook niet. Dit besef heeft vermoedelijk wel moeten groeien, want ik heb het allemaal ook wel eens anders gedaan.

Als kind

Als kind was ik gek op snoepen. Daarin was ik natuurlijk geenszins uniek. Sint Maarten en Sinterklaas waren voor mij hoogtijdagen. Traktaties op school, bezoekje van opa en oma, ik keek er allemaal naar uit.

Verder was ik gek op boterkoek van de Hema en van diezelfde firma ook de appelkruimeltaart. Gevulde speculaas was smullen zo rond de maand december. Zakken kruidnootjes kopen met mijn grote broer en chips met dipsaus voor achter de tv.

Brood en melk waren voor de rest van de tijd belangrijke bestanddelen van de voeding waarmee ik ben grootgebracht. Afgezien van de lekkere en gevarieerde maaltijden van mijn moeder, ging er gedurende de dag veel van die twee soorten voeding in.

Schijf van vijf

Tijden zijn veranderd wanneer je kijkt naar wat nu als gezond eten wordt beschouwd. Niet teveel snoepen is natuurlijk wel een spelregel van alle tijden, maar veel brood en melk wordt tegenwoordig niet meer als onverdeeld heilzaam gezien.

Hetzelfde geldt een beetje voor allerlei suikers, zelfs bijvoorbeeld die in fruit. Niet teveel ervan is mede in verband met obesitas dus eigenlijk geboden. Liever wat meer groente. Zelf kom ik niet zelden aan bijna een pond daarvan in totaal op een dag.

Vlees als hoeksteen van de samenleving ligt tegenwoordig ook niet standaard meer op ieders bord. Een paar keer week vegetarische voeding is nu eerder gemeengoed in een huishouden. Of anders dan toch met regelmaat tenminste een stukje vis.

Gezond eten

Gezond eten is voor mij niet op elk moment hetzelfde. Per periode pas ik het boodschappenbriefje nog wel eens aan. Ik probeer steeds goed te voelen wat mijn lichaam op dat moment goed kan gebruiken. Gecombineerd met mijn verstand kom ik dan hopelijk steeds tot het juiste dieet.

Zoals ik al zei, beleef ik veel plezier aan gezond eten. Mij doe je een plezier met een smakelijke salade of een flinke groenteprut. Kwark, yoghurt en noten zijn ook mijn liefhebberijen, evenals zaden en pitten en tegenwoordig superfoods.

Uit ervaring weet ik dat dingen ook weer kunnen veranderen. Ik ben daarom maar in principe zo flexibel mogelijk van geest. Gezond eten blijft daarbij mijn streven. Met aandacht draag ik zorg voor de invulling. Het wijst zich uiteindelijk altijd vanzelf.

Geef een reaktie